Μια υποβαθμισμένη όσο και ανιστόρητη επέτειος!

Την Τρίτη 9 Μάη 2017 γιορτάστηκε (ή καλύτερα υποτίθεται πως γιορτάστηκε) η “Ημέρα Λήξης του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης”, τουλάχιστον σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που εξέδωσε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας στις 3-5-17 και δημοσιεύτηκε άμεσα από τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων και από το ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ).

Το σχετικό πρόγραμμα ήταν το εξής:


………………………………………………..

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Λευκάδα 3-5-2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εορτασμού Ημέρας Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

και της Εθνικής Αντίστασης

 Την 9η Μάη 2017 ημέρα Τρίτη θα εορτασθεί η Ημέρα Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου  και η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού  των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού  και Φασισμού.

Κατά την ίδια ημέρα θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής μέχρι και της δύσης του ηλίου.

Επίσης την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Ώρα: 08.30  Έπαρση σημαίας στον παραλιακό χώρο προ του μνημείου πεσόντων από τιμητικό άγημα με μέριμνα του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Λευκάδας

Ώρα: 11.00 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Λευκάδας χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου  Μητροπολίτη  Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ.

Ώρα: 11.45  Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Βουλευτή Λευκάδας, Ανώτερο Δ/κτή Φρουράς Λευκάδας, Δήμαρχο Λευκάδας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των Αντιστασιακών κ.λ.π. Οργανώσεων που έλαβαν μέρος στον αγώνα, πολιτικές νεολαίες και από όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα επιθυμεί να τιμήσει την εορτή αυτή και οφείλουν να το δηλώσουν στον ορισθέντα τελετάρχη έως και δεκαπέντε (15) λεπτά πριν την έναρξη της κατάθεσης.

Τήρηση ενός (1) λεπτού σιγής.

Ώρα:  20.00 Υποστολή Σημαίας

==============================================================================

Το πρώτο που θα παρατηρήσει όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την ιστορία είναι ότι κανένας Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έληξε την 9η Μαΐου ώστε αυτή η ημερομηνία να αποτελέσει τέτοια ιστορική επέτειο. Και αν ανατρέξουμε στα ιστορικά γεγονότα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, θα δούμε ότι η ημερομηνία λήξης του ήταν η 2α Σεπτεμβρίου 1945 με την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας πάνω στο Αμερικάνικο θωρηκτό “ΜΙΖΟΥΡΙ” ανοιχτά στον κόλπο του Τόκιο.

Η παράδοση άνευ όρων της Ιαπωνίας υπογράφεται στο κατάστρωμα του θωρηκτού “ΜΙΖΟΥΡΙ”       στις 2 Σεπτεμβρίου 1945

Για να βοηθήσουμε μάλιστα τους εμπνευστές του συγκεκριμένου εορτασμού να κατανοήσουν το λάθος τους, θα τους πούμε ότι το μόνο αξιοσημείωτο πολεμικό ιστορικό γεγονός που συνέβη στις 9 Μαΐου 1945 ήταν η …παράδοση του στρατηγού Alexander Lohr σε …Σλοβένους παρτιζάνους! Αντίθετα στο μέτωπο του Ειρηνικού οι εχθροπραξίες σε νησιά και σε θάλασσα μαίνονταν, μόλο που είχε αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο νικητής (οι Αμερικανοί) κι ο ηττημένος (οι Ιάπωνες). Παρά ταύτα οι στρατοκράτες Ιάπωνες ούτε που διανοούνταν να σταματήσουν να μάχονται. Έτσι οι φονικότατες μάχες για την κατάληψη απ΄τους Αμερικανούς της Οκινάβα συνεχίστηκαν μέχρι τις 21 Ιουνίου του 1945 (όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη του νησιού), ενώ ακόμη και σαράντα μέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν το USS INDIANAPOLIS!

Καθ’  ολόκληρο σχεδόν το διάστημα μεταξύ της 9ης Μαΐου και 2ας Σεπτεμβρίου συνεχίζονταν αμείωτοι οι μαζικοί (και εμπρηστικοί) βομβαρδισμοί των Ιαπωνικών πόλεων, εργοστασίων και βάσεων, που προκάλεσαν απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων, κυρίως αμάχων πολιτών, ο οποίος είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά αναμφίβολα αριθμούσε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές…

Ο Αύγουστος του 1945 όμως ήταν ο μοιραίος μήνας για την Ιαπωνία. Οι δυο ατομικές βόμβες που έπληξαν στις 6 Αυγούστου την Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου το Ναγκασάκι προκάλεσαν μέχρι 247.000 και 200.000 θύματα αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (της Σοβιετικής πλευράς, οι Αμερικανοί μιλάνε για λιγότερους). Ταυτόχρονα η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο στην ψυχορραγούσα Ιαπωνία στις 9 Αυγούστου, ενώ το ίδιο έκανε και η Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας την επομένη (10 Αυγούστου 1945) και ακολούθησε η κατεχόμενη Κίνα που επαναστάτησε εναντίον των Γιαπωνέζων κατακτητών της στις 11 Αυγούστου.

Με άλλα λόγια υπήρξαν εκατόμβες στρατιωτικών και πολιτών στα μέτωπα κι απ΄ τους βομβαρδισμούς μεταξύ της 9ης Μαΐου και της 2ας Σεπτεμβρίου 1945, που πιθανότατα ξεπερνούν συνολικά το ένα εκατομμύριο νεκρών! Συνεπώς είναι τουλάχιστον ανιστόρητο να μιλάμε για λήξη του Β΄Παγκοσμίου πολέμου στις 9 Μαΐου…

================================================================================

Τα παραπάνω αφορούν την λαθεμένη ημερομηνία της επετείου. Ας έλθουμε τώρα στα του εορτασμού αλλά και στην πλήρη απαξίωση που αυτός είχε:

Μπορεί το πρόγραμμα να μιλούσε για την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου στην Δοξολογία και για την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων απ΄τους κ.κ. αντιπεριφερειάρχη, βουλευτή, ανώτερο διοικητή φρουράς Λευκάδας, δήμαρχο Λευκάδας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, πολιτικές νεολαίες κ.λ.π. όμως κανένας από όλους αυτούς όχι μόνο δεν κατέθεσε στεφάνι αλλά ούτε καν παρευρέθηκε! Γι αυτό λοιπόν και μιλήσαμε για πλήρη απαξίωση!!

Οι παραπάνω μπορεί να έλειπαν, το ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ όμως ήταν εκεί και με το πλούσιο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, σας ενημερώνει για τα στραβά και τα περίεργα αυτού του εορτασμού…

Οι ένστολοι, μολονότι μόνον ένας είναι διοικητής της υπηρεσίας του (ο Λιμενάρχης), τουλάχιστον τηρούν την σωστή βαθμολογική τάξη: Πρώτος ο Αντιπύραρχος της Π.Υ., μετά ο Πλωτάρχης του Λ.Σ. μετά ο Υπαστυνόμος της Ε.Α. και τελευταίος ο Υποσμηναγός της Π.Α.

Οι πολιτικοί “επίσημοι” αντίθετα τα έκαναν ελαφρώς μαντάρα: Πρώτος ένας απλός περιφερειακός σύμβουλος, δεύτερος ο πρόεδρος του Δ. Σ., τρίτος ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και τέρμα! Θα μας πουν βέβαια πως ο περιφερειακός εκπροσωπεί τον αντιπεριφερειάρχη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί και να προηγείται του προέδρου του Δ.Σ. που είναι ο τρίτος στην τάξη αυτοδιοικητικός άρχοντας. Ας πάρουν λοιπόν μαθήματα απ΄τον Υποσμηναγό της Αεροπορίας, ο οποίος αν και εκπροσωπούσε τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς δεν πήγε πρώτος στην σειρά αλλά (πολύ σωστά) τελευταίος…  Ίσως βέβαια κάποιοι να φαντάζονται πως έτσι κερδίζουν πόντους… Κι ένα τελευταίο: Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του κι όχι την Δημαρχιακή Αρχή, η οποία πέρα απ΄τον Δήμαρχο έχει και αρκετους αντιδημάρχους-αναπληρωτές του που κάποιος εκ των οποίων θα έπρεπε να περευρίσκεται. Όμως εδώ έλειπε μέχρι και ο συνήθης επίσημος των δοξολογιών και των παρελάσεων, ο εντεταλμένος Αθλητισμού! Γι αυτό και μιλάμε για απαξίωση!…

Το ίδιο λάθος και στην κατάθεση στεφάνων: Πρώτος καταθέτει ένας απλός περιφερειακός σύμβουλος…

Δεύτερος ο Υποσμηναγός εκπρόσωπος του ανώτερου Διοικητή Φρουράς…

Τρίτος και τελευταίος ο πρόεδρος του Δ.Σ. και …τέρμα τα στεφάνια…

Οι πολιτικοί (και ιερωμένοι) επίσημοι σε ενός λεπτού σιγή υπέρ πεσόντων…

Οι ένστολοι σε ενός λεπτού σιγή…

Τρία όλα κι όλα τα δάφνινα στεφάνια που κατατέθηκαν! Τα υπόλοιπα μάλλον έπεσαν θύματα της λιτότητας… Έτσι δεν είδαμε ούτε της Πυροσβεστικής, ούτε του Λιμεναρχείου ούτε της Αστυνομίας…

Το στεφάνι που κατέθεσε ο Υποσμηναγός της Αεροπορίας πάντως το γράφει καθαρά: “Ανώτερος Διοικητής Λευκάδας-Πρέβεζας” που σημαίνει πως μάλλον είναι του Διοικητή του Ακτίου! Βέβαια το Άκτιο είναι στην Ακαρνανία κι ούτε στην Πρέβεζα είναι, ούτε στη Λευκάδα! Αλλά τι ψάχνουμε τώρα…

*******

Συμπέρασμα: Θα λέγαμε ότι προκειμένου να ευτελίζεται έτσι μια τέτοια διαδικασία απόδοσης τιμής, είναι κατά πολύ προτιμότερο να καταργηθούν εντελώς αυτού του είδους οι επέτειοι και οι εκδηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *