Ξεκινούν οι επισκευές στο κτίριο των ΓΑΚ

Ξεκινούν οι επισκευές στο κτίριο των ΓΑΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 28 Σεπτεμβρίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Ιστορικό Αρχείο: Ξεκίνησαν οι επισκευές αξίας 75.000 ευρώ στο κτίριο των ΓΑΚ – Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τον ιστορικό πλούτο της Λευκάδας»

 

Ξεκινούν οι εργασίες για την επισκευή του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο, έπειτα από την υπογραφή της δημόσιας σύμβασης έργου στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Η σύμβαση αφορά εργασίες προϋπολογισμού 74.214 ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  1. Αντικατάσταση των ξύλινων ανοιγόμενων σκούρων με νέα ίδιου τύπου.
  2. Επισκευή όλων των εξωτερικών ξύλινων θυρών (2 διπλών και 4 μονών).
  3. Καθαιρέσεις παλιών στοιχείων του κτίσματος.
  4. Τοποθέτηση 2 εσωτερικών πυράντοχων θυρών.
  5. Συντήρηση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων παραθύρων.
  6. Συντήρηση και επισκευή των υφιστάμενων μεταλλικών θυρών και κουφωμάτων.
  7. Έλεγχος, επισκευή και συντήρηση της μεταλλικής δεξαμενής πετρελαίου.
  8. Τοποθέτηση νέων παραθύρων αλουμινίου με διπλά τζάμια για προστασία αρχειακού υλικού από την ηλιακή ακτινοβολία.
  9. Ανακαίνιση χώρων υγιεινής.
  10. Αποκατάσταση λαμαρίνας περιμετρικά του κτιρίου, όπου απαιτηθεί και αρμολόγηση λιθοδομών στο ισόγειο.
  11. Επισκευή συστημάτων ασφαλείας (πυρανίχνευση, συναγερμός, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης).
  12. Βάψιμο και εξωραϊσμός της πρόσοψης του κτιρίου (νέες επιγραφές, καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου, μεταφορά κλιματιστικών κ.α.)
  13. Αντικατάσταση λαμπτήρων με LED νέας τεχνολογίας.

Ξεκινούν οι επισκευές στο κτίριο των ΓΑΚ

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, δήλωσε:

«Τον Δεκέμβριο του 2021 είχα επισκεφθεί το Ιστορικό Αρχείο για να διαπιστώσω την έκταση των ζημιών που είχε υποστεί από πλημμύρα που σημειώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα. Από τη στιγμή εκείνη θεώρησα χρέος μου να αναλάβω πρωτοβουλίες για την προστασία του σπάνιου πλούτου που περιλαμβάνει το Αρχείο μας.

Τον Ιανουάριο επισκέφθηκα την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως και την κεντρική υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και εξασφάλισα ότι κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου θα επισκεπτόταν το Ιστορικό Αρχείο για να καταγράψει τα προβλήματα και τις επισκευές που χρειάζονται – κάτι που έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου 2022.

Τον Μάιο είχε ήδη συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου το προσχέδιο της Τεχνικής Περιγραφής Εργασιών, η οποία οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο. Εκεί περιγράφονται εκτενώς όλες οι εργασίες που χρειάζονται στο κτίριο των ΓΑΚ καθώς και ο προϋπολογισμός περίπου 75.000 ευρώ με ΦΠΑ. Με βάση αυτήν την τεχνική περιγραφή έγινε η πρόσκληση και υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του έργου.

Ξεκινούν οι επισκευές στο κτίριο των ΓΑΚ

Στο μεταξύ επιδιώκουμε τη μετεγκατάσταση του Αρχείου στο κτίριο του Παλαιού Γυμνασίου Θηλέων. Για το σκοπό αυτό, παραμένω σε επαφή με τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, έχει γίνει προεργασία για την παραχώρηση του κτιρίου. Ήδη ο σχετικός φάκελος των τεχνικών υπηρεσιών είναι προς υπογραφή από την Υπουργό Παιδείας και πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα.

Ως Λευκαδίτης θεωρώ ότι η ιστορία μας, όπως διασώζεται στο Αρχείο των ΓΑΚ Λευκάδας, είναι η ταυτότητά μας. Είναι αυτό που μας κάνει Λευκαδίτες. Γι’ αυτό και θα συνεχίσω την προσπάθεια για την προστασία, τη μελέτη, τη διατήρηση και την ανάδειξή του.»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *