Εκδήλωση Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

Εκδήλωση Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

Χ. Κατσώτης: Η καπιταλιστική ανάπτυξη της ΕΕ είναι “θαυματουργή” για τα κέρδη των λίγων, και “εφιάλτης” για τους πολλούς

Με θέμα «τουριστική ανάπτυξη για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας με ομιλητή το Χρήστο Κατσώτη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. 

Εκδήλωση Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Χρήστος Κατσώτης αναφερόμενος στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον, για το μονοπωλιακό κεφάλαιο ή για την εργατική τάξη και της λαϊκές δυνάμεις» υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού τόσο πανελλαδικά όσο και στην ίδια τη Λευκάδα είναι αποκαλυπτικές. Διαπίστωσε ότι η αύξηση των τουριστικών επιχειρήσεων και των επισκεπτών έχει οδηγήσει της υποδομές του νησιού στα όρια τους. Επικαλέστηκε το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα χωριά, τις συνεχόμενες διακοπές νερού τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών. 

Πρόσθετα αναφέρθηκε ότι τους αυξημένους επισκέπτες καλούνται να εξυπηρετήσουν το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό με τη δουλειά να γίνεται πιο έντονη και εξοντωτική. «Οι σακατεμένες από την υπερεργασία καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας και τα εκατομμύρια πιάτα που βγάζουν οι μάγειροι καθημερινά, αποτυπώνουν την «πρόοδο» και την «ευημερία» που φέρνει για τους πολλούς η ανάπτυξη των κερδών των λίγων» σχολίασε. 

Αντίστοιχα το μερίδιο από τα ρεκόρ των τουριστικών εισπράξεων τα προηγούμενα χρόνια για τους εργαζόμενους του κλάδου ήταν αυξήσεις «ψίχουλα» στους μισθούς, μόλις κατά 5%, όπου βέβαια εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ.

Έτσι και φέτος υποστήριξε η τουριστική σεζόν ξεκινάει με την αντεργατική νομοθεσία να διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι θα περάσουν μία περίοδο μεγάλης εντατικοποίησης, με εξουθένωσης και βαθιά εκμετάλλευση, ενώ στο τέλος θα αντιμετωπίσουν τον «γολγοθά» της ανεργίας, αφού παραμένουν απροστάτευτοι με τις ανατροπές που κάνει η κυβέρνηση και στο ταμείο ανεργίας, στερώντας τους το επίδομα ανεργίας. 

Για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Arbnb ανέφερε ότι μέσω αυτών θησαυρίζουν οι εταιρείες real estate, τα fans και η εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτων που αγοράζουν κοψοχρονιάς κατοικίες, ενώ η εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πανάκριβα ενοίκια σε σπίτια που δεν καλύπτουν τους ανάγκες τους. 

«Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι “θαυματουργή” για τα κέρδη των λίγων και “εφιάλτης” για τους πολλούς» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι όλα τα αστικά κόμματα, αυτή την ανάπτυξη υπηρετούν. 

Ανέδειξε ότι χάρης στους νόμους της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι εστίασης έχουν τα χρήσιμα για αυτούς «παραθυράκια» για να αποφεύγουν την εφαρμογή των ΣΣΕ, για να καταστρατηγούν το ωράριο και τα ρεπό των εργαζομένων, για να μην διασφαλίζονται ανθρώπινοι όροι δουλειάς, διαμονής και ζωής, για τους εποχικούς εργαζόμενους, σχολίασε.

Παράλληλα ανέφερε την ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων στην προώθηση της «πολίτικης ενίσχυσης της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» τονίζοντας ότι με όχημα αυτή την πολιτική συγκεντρώνεται η γη με την αλλαγή χρήσης ακόμα και ευφόρων γεωργικών περιοχών, στο όνομα του αγροτουρισμού του οινοτουρισμού σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ ακόμη και μνημεία πολιτισμού και φυσικού κάλους, παραδίδονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς που ομίλους. Ως παράδειγμα έφερε την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση στην περιοχή της παραλίας του Κάστρου που αποτελεί τμήμα και του αρχαιολογικού κάστρου της Αγίας Μαύρας και της παλιές κατασκηνώσεις του Πασά που επιδιώκεται να μεταμορφωθεί σε ιδιωτικό πολυχώρο. Την ίδια ώρα τόνισε, το νησί είναι απροστάτευτο από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς και αποψιλωμένο από μονάδες υγείας.

Εκδήλωση Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

Τουρισμός στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Ο Χ. Κατσώτης ανέφερε ότι για το ΚΚΕ ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και δεν αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Αντίστοιχα το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την τουριστική οικονομία ως αναπόσπαστο μέρος ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πηγές παραγωγής του πλούτου, οι επιχειρήσεις, θα έχουν γίνει κοινωνική λαϊκή περιουσία τόνισε, για να επισημάνει ότι μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορεί η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού και των εργαζομένων του κλάδου.

«Μόνο σε τέτοιες συνθήκες θα διασφαλίζεται μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα σε όσους εργαζόμενους αξιοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση» ανέφερε, ενώ η λαϊκή οικογένεια θα κατοχυρώνει την δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές διακοπές και δράσεις αναψυχής. 

Να δυναμώσει συμπόρευση με το ΚΚΕ

Στη συνέχεια ο ομιλητής υπογράμμισε το κόμμα δεν περιμένει απαθές μέχρι ο λαός να υιοθετήσει το πρόγραμμα του, αλλά δίνει καθημερινά τον αγώνα μαζί με το λαό για να αποσπαστούν ανάσες ανακούφισης, να εμποδιστούν αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπαστούν νέες κατακτήσεις.

«Τώρα είναι η ώρα που απαιτείται η μέγιστη συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, στα σωματεία, για να ξηλωθεί ο αρνητικός συσχετισμός, για να προσπεραστούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις και στις ευρωεκλογές» ανέφερε.

Ζήτησε ένα τιμωρηθούν και στις ευρωεκλογές, η ΕΕ και τα κόμματα που ενσωμάτωσαν τις αντιεργατικές οδηγίες και πολιτικές. «Να ενισχυθεί ο αυθεντικός αντίπαλος της ΕΕ,  της πολιτικής των κομμάτων της, το κόμμα που βρέθηκε με όλες του τις δυνάμεις, με όλη του την ψυχή στο πλάι των εργαζομένων, βάζοντας εμπόδια, καθυστερώντας αρνητικές εξελίξεις που διαφορετικά θα είχαν συμβεί προ πολλού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οποιαδήποτε κατάκτηση. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάζει με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της» τόνισε. «Για αυτό μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλφια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες» κατέληξε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Μάκη Βερροιώτη, μέλος της Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ και Αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας, με θέμα «Συνθήκες εργασίας στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα των εργαζομένων», Αντώνη Λογοθέτη, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, με θέμα «Αυτοαπασχολούμενοι και τουριστική ανάπτυξη. Τα νέα φορολογικά μέτρα και οι επιπτώσεις τους», και τον Βαγγέλη Βερροιώτη, μέλος της Ε.Π. Ηπείρου – Κερκύρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με θέμα «Τουρισμός και λαϊκές ανάγκες. Σχεδιασμός στην οικονομία της Λευκάδας και οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα».

Εκδήλωση Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *