Η Ένωση Συλλ. Γονέων για την φαρμακευτική κάνναβη

Η Ένωση Συλλ. Γονέων για την φαρμακευτική κάνναβη

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

 ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ 1

E-mail: enosigoneonlefkadas@gmail.com

Fb: Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ»

 

 

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)  στέκεται με προβληματισμό απέναντι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση (1/3/2018) σχετικά με την παραγωγή και επεξεργασία της “φαρμακευτικής” κάνναβης και εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης οποιασδήποτε μορφής εξαρτησιογόνας ουσίας. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή γιατί ερχόμαστε αντιμέτωποι συχνά με τη διευρυνόμενη νομιμοποίηση και αποδοχή της χρήσης ουσιών, «νόμιμων» ή «παράνομων». Μας ανησυχεί γιατί το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης σημειώνει αυξητικές τάσεις στους μαθητές, με κύριο στοιχείο τη μείωση της ηλικίας έναρξης της πρώτης επαφής με τις ουσίες αυτές πριν τα 14 έτη, στην Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί.

Να γιατί:

Η κάνναβη είναι ναρκωτική ουσία που διαμορφώνει ψυχολογική εξάρτηση, ευθύνεται για πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνάψεις του εγκεφάλου. Από καμία έρευνα δεν έχει αποδειχθεί η κάνναβη ως φάρμακο πρώτης επιλογής για κάποια ασθένεια και αντίστοιχες επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική της αξία αναφέρουν τόσο η Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά (Μάρτης 2018), όσο και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής που υποστηρίζει τη ρητή απαγόρευση χρήσης κάνναβης για οποιοδήποτε λόγο πριν τα 21 έτη.

Αποτέλεσμα του νομοσχεδίου αυτού θα είναι να «αθωωθεί» ένα ναρκωτικό και κυρίως να διαμορφώσει ακόμα μεγαλύτερη ανοχή στη χρήση στις μαθητικές ηλικίες. Τα στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν τριπλασιασμό της χρήσης κάνναβης στο μαθητικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα η χρήση ουσιών στο μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 9% των μαθητών όταν στην ΕΕ είναι 22% και στις ΗΠΑ 36%. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται και στη νομιμοποίηση της κάνναβης είτε για «φαρμακευτικούς»  είτε για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» σε χώρες της ΕΕ και σε 28 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Μάλιστα η Ετήσια Έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (Μάρτης 2017) καταγράφει ότι 1 στους 3 μαθητές στις ΗΠΑ έχει κάνει χρήση κάνναβης με εκτροπή ιατρικής συνταγής. Η φυτική κάνναβη λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει (περίπου 750 χημικές ουσίες και 104 κανναβινοειδή) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσια ως φαρμακευτική ουσία. Αντίθετα συγκεκριμένες δραστικές ουσίες αν απομονωθούν από το φυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς, βασική προϋπόθεση όμως αποτελεί η αντιμετώπιση τους ως φάρμακα ακολουθώντας όλη τη διαδικασία των κλινικών μελετών και της ισορροπίας αποτελεσματικότητας και κινδύνου όπως για κάθε φάρμακο πριν φτάσει στην αγορά. Άρα είναι άλλο η χρήση φυσικής κάνναβης για «φαρμακευτικούς» σκοπούς και άλλο η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κανναβινοειδή.

Σαυτή την προσπάθεια που γίνεται ώστε κλιμακωτά να νομιμοποιηθεί και στη συνείδηση και στην κοινωνία η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών χρειάζεται το κίνημα Γονέων να αντιδράσει για μπει φρένο σ’αυτό κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Ως  Ένωση Γονέων ζητάμε να υπάρχει δωρεάν ενιαία Πρόληψη για ΟΛΕΣ τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες,.

 

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

                                                ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *