Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Ν.Π.Δ.Δ.)

Α. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ ( ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ) Λευκάδα 31 100

Τηλ. 26450 24507   e-mail: islefkadas@gmail.com

 

 

Λευκάδα: 13/11/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά το 12% του γενικού πληθυσμού Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε το 1921 την ινσουλίνη. Η νόσος αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατ. άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι επηρεάζει δια βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειά του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα να πάσχουν πάνω από 280.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης!

 Στην Ελλάδα από διαβήτη υπολογίζεται ότι πάσχει περίπου το 12% του πληθυσμού.

Ο  Ιατρικός Σύλλογος συστήνει την 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία. Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία!

Αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης). Εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *