Η ομιλία του κ. Βασίλη Μελά στους ετεροδημότες της Αθήνας- κι ένα σημαντικό μήνυμα

ΜΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΘΩΜΑ
Διπλ/χος Ηλ/γος Μηχανικός
Πανεπιστημίου Columbia N.Y
Υπ. Βουλευτής Ν. Λευκάδος

Αγαπητοί φίλοι , Συντοπίτες
Αυτονόητη και έκδηλη είναι η χαρά μου να βρίσκομαι κοντά σας αυτή την ώρα.
Σας ευχαριστώ που είστε εδώ και εκτιμώ βαθύτατα το ενδιαφέρον και την αμεσότητα στην πρόσκληση μας.
Μια συνάντηση Λευκαδιτών είναι πάντα μια επένδυση στο συναίσθημα που επικυριαρχεί ανάμεσα σε ομότοπους. Η Λευκάδα για όλους μας είναι σημείο και λόγος αναφοράς, πολύ περισσότερο για εσάς που ο νόστος ξαγρυπνά στους λογισμούς σας.
Η σημερινή επικοινωνία μας ορίζεται από τις συνθήκες των εθνικών εκλογών της επόμενης Κυριακής της 25ης Ιανουαρίου.

Αγαπητοί Φίλοι,
Γνωριζόμαστε καλά. Είμαστε όλοι γεννήματα του μικρού μας τόπου. Λευκαδίτες, που καλούμαστε ξανά να αναδείξουμε με ήθος, ευθύνη και φρόνηση τους εκπροσώπους μας στην Εθνική Βουλή!
Όπως ήδη γνωρίζετε ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις Εθνικές, Βουλευτικές εκλογές.
Στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά αναγνωρίζω ένα σώφρονα και ικανό αγωνιστή της Δημοκρατίας και του Εθνικού μας συμφέροντος.
Ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου σε συνθήκες μιας ανελέητης κρίσης και απέναντι σε αρίδηλους κινδύνους για την ίδια την οικονομική και κοινωνική υπόσταση της πατρίδας μας.
Αν η κρίση ήταν adeportas για την γενικότερη Ευρωπαική οικογένεια, για μας , για την μικρή το δέμας πατρίδα , είχε διαρρήξει τις πύλες και απειλούσε με αληθινή καταστροφή.
Με σύνεση πολύ , με γνώση , φρόνηση και λογισμό ο Αντώνης Σαμαράς έχει πετύχει να αντικρούσει σθεναρά, αποτελεσματικά, την λαίλαπα της κρίσης που λίγο ακόμα και θα μας είχε ολότελα αφοπλίσει.
Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι επήλθε η οριστική ίαση των οικονομικών και κοινωνικών μας νοσημάτων . Όχι.
Ελέγχουμε όμως, την όλη κατάσταση και την ελέγχουμε αρκούντως. Απαιτείται αναγκαίως η συνέχιση μιας ισορροπημένης στρατηγικής, σταθερής, μεθοδικής, άρτιας και με ευστάθεια.
Δεν έχουμε, σαν εθνικό σύνολο , την πολυτέλεια για πειραματισμούς και ακροβασίες. Τέτοιες αποκοτιές πληρώνονται πανάκριβα…
Η Ελλάδα κατάφερε να αποτελέσει από την αρχή οργανικό συστατικό της Ευρωπαικής ένωσης κι αυτό το οφείλει δίχως καμία αμφισβήτηση στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εκείνος ήταν που με διορατικότητα και τόλμη ενέταξε την χώρα στη μεγάλη Ευρωπαική οικογένεια.
Τώρα πια αποδεικνύεται πόσο σωστά έπραξε τότε και πόσο δικαιώθηκε. Στην επελθούσα – την επιδράμουσα παγκοσμιοποίηση η Ελλάδα δεν είναι μόνη της «έρημη και σκότεινη» όπως θα λέγαμε στην τοπική μας λεξιλογία.

Ανήκουμε , λοιπόν, σε μια διευρυμένη ένωση Ευρωπαικών μελών-κρατών και εκεί οικοδομούμε την Εθνική μας υπόσταση με τις πολιτισμικές και ιστορικές μας αρχές και αξίες.
Σε αυτόν τον διευρυμένο σημερινό κόσμο πλέουμε και οφείλουμε να πλέουμε με ασφάλεια και πληρότητα.
Στις επικείμενες εκλογές κρίνονται πολλά ! Πάντοτε μια Εθνική εκλογική αναμέτρηση είναι πρόκληση. Αυτή εδώ, ωστόσο, είναι πρόκληση προκλήσεων!
Όλες μα όλες οι εκλογές εθνικής εμβέλειας είναι καθοριστικές καθώς ορίζουν και προσδιορίζουν τους όρους, τα όρια, τα γιατί, τα πώς , τα πότε και τα πρέπει της δικής μας πορείας στον χρόνο και στον τόπο.
Αυτές εδώ οι εκλογές, ωστόσο γίνονται υπό το βάρος μιας ανελέητης και ατελείωτης κρίσης. Μιας κρίσης που ταλανίζει με πολλά πρόσωπα ολόκληρη την Ευρωπαική και όχι μόνο κοινωνία.
Η κρίση βέβαια αυτή την χρονική περίοδο φαίνεται αρκετά αποδυναμωμένη και στο βάθος του ορίζοντα χαράζει κάποια ροδαυγή με την καθοριστική παρουσία και ατελείωτο αγώνα του Πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά.
Αν συνεχίσουμε με φρόνηση και μέτρο, είναι βέβαιο πως θα ελλιμενίσουμε το Εθνικό μας σκάφος με σιγουριά και ασφάλεια στην απανεμιά , στην νηνεμία.
Αν όχι, αν πειραματιστούμε, θα συναντήσουμε άγριους κυματισμούς , αδυσώπητους κινδύνους με σοβαρές ή και ολέθριες συνέπειες.
Ένας μεγάλος Αμερικάνος πολιτικός ο John Kennendy έλεγε «Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου» Είναι μια αλήθεια η οποία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ας αναλογιστούμε λοιπόν εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για τι χώρα μας και τι πιο απλό από το να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας προσφέροντας στον τόπο μας την σταθερότητα που του αξίζει.
Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου σοφά λόγια του Αβραάμ Λίνκολν τα οποία καλούμαστε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την στιγμή που θα ρίξουμε την ψήφο μας στην κάλπη.
Αγαπητοί μου φίλοι,
Μέσα στην μεγάλη μας πατρίδα, εναγκαλισμένη, ομομήτρια , είναι και η Λευκάδα, η ιδιαίτερη πατρίδα η δική μας, ο μικρός ευλογημένος τόπος μας.
Η μοίρα της είναι υποσύνολο του συνόλου της Εθνικής μας πορείας.
Κι εμείς, την επόμενη Κυριακή θα βρεθούμε «ενώπιοι ενωπίοις» με την δική μας, τοπική πρόκληση.
Η Λευκάδα θα στείλει και τον δικό της εκπρόσωπο στην Εθνική Βουλή. Κάθε Λευκαδίτης θα κρίνει με γνώμονα το καλό και το καλύτερο του τόπου του. Η κρίση του , η απόφαση του θα είναι – πρέπει να είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τα τοπικά μας προβλήματα.
Σας γνωρίζω καλά όλους σας, φίλοι και ομοχώριοι . Και με γνωρίζετε και εσείς καλύτερα. Έρχομαι από τα Άγια χώματα. Έμεινα εκεί, στα σεπτά μας ριζώματα, στις χλωρές μας μνήμες. Ζυμώθηκα όλη μου την ζωή με την Λευκάδα, την χτιστή και την άχτιστη. Με τον Λευκαδίτη , με τις έγνοιες του, με την καθημερινότητα του. Εκεί, διασταυρώνουμε όλη την ώρα βλέμματα , αγωνίες, χαρές, λύπες, σκοντάμματα, ελπίδες, ευχές, φιλίες και σχέσεις σφυρήλατες.
Είμαι και θα είμαι ένας Λευκαδίτης , αντίγραφο μοιανού Βαλαωρίτιου «φωτεινού», δουλευταρά, ελεύθερου, αδούλωτου, αγαθοποιού. Είμαι ένας από σας, για σας. Φίλος καθημερινός, ευπρόσιτος, ανοιχτοθέλητος, ένας από σας , που θέλω και που θα δυνηθώ να δειχθώ αντάξιος της επιλογής σας στην Βουλή των Ελλήνων.
Η Λευκάδα είναι φορτωμένη βαριά φορτία πολιτισμού, ιστορίας, λόγου και τέχνης. Είναι προικισμένη με αναντίγραφη φύση, με αδιατίμητη παράδοση , με ανθρώπους «φτερουγισμένους», «αλαφροίσκιωτους» όπως ύμνησε ο μεγάλος μας Σικελιανός.
Ταυτόχρονα είναι και τόπος με ανοιχτά ζητήματα. Με προβλήματα που ζητούν επίμονα λύσεις. Με ανθρώπινο δυναμικό που λαχταράει το καλύτερο , που αγωνιά για την βιοτή των παιδιών του, που αγωνίζεται να φέξει καλοκαιρία μες την γενικότερη καταχνιά.
Για όλα τούτα ο Βουλευτής, ο καλός Βουλευτής οφείλει να στρατευτεί με πάθος, θέληση και ξόδεμα. Πολύ ξόδεμα , πολλών δυνάμεων. Μόνο τότε θα αξιωθεί της επιλογής, της προτίμησης των ανθρώπων του τόπου του.
Σας καλώ να συμπορευτούμε με τον Αντώνη Σαμαρά στην καθοριστική μάχη που δίνει για το καλό και την ευημερία του τόπου μας.
Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό με όλες μας τις δυνάμεις.
Γιατί η μικρή αλλά ευλογημένη χώρα μας απαιτεί μεγάλες θυσίες που λίγοι τις εγγυώνται και μπορούν να τις παρέχουν.
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει μπορούμε διαφορετικά
1. Μπορούμε να επιτύχουμε την Ανάκαμψη της Οικονομίας και να μειώσουμε την Ανεργία όπως:

α. Ξεπάγωμα οδικών αξόνων «Δρόμοι Ανάπτυξης» – χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής και των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
β. Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.
γ. Δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
δ. Έργα σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (μορφές επικερδούς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μας χωρίς να χάνεται η κυριότητα).
ε. Μείωση φορολογικών συντελεστών – ενιαίος φόρος στις επιχειρήσεις 15%.
στ. Λειτουργία του Invest in Greece πραγματικά ως one stop shop με τέτοιες αρμοδιότητες.
ζ. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
2. Μπορούμε να εγγυηθούμε την Ασφάλεια των Πολιτών την πάταξη της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης.

α. Ανακατάληψη των πόλεων από τους παράνομους μετανάστες και επίσπευση διαδικασιών για την γρήγορη απέλαση τους.
β. Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των σωμάτων Ασφαλείας.
3. Μπορούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα σε Διεθνές Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο με:

α. Σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση – Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
β. Πολιτική προσέλκυσης δεκάδων χιλιάδων ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, με δίδακτρα, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πηγή για το ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας και προυποθέσεις για την προώθηση της σύγχρονης έρευνας και τεχνογνωσίας.
4. Μπορούμε να καταστήσουμε τη Δικαιοσύνη πραγματικά Ανεξάρτητη, Γρήγορη και Αποτελεσματική με την :

α. Θεσμική θωράκιση της Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος.
β. Αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στο λαό με την πλήρη διερεύνηση του «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα.
5. Μπορούμε να στηρίξουμε την Ελληνική Κοινωνία και να άρουμε τις αδικίες με:

α. Αποκατάσταση πολύ χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων.
β. Υγεία για όλους μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Δικτύου Υγειας και Φροντίδας όλων των βαθμίδων, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
γ. Απόλυτη εναρμόνιση στα ευρωπαικά πλαίσια προστασίας για τα ΑμεΑ.

6. Μπορούμε να φέρουμε τη Νέα Μεταπολίτευση με μια τολμηρή Συνταγματική Μεταρρύθμιση με:

α. Ασυμβίβαστο Βουλευτών – Υπουργών
β. Κατάργηση Βουλευτικών προνομίων και αναθεώρηση της Βουλευτικής ασυλίας.
γ. Συνταγματική πρόβλεψη για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων δικαστηρίων της Χώρας.
δ. Πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
ε. Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
7. Με γνώση, φρόνηση και λογισμό στο καλό και στο καλύτερο.

8. Στρατεύομαι με πάθος και αδάμαστη θέληση στον αγώνα μιας άλλης Λευκάδας που δικαιούμαστε.

9. Ελάτε να φωτοδοτήσουμε την Ελλάδα και την Λευκάδα με ελπίδα, ανάπτυξη και προοπτική.

Κυρίες και Κύριοι
ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Σας παρακαλώ να συγχωρήσετε την όποια κακή χρήση του χρόνου σας και σας ευχαριστώ που με ανεχθήκατε.

Γεια σας και καλή ψήφο

============================================================================

Κι ένα πολύ ξεχωριστό μήνυμα για τον κ. Μελά, από ένα πολύ ξεχωριστό πρόσωπο:

Ο Πλάτωνας είχε πει πως η πόλη είναι αυτή που είναι επειδή οι πολίτες είναι αυτοί που είναι. Αν στηρίζαμε “ανθρώπους-ηγέτες” που πραγματικά αξίζουν και όχι ΄κόμματικές ιδεολογίες΄ ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα! Καλή επιτυχία στον πιο αξιόλογο, μορφωμένο, αξιοπρεπή Άνθρωπο που γνωρίζω, με το μεγαλύτερο μεράκι για ανιδιοτελή προσφορά, με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του και μια τεράστια καρδιά πάντα ανοιχτή στους συνανθρώπους του. Σε έναν Άνθρωπο που έχει αποδείξει τι αξίζει, αυτοδημιούργητο, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να επιτύχει τους στόχους του, και τα κατάφερε χωρίς δεκανίκια με το κεφάλι πάντα ψηλά. Καλή επιτυχία σε έναν άντρα που θαυμάζω πολύ και αποτελεί πρότυπο για μένα και που είμαι πολύ υπερήφανη να λέγομαι κόρη του. Μπαμπά σε αγαπώ πολύ!

Σχολιάστε

  1. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΗΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΕΠΕΙΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ….ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *