Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Βουλευτής για τους κοινόχρηστους δρόμους

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Βουλευτής για τους κοινόχρηστους δρόμους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 21 Μαρτίου 2023

 

Θανάσης Καββαδάς: «Χρειάζεται μια ταχύτερη και πιο ευέλικτη διαδικασία για το χαρακτηρισμό των δρόμων ως κοινόχρηστων για να μπορούν οι πολίτες να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους» – Συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ερώτηση στη Βουλή

                  

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκο Ταγαρά και με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα που ανέκυψε έπειτα από την πρόσφατη απόφαση υπ’αριθμ.176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία αναιρεί τη δυνατότητα εκτός ορίων δόμησης σε οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων, σε περίπτωση που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο αναγνωρισμένο με διοικητική πράξη.

Η απόφαση αυτή ανέδειξε ένα διαχρονικό πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό των οδών, καθώς δεν υπάρχει συνολικά κυρωμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο, πλην όμως σε κάποιες περιοχές της χώρας δημιούργησε επιπλέον προβλήματα όπως:

α) αναστολή της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

β) πάγωμα της αγοράς ακινήτων για αυτά τα οικόπεδα, αφού ακυρώνονται ή αναστέλλονται αγοραπωλησίες και επενδύσεις  και

γ) απαξίωση της περιουσίας των πολιτών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικροϊδιοκτήτες.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα νησιά και στα χωριά, όπου οι μικροί, δημοτικοί ή αγροτικοί δρόμοι, οι χωματόδρομοι ή και δρόμοι που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί από τους δήμους και τις πρώην κοινότητες, δεν είναι αναγνωρισμένοι ως κοινόχρηστοι.

Το Υπουργείο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία και την υλοποίηση ειδικού προγράμματος για τις νησιωτικές περιοχές, πλην Εύβοιας και Κρήτης, με σκοπό την καταγραφή και τον χαρακτηρισμό του δικτύου, προϋπολογισμού περίπου 30.000.000 ευρώ για το οποίο μάλιστα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Ωστόσο, όπως είπε ο Βουλευτής, μέχρι την ολοκλήρωσή του απαιτείται αρκετός χρόνος και στο μεταξύ το πρόβλημα με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών παραμένει.

Επισημαίνεται ότι με την ισχύουσα διαδικασία ο πολίτης απευθύνεται στον οικείο Δήμο ζητώντας την αναγνώριση ενός δρόμου ως κοινόχρηστου. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, το αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την πολεοδομία, στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, να περάσει από ΣΥΠΟΘΑ, να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ – διαδικασία η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα.

Ο Βουλευτής ζήτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με τη θέσπιση μιας ταχύτερης και ευέλικτης διαδικασίας που θα απλοποιεί το πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό και αναγνώριση κοινόχρηστων δημοτικών δρόμων.

Για το θέμα, ο κ.Καββαδάς κατέθεσε σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή, από κοινού με το συνάδελφό του της Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα.

 

 

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να δείτε εδώ

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *