Στην Επιτροπή Περιφερειών & Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών ο Βουλευτής

Στην Επιτροπή Περιφερειών & Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών ο Βουλευτής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 11 Νοεμβρίου 2022

 

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών και στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών θα συμμετέχει ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς  –

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα νησιά και τους ορεινούς όγκους

 

Μέλος σε δύο ακόμα επιτροπές ορίστηκε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, πέρα από τις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή του απολογισμού, ισολογισμού και ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κράτους, ο Βουλευτής θα συμμετέχει πλέον στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών και στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών

Στην πρώτη του τοποθέτηση στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ένας λόγος που απεδέχθη με χαρά να συμμετέχει στις επιτροπές είναι το γεγονός ότι, προερχόμενος από ένα νομό αποτελούμενο από 4 νησιά, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό, γνωρίζει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που συνοδεύουν τη νησιωτικότητα.

Τόνισε ότι τα προβλήματα των νησιωτικών και βεβαίως και των ορεινών περιοχών και ο τρόπος αντιμετώπισης τους, πρέπει να αποτελούν πεδίο διαλόγου, σύγκλισης και δημιουργικής συναίνεσης και ότι δεν προσφέρονται για κομματικές αντιπαραθέσεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με υπευθυνότητα και σύνθεση απόψεων, η Υποεπιτροπή θα συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στην ανάδειξη αλλά κυρίως στη δρομολόγηση λύσεων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Για τον προγραμματισμό των εργασιών της υποεπιτροπής, ο Βουλευτής κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

  1. Σύσταση αυτόνομης υποεπιτροπής ορεινών περιοχών και δημιουργία ορεινού ταμείου.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι ασφαλώς υπάρχει η νομιμοποιητική, η ηθική αλλά και η αντικειμενική βάση για να υιοθετηθεί από τη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση, προσθέτοντας ότι θα ανοίξουν έτσι νέοι δρόμοι και προοπτικές για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αλλά και για θεσμικές παρεμβάσεις αποκλειστικά προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και στη στήριξη αυτών των περιοχών.

Παράλληλα, ανέδειξε το γεγονός ότι και σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Λευκάδα, υπάρχουν ορεινοί όγκοι και επομένως οι ορεινές νησιωτικές περιοχές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη μέριμνα ή στις πολιτικές που θα σχεδιαστούν για την ανάπτυξη ορεινών περιοχών, χαρακτηρίζοντας «ελπιδοφόρα» την προοπτική δημιουργίας του Ορεινού Ταμείου που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες δράσεις.

  1. Διαχείριση Απορριμμάτων

Αναφέρθηκε στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που έχουν δημιουργηθεί εδώ και 3 χρόνια στις νησιωτικές περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι υπήρχαν γνωστές ιδιαιτερότητες, προβλήματα, αλλά και χρόνιες παθογένειες που χαρακτήριζαν, διαχρονικά, τη διαχείριση των απορριμμάτων στις νησιωτικές περιοχές.

Τόνισε ότι η Λευκάδα έζησε αυτό το πρόβλημα πολύ έντονα τα προηγούμενα χρόνια, δρομολογήθηκαν κάποιες λύσεις, άλλα υπάρχει ακόμα λίγος δρόμος μέχρι την οριστική του επίλυση με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Κατέληξε λέγοντας ότι στους δύο ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια που υλοποιούνται και πρότεινε ότι η πορεία υλοποίησης των σχεδίων αυτών που, εκτός από τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και περιβαλλοντικά έργα, θα πρέπει να είναι αντικείμενο των εργασιών της υποεπιτροπής, με πρόσκληση και των Περιφερειαρχών, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και των Δημάρχων των νησιών για να γίνει, όπως είπε, μια ουσιαστική συζήτηση.

  1. Θαλάσσιος Τουρισμός

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις προοπτικές αλλά και στις δράσεις ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στις νησιωτικές περιοχές, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επενδύσεις που σχεδιάζονται σε μαρίνες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί, υπάρχουν πολιτικές και προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο τουρισμό, καθώς και υφιστάμενες υποδομές που πρέπει να βελτιωθούν, όπως τα λιμάνια και οι χερσαίες ζώνες τους.

Πρότεινε τη συζήτηση της θεματικής ενότητας της Επιτροπής, με τη συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και φορέων του θαλάσσιου τουρισμού.

  1. Οδοποιία

Τόνισε ότι η οδοποιία είναι προβληματική και σε νησιά και σε ορεινές περιοχές.

  1. Βιολογικοί Καθαρισμοί.

Επεσήμανε ότι το πρόβλημα ξεκινά από τις ορεινές περιοχές αλλά καταλήγει να επηρεάζει και τους παραλιακούς οικισμούς, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, και επομένως χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, τόσο για τα ορεινά χωριά, όσο και για τους παραλιακούς οικισμούς στα νησιά μας που να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα.

  1. Αρδευτικά έργα

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις λιμνοδεξαμενές και τα αρδευτικά δίκτυα που όπως τόνισε είναι πάρα πολύ σημαντικά για τις καλλιέργειες, αλλά και για να δοθεί βαρύτητα στην αγροτική οικονομία των νησιών μας, των οποίων το εισόδημα συνήθως βασίζεται υπερβολικά στον τουρισμό.

  1. Ανεπιτήρητα ζώα.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Όπως είπα και στην αρχή, η συμμετοχή μου σε αυτήν την επιτροπή είναι τιμή και ευχαρίστηση, καθώς προέρχομαι από νησιωτική περιοχή, και ελπίζω ότι θα μπορέσω κι εγώ να συμβάλω με προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στο έργο μας, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα χαρακτηρίζεται σταθερά από πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης.»

 

 

 

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *