Η Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζει Γκόγκολ

Η Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζει Γκόγκολ

Δελτίο τύπου

Τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας συναντηθήκαμε στις 27 Φεβρουαρίου 2024  και συζητήσαμε για τον Νικολάι Γκόγκολ, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμά μας στους συγγραφείς του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.

 

Διαβάσαμε τα έργα του :

 

Το παλτό

Το ημερολόγιο ενός τρελού

Η μύτη

Νεκρές ψυχές

 

Στα έργα του διαπιστώσαμε τον αριστοτεχνικό χειρισμό της γλώσσας, την ανάμειξη γελοίου και υψηλού, το χιούμορ, την καυστική κριτική στη γραφειοκρατία και την διαφθορά της εξουσίας.

Αλλού πρωτοτυπεί εντυπωσιακά και αποτυπώνει με ιδιαίτερη ενάργεια την ανοησία και την συμβατικότητα της επαρχιακής Ρωσίας και αλλού σαρκάζει με στοιχεία υπερρεαλιστικά.

Ωστόσο, μπροστά στις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή και το έργο του, μένει κανείς αμήχανος.

Διότι προς το τέλος της ζωής του, θρησκόληπτος και με διαταραγμένα νεύρα εξυμνούσε τη συντηρητική επίσημη εκκλησία και το απολυταρχικό τσαρικό καθεστώς, που πρώτα καυτηρίαζε.

Πέθανε σε ηλικία 43 ετών από εξαντλητική “εξαγνιστική” νηστεία.

Στη συνάντησή μας με χαρά καλωσορίσαμε και νέα μέλη στη Λέσχη ανάγνωσης.

 

Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στις 6 το απόγευμα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, με το βιβλίο “Εικασία 3ν+1″ του Τεύκρου Μιχαηλίδη

και το βιβλίο «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», του Ελπιδοφόρου  Ιντζέμπελη.

Πριν από αυτή τη συνάντηση θα βρεθούμε και την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, για να διαβάσουμε ποιήματα, τιμώντας την ημέρα της ποίησης. 

 

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά όλους!

Η Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζει Γκόγκολ

 

70 χρόνια ΔΒΛ, Ροντογιάννη 11,   τηλ. 2645022502, email: vivllefk@sch.gr, www: lefkaslibrary.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *