Παρέμβαση του Αντιπ/ρχη Λευκάδας στο Δ. Σ. για το κτήμα Πασά

Παρέμβαση του Αντιπ/ρχη Λευκάδας στο Δ. Σ. για το κτήμα Πασά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Η απόφαση παραχώρησης για το Κτήμα Πασά αποκλείει ρητά οποιαδήποτε κερδοσκοπική δραστηριότητα» – Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, συμμετείχε στη χθεσινή (19/7/2023) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, καθώς 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η «Συζήτηση –ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση του κτήματος ‘Βρύση Πασά’ Περιγιαλίου» με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Γαζή, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είχε παρευρεθεί στην ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης του Master Plan για το Κτήμα Πασά, που έκανε η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, στις 6 Απριλίου 2023.

 

Ο κ. Κτενάς παρέμεινε συνδεδεμένος μέσω τηλεδιάσκεψης για τουλάχιστον 4 ώρες, χωρίς όμως να έχει συζητηθεί το θέμα του Κτήματος Πασά, οπότε λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης ήταν αναγκασμένος να διακόψει τη σύνδεσή του. Για το λόγο αυτό απέστειλε επίσημη επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την παράκληση να αναγνωστεί, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα σχετικά με την παραχώρηση του Κτήματος Πασά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, για τη δημιουργία ενός κοινόχρηστου πάρκου αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης.

 

Στην επιστολή του – η οποία μοιράστηκε στους συμμετέχοντες, αλλά δεν αναγνώστηκε στο Σωμά – ο κ. Κτενάς, μεταξύ άλλων, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην παράγραφο 6β της απόφασης παραχώρησης, με την οποία «απαγορεύεται ρητά η άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο παραχωρούμενο ακίνητο», ώστε να σταματήσει η παραφιλολογία.

 

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι Αντιδήμαρχοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το εξαίσιο κτήμα στη θέση “Βρύση Πασά” με την μακρά ιστορία, που παλαιότερα φιλοξενούσε τις γνωστές κατασκηνώσεις, αποτελεί κατά την άποψη μου ένα “μελανό σημείο” που δεν τιμά κανένα μας, καθώς παραμένει ερειπωμένο, με κατεστραμμένα κτίρια, με ανεξέλεγκτη βλάστηση και σε πλήρη εγκατάλειψη για πολλές δεκαετίες. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που επιτήδειοι το λεηλατούν ή γίνεται χώρος συγκέντρωσης τοξικομανών και γενικότερα επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση.

 

Έτσι λοιπόν, ως Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, αφουγκράστηκα το πάγιο αίτημα όλων των συμπολιτών μας στο Περιγιάλι, στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε όλη τη Λευκάδα, και πήρα την πρωτοβουλία ν’ ασχοληθώ ενεργά με το ομολογουμένως πολύ δύσκολο εγχείρημα για την αξιοποίηση του Κτήματος Πασά. Στην προσπάθεια αυτή, που είναι διαρκής και συνεχίζεται με σταθερά βήματα, έχω την αμέριστη συμπαράσταση και ενεργή βοήθεια της Προέδρου και των μελών της Τοπικής Κοινότητας Περιγιαλίου, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί πλήρως το όραμα μας, τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους μας και την ανάγκη ν’ αξιοποιηθεί επιτέλους ο χώρος, ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία της Λευκάδας.

 

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι, κατά το παρελθόν το θέμα της παραχώρησης απασχόλησε αρκετές φορές και το Δήμο Λευκάδας, ωστόσο οι αντίστοιχες προσπάθειες, παρέμειναν άκαρπες.

 

Όμως έρχομαι στο σήμερα, και είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, για την σπουδαία εξέλιξη της έκδοσης σχετικής απόφασης παραχώρησης του Κτήματος Πασά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της ΠΙΝ. Επιπλέον, στις 18.07.2023, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η αποδοχή της παραχώρησης από την Π.Ε. Λευκάδας και πλέον μετά την ολοκλήρωση και των τελευταίων διοικητικών διαδικασιών, αυτή οριστικοποιείται.

 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και υπερήφανος γιατί η προσωπική μου επιμονή και μέριμνα, αλλά και η συλλογική προσπάθεια με τους συνεργάτες μου στην Π.Ε. Λευκάδας, απέδωσαν καρπούς. Έπειτα από δεκαετίες, πετύχαμε κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο! Πλέον, το κτήμα Πασά είναι «στα χέρια» της Π.Ε. Λευκάδας, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε κάτι καλό για όλους εμάς!

 

Μια οικονομοτεχνική μελέτη, ένα MasterPlan, ένα project, που παρουσιάσαμε δημοσίως στις 6 Απριλίου 2023, στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες, να ακουστούν απόψεις και ιδέες και να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για τον σχεδιασμό μας στην εν λόγω περιοχή. Μάλιστα μας τίμησαν με την συμμετοχή τους μέλη σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, όπως ο Αντιδήμαρχος κ. Γαζής, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δρακονταείδης και μέλη του συνδυασμού του, ο κ. Φίλιππας, μέλη των τοπικών κοινοτήτων και άλλοι.

 

Τα εγκωμιαστικά σχόλια που ακολούθησαν για το MasterPlan, ήταν για εμένα και τους συνεργάτες μου, μια δικαίωση των προσπαθειών μας και το “διαβατήριο” να συνεχίσουμε το έργο μας.

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΠΑΣΑ, χαρακτηρίζεται ως έργο υψηλής προτεραιότητας, λόγω των ελλείψεων που έχουν παρατηρηθεί στο νησί, σε χώρους πολιτισμού και σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει τις κατωτέρω ανά κατηγορίες παρεμβάσεις:

 

Περιβάλλον

Η γενική φιλοσοφία του Masterplan για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην παιδικών κατασκηνώσεων Πασά είναι περιβαλλοντικά φιλική και στηρίζεται:

  • στις αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού
  • στην εξοικονόμηση ενέργειας
  • στο σεβασμό, προστασία και ανάδειξη σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 

Ετήσια Χρήση

  • Κοινόχρηστοι χώροι
  • Ποικίλες δραστηριότητες που μπορούν να συγκεντρώσουν πλήθος επισκεπτών
  • Βελτίωση της ζωής των κατοίκων του τόπου
  • Αναγνώριση φυσικού κάλλους

 

Πολιτισμός – Αναψυχή

Ο ένας από τους δύο βασικούς άξονες της ανάπλασης του Κτήματος είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου, ενός πάρκου, πολιτισμού, ανάπαυλας και αναψυχής

 

Οι νέοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής που θα διαμορφωθούν είναι:

  • Πρότυπο Συνεδριακό Κέντρο δύο επιπέδων
  • Ανοικτό Θέατρο – Χώρος Πολιτισμού
  • Σύγχρονη παιδική χαρά
  • Περιβαλλοντική – Εκπαιδευτική Νησίδα
  • Ψυχαγωγία Ενηλίκων
  • Μονοπάτια πολιτισμού μέσα στο φυσικό τοπίο

 

Αθλητισμός

Ο δεύτερος βασικός άξονας της ανάπλασης του Κτήματος Πασά είναι η δημιουργία χώρων άθλησης.

 

Οι νέοι χώροι αθλητισμού περιλαμβάνουν:

  • Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5Χ5
  • Γήπεδο Μπάσκετ
  • Γήπεδο Τένις – Βόλεϊ

 

Ανάδειξη τοπικών προϊόντων με έμφαση στην Ασπρολιά Λευκάδας

Η Ασπρολιά μας θα έχει κυρίαρχο ρόλο εντός του πάρκου και θα προβάλλεται, ενώ όπως ίσως ήδη γνωρίζεται ολοκληρώνουμε σχετική μελέτη και αυτή την περίοδο κλείνει ο φάκελος για να πάρει ταυτότητα ΠΟΠ και ν’ αποκτήσει την αξία που αρμόζει στο ξεχωριστό μας προιόν!

 

Αγαπητέ Πρόεδρε και Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Είναι απολύτως σαφές ότι το κτήμα στη θέση “Βρύση Πασά” παραχωρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της ΠΙΝ, δυνάμει της αριθμ. πρωτοκ. 1965/203108//27.06.2023 αποφάσεως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της αποδοχής αυτής. Ο νέος καθορισμός της χρήσης γης, με το ΦΕΚ (19.05.2023/4/400), συνάδει απόλυτα με το MasterPlan που εκπονήσαμε και ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο και παρουσιάσαμε δημοσίως, ενώ ανταποκρίνεται απόλυτα στο γενικότερο πλάνο μας για αξιοποίηση του Κτήματος Πασά για δημόσια οφέλεια και ουδέν άλλο ισχύει.

 

Όμως, αξίζει να γίνει ειδική μνεία στην παράγραφο 6β της προαναφερόμενης αποφάσεως παραχώρησης, με την οποία απαγορεύεται ρητά η άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας κερδοσκοπικού χαρακτήρα στο παραχωρούμενο ακίνητο!!!

 

Επομένως, ας σταματήσει η σκόπιμη παραφιλολογία ορισμένων για μικροπολιτικούς σκοπούς, διότι εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

 

Για εμάς, το Κτήμα Πασά αποτελεί ένα σπουδαίο οραματικό έργο, ένα μεγάλο στόχο που έχουμε τη βούληση να κυνηγήσουμε και να επιτύχουμε. Τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα που αναμφίβολα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η προτροπή των συμπολιτών μας, αποτελούν σημαντικά εφόδια για την συνέχεια. Ο δρόμος είναι αναμφισβήτητα μακρύς, αλλά είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα και πεπεισμένοι ότι αξίζει η προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για όλη την Λευκάδα μας.

 

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή συνέχεια στην συνεδρίαση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *