Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ι.Ν.

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ι.Ν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προϋπολογισμός Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2021

 

Επανεκκίνηση οικονομίας και εργασίας με ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού

 

Συντονισμένο πρόγραμμα έργων

 

Με την υπερψήφιση, κατά πλειοψηφία, του προυπολογισμού και του σχεδίου δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2021 ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.

 

Για πρώτη φορά η επεξεργασία και παρουσίαση του προυπολογισμού καταδεικνύει την σοβαρή  προετοιμασία προγραμματισμού των θεματικών και χωρικών Αντιπεριφερειαρχών με τον συντονιστικό ρόλο της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, τόσο στην διαχειριστική λειτουργία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όσο και στις δράσεις. Στόχευση του προϋπολογισμού είναι οι προκλήσεις επανόδου στην κανονικότητα το 2021.

Η Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το 2021 ως μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων, μια χρονιά επανεκκίνησης της οικονομίας και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού, με το βλέμμα παράλληλα στραμμένο στην ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση και τις ευκαιρίες για όλους.

 

Εκτός από τις προβλέψεις για την προστασία της δημόσιας υγείας βάση των υγειονομικών δεδομένων που θα ισχύσουν, έχουν ενταχθεί δράσεις επικαιροποίησης της τουριστικής προβολής, επιχειρηματικότητας αλλά και εξωστρέφειας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και με την ενίσχυση των συμμετοχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα διασυνοριακά προγράμματα.

Ιδιαίτερη είναι η θέση των γυναικών στο εργασιακό και επιχειρηματικό καθεστώς, και η υποστήριξη των αδύνατων κοινωνικών ομάδων.

 

Για πρώτη φορά εχει γίνει προσπάθεια λεπτομερούς και ξεχωριστής ανά Περιφερειακή Ενότητα καταγραφής των λειτουργικών εξόδων, κάτι που ενισχύει τη διαφάνεια στα στοιχεία του προϋπολογισμού μπαίνει τάξη, ουσιαστικά και συμβολικά, στα οικονομικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Τα λειτουργικά έξοδα και οι δράσεις της Περιφέρειας, ως Περιφερειακή Αρχή και Συλλογικά Όργανα, αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά, κάτι που εως τώρα ήταν ενταγμένα σε διάφορους κωδικούς στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

 

Ο προυπολογισμός περιλαμβάνει επίσης δράσεις εκτάκτων αναγκών για τον covid-19, κοινωνικής μέριμνας, ειδικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αποκατάστασης – συντήρησης οδικού δικτύου, κ.α. Με σημαντικά ποσά ενισχύεται η πολιτική προστασία, κυρίως τα αντιπλημμυρικά έργα,  οι καθαρισμοί ρεμάτων και ο οδοφωτισμός, η ανάπλαση χώρων αναψυχής και η οδοσήμανση καταλαμβάνει το 20% του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2021.

 

Σημαντική είναι η κατανομή πόρων για τον αθλητισμό που ξεπερνούν το 10% για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες υποδομές συμπεριλαμβανομένων δράσεων σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Επίσης, το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2021 αφορά σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας των νησιών αλλά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπως και δράσεις που φέρνουν κοντά, μεταξύ τους, τους πολίτες των Ιονίων Νήσων.

 

Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την εκπόνηση του σχεδίου του προυπολογισμού και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την δημιουργική συζήτηση. Επεσήμανε, επίσης, ότι αναλυτικά κατα τομέα θα παρουσιαστούν οι άξονες του προγράμματος στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *