Όταν το “Φωτοκύτταρο” συναντά τον “γκουρού” της φωτογραφίας ΦΡΙΤΖ ΜΠΕΡΓΚΕΡ

1dsc_0571

Ο Φριτζ Μπέργκερ στο κέντρο του πάνελ, πλαισιωμένος απ΄το προεδρείο του Φωτοκύτταρου, την υπεύθυνη της ΠΕ Λευκάδας και την Διευθύντρια της Δημ. Βιβλιοθήκης…

*****

Ο Φριτζ Μπέργκερ είναι Ελβετός φυτοκόμος από την Βέρνη που εξελίχθηκε σε διακεκριμένο φωτογράφο συμμετέχοντας σαν εθελοντής σε αποστολές αναπτυξιακής βοήθειας προς τους κατοίκους εξαιρετικά φτωχών περιοχών της Λευκάδας, κατά την δεκαετία του ΄60, καθώς και του Πακιστάν και του Νεπάλ στην συνέχεια.

Εγκατεστημένος απ΄το 1962 στα χωριά Διαμπλιάνια -κυρίως στο Νικολή– της Νοτιοδυτικής Λευκάδας, με την γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, δραστηριοποιήθηκε εκτός απ΄ αυτά τα χωριά και στα γειτονικά του Κομηλιού, των Χορτάτων και του Αγίου Πέτρου, που τότε ήταν επίσης απ΄ τα φτωχότερα της Λευκάδας. Δουλειά της αποστολής στην οποία συμμετείχε και η οποία περιλάμβανε εθελοντές γεωργούς, οικοδόμους, δασκάλες και νοσοκόμες κυρίως από Ελβετία και Ολλανδία, ήταν να βοηθήσουν τους κατοίκους δημιουργώντας σταθμούς πρώτων βοηθειών για την φροντίδα αρρώστων, ηλικιωμένων και μωρών, να τους βοηθήσουν κατασκευάσουν χώρους υγιεινής (τουαλέτες) στα σπίτια, να τους μάθουν πως να συντηρούν τρόφιμα και πως να βελτιώσουν και να αυξήσουν τη ζωϊκή παραγωγή τους με ράτσες ζώων αυξημένης παραγωγικότητας, να φυτεύουν δένδρα και φυτά, να τους μαθαίνουν νέους τρόπους αγροτικής καλλιέργειας κ.λ.π. Και κάπως έτσι ο Φριτζ (Ρίκος για τους ντόπιους) συμβίωσε για μια ολόκληρη δεκαετία και δέθηκε με τους κατοίκους, δεσμοί που από τότε κρατάνε αναλλοίωτοι για πάνω από μισό αιώνα!

Πέρα απ΄ αυτά όμως, ο Φριτζ Μπέργκερ απαθανάτισε με την φωτογραφική του μηχανή και με περισσή ευαισθησία, όλες τις πλευρές της ζωής των κατοίκων εκείνης της σκληρής περιόδου. Και στο τεράστιο φωτογραφικό του αρχείο για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες, διατηρήθηκε ολοζώντανη και αναλλοίωτη η καθημερινότητά τους, κάτι που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τον τόπο και ιδιαίτερα για τους νεώτερους, δεδομένου πως τόσο οι φωτογράφοι όσο και οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής ήταν είδος σπάνιο…

Την ίδια ακριβώς τακτική -με τον φωτογραφικό του φακό ενεργό δίπλα στην προσφορά βοήθειας- ακολούθησε ο Φριτζ Μπέργκερ και στις επόμενες εθελοντικές αποστολές που συμμετείχε, στο Πακιστάν και στο Νεπάλ.

dsc_0606

‘Ενα απ΄τα άλμπουμ του Φριτζ Μπέργκερ. (Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν και να το προμηθευτούν

Έτσι απ΄ το τέλος της δεκαετίας του ΄80 που επέστρεψε στην Ελβετία το χόμπυ του έγινε επάγγελμα και διαθέτοντας ένα τεράστιο όσο και πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο, εργάζεται πλέον σαν ανεξάρτητος φωτογράφος συνεργαζόμενος με διάφορα πρακτορεία, ενώ έχει εκδώσει και αρκετά βιβλία φωτογραφικού περιεχομένου.

dsc_0609

Κι εδώ ένα ακόμη υπέροχο φωτογραφικό αλμπουμ του Φριτζ…

Φυσικό λοιπόν ήταν αυτός ο «γκουρού» της φωτογραφίας να τραβήξει την προσοχή της Φωτογραφικής Ομάδας Λευκάδας «Φωτοκύτταρο», η οποία τον συνάντησε και με την συνδρομή της ΠΕ Λευκάδας οργάνωσε προς τιμήν του μια όμορφη εκδήλωση στο Διοικητήριο Λευκάδας το βράδυ της Πέμπτης (27-10-16), η οποία προέβλεπε πρώτα επίσκεψη στην μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες του, (που άνοιξε απ΄ τις αρχές του 2016  στο αίθριο του Διοικητηρίου) και στη συνέχεια “φωτογραφική” κουβέντα στην αίθουσα συνεδριάσεων, εκεί όπου θα γίνονταν και σχολιασμός των φωτογραφιών της έκθεσης (που θα έφεραν μαζί τους τα μέλη και οι μαθητές του Φωτοκύτταρου!).

Όπερ και εγένετο.

dsc_0506

Μια άποψη απ΄το Αίθριο στο Διοικητήριο όπου εκτίθενται μόνιμα ένα μικρό μέρος των φωτογραφιών για τη Λευκάδα…

dsc_0535

Ο Φριτζ Μπέργκερ ακούει (και λύνει) τις φωτογραφικές απορίες των “Φωτοκυτταριστών”…

dsc_0602

Η Ελένη ενώ παρουσιάζει στην ομήγυρη την “δική της” φωτογραφία…

dsc_0613

Κι εδώ η …αναμηνιστική φωτογραφία του Φριτζ Μπέργκερ με τον πρόεδρο (ο καθήμενος) και τον πυρήνα του “Φωτοκύτταρου…”

Το ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ήταν εκεί και σας παρουσιάζει σε μορφή Φωτορεπορτάζ την εκδήλωση της Πέμπτης:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *