Το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση

Το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ανακοίνωση για την κατάργηση παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση

Εντός των επόμενων ημερών εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες κινδυνεύουν με πλήρη απαξίωση, σε εφαρμογή του Ν.4759/2020 όπου προβλέπεται η κατάργηση όλων σχεδόν των παρεκκλίσεων αρτιότητας και οικοδομησιμότητας των «μικρών» σε μέγεθος ιδιοκτησιών που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου.

Η αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στην απαίτηση σύνταξης και έγκρισης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, όπου δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι αντίστοιχες μελέτες καθώς και η μη έναρξη των διαδικασιών αναγνώρισης και χαρακτηρισμού
του τοπικού οδικού δικτύου, καθιστούν μη οικοδομικώς εκμεταλλεύσιμες πλήθος μικρών ιδιοκτησιών όπως και στη Λευκάδα.
Μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022 οι ιδιοκτήτες σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του Π.Δ. 24/5/1985 (ΦΕΚ 270Δ/85) ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, όπως αυτά που ήταν εντός ζώνης πόλεων και κωμών και αυτά που είχαν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές), δε θα μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση στα συγκεκριμένα οικόπεδα με αποτέλεσμα αυτά να απωλέσουν τη δυνατότητα δόμησης και κατά συνέπεια και την αξία τους.
Συνυπολογίζοντας και:
 τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την κτηματογράφηση,
 το δασικό κτηματολόγιο,
 την υποστελέχωση των υπηρεσιών δασικής υπηρεσίας και υπηρεσίες δόμησης αλλά και
 την οικονομική κρίση με την ανατίμηση των οικοδομικών υλικών και την ενεργειακή κρίση που εντάθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβερνητική εμμονή σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, υπονομεύει στην πράξη ακόμη και τα όποια ορθά μέτρα που λαμβάνονται και οδηγεί στην απαξία πλήθος μικρών ιδιοκτησιών.
Η πολιτική της κυβέρνησης να μην παρατείνει συνολικά την προθεσμία για την κατά παρέκκλιση δόμηση είναι εμμονική.  Ενώ η όλη διαδικασία θα έπρεπε να έχει γίνει σταδιακά με δεδομένο το γεγονός ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν έχουν ολοκληρωθεί και η Ν.Δ. ζητά από τους πολίτες να ταλαιπωρούνται και να υφίστανται οικονομική ζημία από την αδυναμία του κράτους να προωθήσει την χωροταξική πολιτική, θεσμοθετώντας και οργανώνοντας περιοχές-υποδοχείς για κάθε χρήση.
Η προώθηση της άμεσης νομοθετικής ρύθμισης παράτασης της δυνατότητας εκτός σχεδίου δόμησης, με τους σημερινούς όρους και προϋποθέσεις, τουλάχιστον ως την χρονική στιγμή, που σε κάθε περιοχή εγκριθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και αναγνωριστεί-χαρακτηριστεί το τοπικό οδικό δίκτυο είναι χρέος της κυβέρνησης της Ν.Δ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *