Αίτημα του Κ. Δρακονταειδή προς τον Πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου

Αίτημα του Κ. Δρακονταειδή προς τον Πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΙΤΗΜΑ

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κ. Ευστάθιο Σκλαβενίτη.

Να τεθεί προς συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

της 26ης/4/2024 το θέμα της εξομοίωσης με την χερσαία και την θαλάσσια ζώνη λιμένα

των λιμανιών Καλάμου, Επισκοπής και Καστού.

 

κ. Πρόεδρε,

Την περίοδο από την 1η/9/2014 έως την 31η/8/2019 που η Παράταξή μας βρισκόνταν στην Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που μόλις είχε συγκροτηθεί, προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξομοίωσης με την χερσαία και την θαλάσσια ζώνη λιμένα όλων των λιμανιών της νήσου Λευκάδας. Πιο συγκεκριμένα των λιμανιών Λυγιάς,  Νικιάνας, Περιγιαλίου, Βλυχού, Συβότων και Βασιλικής.

Για να γίνει πιο κατανοητός ο όρος «εξομοίωση με την χερσαία και την θαλάσσια ζώνη λιμένα», σημειώνουμε πως στην πράξη σημαίνει ότι το λιμάνι περνά από τον έλεγχο και την διαχείριση του Δημοσίου, στον έλεγχο και την διαχείριση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το Δ.Λ.Τ. μπορεί να παρεμβαίνει με έργα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του λιμανιού (όπως Pillars ηλεκτρικού ρεύματος και νερού με χρέωση στον καταναλωτή, παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων, κ.λπ.). Επίσης του δίνεται η δυνατότητα, όπως και έγινε, να εισπράξει τέλη ελλιμενισμού από τα σκάφη (κυρίως τουριστικά) και κατά συνέπεια να αυξήσει τα έσοδά του.

Παραλλήλως στη θητεία μας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέθεσε και τις τοπογραφικές αποτυπώσεις, καθώς και τις αντίστοιχες βυθομετρήσεις των λιμανιών Καλάμου, Επισκοπής, Καστού, ώστε μαζί και με άλλα έγγραφα που απαιτούνταν να συμπληρωθούν οι φάκελοι και να αποσταλούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την τελική έγκριση και την έκδοση σχετικών ΦΕΚ. Αυτήν την διαδικασία δεν προλάβαμε να την ολοκληρώσουμε.

Σημειώνουμε ότι στο λιμάνι, κυρίως του Καλάμου, επικρατούσε και επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ σε ότι αφορά την χωροθέτηση των σκαφών, καθώς και άλλα πολύ σοβαρά θέματα που άπτονται και της ασφάλειας.

Εξ όσων γνωρίζουμε, την δημοτική περίοδο από 1/9/2019 έως 31/12/2023, δεν ολοκληρώθηκε η συμπλήρωση των φακέλων για τα λιμάνια Καλάμου, Επισκοπής, Καστού και προφανώς δεν έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας για την έκδοση σχετικού ΦΕΚ.      

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να φέρετε για συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της 26ης/4/2024, το θέμα της εξομοίωσης με την χερσαία και την θαλάσσια ζώνη λιμένα των λιμανιών Καλάμου, Επισκοπής  και Καστού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α παρ.2 ν. 3852/10, όπως προστέθηκε από το άρθρο 7 του ν. 5056/23 & τις υπ’ αριθ. 1237/94548/06.11.2023 και 98/8182/26.01.2024 εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει ή σχεδιάζετε να προχωρήσετε, ώστε τα πολύπαθα λιμάνια να περάσουν στον έλεγχο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.                                                                                                    

 

Για τη Δημοτική Παράταξη

«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Κωνσταντίνος Δρακονταειδής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *