Κέρδισε τη μάχη ο βουλευτής: Άγονη Α΄ Ζώνης η Λευκάδα

Κέρδισε τη μάχη ο βουλευτής: Άγονη Α΄ Ζώνης η Λευκάδα

Ο βουλευτής στην Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού, ενώ προαναγγέλλει πως περιμένει κάτι πολύ σημαντικό, που τελικά ήταν το σημερινό νέο…

***

Τα κατάφερε τελικά ο βουλευτής και πλέον η Λευκάδα υγειονομικά κατατάσσεται στην άγονη Α΄Ζώνη με όλα τα πλεονεκτήματα οικονομικής φύσεως και άλλα που δίνει ο εν λόγω χαρακτηρισμός, τόσο στο προσωπικό του Νοσοκομείου και όλων των Μονάδων Υγείας του νομού, όσο και σε λειτουργικά τους ζητήματα.

Αποκαλύπτουμε πως αυτή ήταν η επιτυχία που προσδοκούσε και προανήγγειλε ο βουλευτής στις παρυφές της Ημερίδας για τον Καρκίνο του Μαστού το περασμένο Σάββατο, χωρίς όμως τότε να την κατονομάσει. Είχε πει μόνο πως θα γνωρίζει το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έκανε, την Τρίτη το βράδυ και θα το ανακοινώσει (αν ευδοκιμήσει) τότε, πράγμα που τελικά έκανε πριν από λίγο με το δελτίο τύπου που ακολουθεί.

Εμείς απλά να τον συγχαρούμε γι αυτή την σημαντική επιτυχία και να πούμε πως, μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη, είναι βέβαιο πως θα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη προθυμία των γιατρών να ανταποκρίνονται στις θέσεις που προκηρύσσονται -και που τώρα καταλήγουν άγονες- ώστε να έρχονται στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

***

Δελτίο Τύπου

Λευκάδα 20 Οκτωβρίου 2020

Με τροπολογία του Θανάση Καββαδά εντάσσονται το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Λευκάδας στην  Κατηγορία Α’ άγονων περιοχών.

Δίνονται επιπλέον κίνητρα για προσέλκυση ιατρικού προσωπικού

 

Επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκάδας φέρνει τροπολογία του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά, η οποία ψηφίστηκε σήμερα στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

Η τροπολογία προβλέπει την αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων της Λευκάδας από την κατηγορία Β’ άγονων και προβληματικών περιοχών στην κατηγορία Α’, με σκοπό να αυξηθεί η ζήτηση από ιατρούς για να στελεχώσουν το Νοσοκομείο Λευκάδας.

Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση σημαίνει ότι ιατροί που θα επιλέξουν να έρθουν στην Λευκάδα θα λαμβάνουν περισσότερα μόρια προϋπηρεσίας για την μελλοντική υπηρεσιακή τους εξέλιξη και πορεία.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ανέλαβα την πρωτοβουλία, μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους Βουλευτές από τα Ιόνια, τον κ.Καππάτο από την Κεφαλλονιά και τον κ. Ακτύπη από τη Ζάκυνθο, να καταθέσουμε τροπολογία που δίνει επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας να έρθει και να εργαστεί στα νησιά μας.

Πρόκειται για μία θεσμική παρέμβαση που έλειπε από την υγεία στην Λευκάδα, καθώς είναι διαχρονικό και γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στους διαγωνισμούς για την πρόσληψη ιατρών, όπου πολλές θέσεις, παρόλο που προκηρύσσονται, ωστόσο μένουν κενές. Για να μη συμβαίνει αυτό, χρειάζονταν κίνητρα, τα οποία πλέον θεσπίζονται με την τροπολογία που καταθέσαμε, έγινε δεκτή και ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στην ομιλία μου στη Βουλή εισηγήθηκα κάποιες ρυθμίσεις και άλλα κίνητρα τόσο για τους μόνιμους, αλλά και για τους επικουρικούς ιατρούς. Για παράδειγμα, στους επικουρικούς γιατρούς, πρότεινα εκ των προτέρων να υπάρχει πρόβλεψη για διετή ανανέωση των συμβάσεών τους, μετά τη λήξη τους.

Επίσης, για τους μόνιμους ιατρούς, σήμερα, με βάση το νόμο 4461 του 2017, οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν στα χαρακτηρισμένα, ως άγονα, νοσοκομεία δικαιούνται να ζητήσουν μετάθεση μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας. Το όριο αυτό θα μπορούσε να μειωθεί, με μία όμως ασφαλιστική δικλείδα για να μην δημιουργηθούν νέες κενές θέσεις σε αυτά τα νοσοκομεία. Η μετάθεση θα πραγματοποιείται μόνο αφού τοποθετηθεί αντικαταστάτης του συγκεκριμένου γιατρού στο νοσοκομείο.

Πρότεινα επίσης στο θεσμικό πλαίσιο για τα κίνητρα υπηρέτησης των γιατρών σε άγονα νοσοκομεία να υπάρχουν και βαθμολογικά κίνητρα. Για παράδειγμα, με το πλαίσιο που ισχύει σήμερα η προαγωγή από τη θέση του Επιμελητή Β΄ στη θέση του Επιμελητή Α’ απαιτεί υπηρεσία 7 ετών. Αντίστοιχα η προαγωγή στη θέση του Διευθυντή απαιτεί υπηρεσία 8 ετών. Θα πρέπει τα όρια αυτά να μειωθούν προκειμένου όσοι γιατροί υπηρετούν σε άγονα νοσοκομεία να έχουν ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη.»

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.