Επίδειξη κατασκευής ξερολιθιάς (σε μαθητές Δημοτικών) στο Νιοχώρι

Επίδειξη κατασκευής ξερολιθιάς (σε μαθητές Δημοτικών) στο Νιοχώρι 

Ξερολιθιές: Ένα στοιχείο του τόπου μας που ξεχωρίζει

Επίδειξη κατασκευής ξερολιθιάς (σε μαθητές Δημοτικών) στο Νιοχώρι

Η Λευκάδα είναι τόπος ξεχωριστός. Έχει το δικό της ιδιαίτερο ανάγλυφο, με τους χαρακτηριστικούς ορεινούς όγκους στο κέντρο, τις απόκρημνες ακτές στα νότια και δυτικά και τις ηπιότερες απολήξεις στα βόρεια και ανατολικά. Είναι ο τόπος που πέρα από τις εναλλαγές παρουσιάζει και πλούσιες αντιθέσεις, όπου το απότομο συναντά το ήπιο, ανεμοδαρμένο και το απέραντο του πελάγους το πεπερασμένο και ήρεμο της λιμνοθάλασσας.

Το υπέροχο φυσικό αυτό τοπίο έρχεται να το συμπληρώσει το ανθρωπογενές. Εκεί που συναντάμε ακόμα ευρηματικά ανθρώπινα αποτυπώματα στον χώρο, δείγματα του πολιτισμού και της ανάγκης της κάθε περιοχής, κήρυκες μιας άλλης εποχής που αναζητούν εναγωνίως σήμερα να ακουστούν ξανά, να ιδωθούν ξανά, να γίνουν «κτήμα» μας και πάλι.

Άξιοι άνθρωποι αυτού του τόπου, δαμάζοντας τις πλαγιές των βουνών και των λόφων, όπου η χρήση της γης ήταν δύσκολη και επίπονη υπόθεση, επινόησαν τρόπους εκμετάλλευσης των εδαφών εκείνων φτιάχνοντας αναβαθμίδες για τις αναγκαίες καλλιέργειες βιοπορισμού τους.

Κατασκευές εμπλουτισμένες με ξερολιθιές, πέτρες που μετά και την εκχέρσωσή τους, εκτέλεσαν άριστα τη νέα τους αποστολή για αντιστήριξη και οριοθέτηση.

Άλλοτε έντονα ορατές, άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, αλλά πάντοτε προσαρμοσμένες στο περιβάλλον και όχι στο υπέρμετρο εγώ.

Οι ξερολιθιές των αναβαθμίδων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του «κεντημένου» τοπίου της Λευκάδας, που όλοι το βλέπουμε, αλλά τελικά, πόσα καλά το γνωρίζουμε;

Οι ξερολιθιές είναι εγγεγραμμένες στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου πολιτισμού από το 2015 και είναι ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO από το 2018.

Επίδειξη κατασκευής ξερολιθιάς (σε μαθητές Δημοτικών) στο Νιοχώρι

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α Λευκάδας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Νεοχωρίου «ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ», απεύθυναν πρόσκληση σε κάποια  δημοτικά σχολεία της Λευκάδας, για συμμετοχή, με την παρουσία μιας τάξης (της ΣΤ), στη δράση γνωριμίας και ανάδειξης της ξερολιθιάς και των αναβαθμίδων, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Νεοχώρι, κατά το διήμερο  17 και 18 Μαΐου, όμως οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας  της συνεχούς βροχής των τελευταίων ημερών, επέβαλαν  αναγκαστικές αλλαγές στις ημερομηνίες επίσκεψης των ενδιαφερομένων σχολείων. Την Τετάρτη 24 Μαΐου τελικά θα γίνει η πρώτη δράση με την συμμετοχή της πρώτης ομάδας μαθητών, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η δεύτερη ημερομηνία..

Αφού προηγηθεί λοιπόν την Τετάρτη η ενημερωτική παρουσίαση, θα ακολουθήσουν παράλληλα εργαστήρια κατασκευής ξερολιθιάς από τους έμπειρους τεχνίτες της πέτρας κ.κ. Σπύρο Λάζαρη και Αλέξανδρο Παπουτσάκη.  Στην συνέχεια θα ακολουθήσει  αφήγηση παραμυθιών και θρύλων της περιοχής και στο τέλος θα κατασκευαστεί μακέτα.

Προσδοκούμε οι δράσεις αυτές να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν μία από τις παλιές καλές ανθρώπινες πρακτικές (αειφορική χρήση της γης) και τα θαυμαστά της αποτελέσματα. Αυτή είναι μια από εκείνες τις πρακτικές που τελικά εξασφάλιζε για χρόνια την ποιότητα, την ισορροπία και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και περιβάλλοντος, σε αντιδιαστολή με πολλές από τις σημερινές που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και δυναμιτίζουν το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Να σημειωθεί πως οι προαναφερόμενες δράσεις θα πραγματοποιηθούν χωρίς καμμιά  δαπάνη από φορέα του ελληνικού δημοσίου.

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στις ενδιαφέρουσες αυτές δράσεις μας.

Επίδειξη κατασκευής ξερολιθιάς (σε μαθητές Δημοτικών) στο Νιοχώρι

Εδώ βλέπετε την προετοιμασία του σημείου  που θα γίνει η πρακτική επίδειξη κατασκευής της ξερολιθιάς και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτή έπρεπε να αναβληθεί λόγω της συνεχούς βροχής. Από αριστερά προς τα δεξιά: Σπύρος Λάζαρης (τεχνίτης πέτρας), Οδυσσέας Σαββίδης (Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Λευκάδας) και Μαρία Μήτσου (Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Μελάνυδρος).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *