Φεστιβάλ φολκλόρ: Περιμένοντας την χαριστική βολή

Γράφει η ΚΑΤΕ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Αύγουστου 2017 η καθιερωμένη παρέλαση για το 55ο Φεστιβάλ Φολκλόρ στην Λευκάδα. Και πραγματικά είναι μεγάλο το δίλημμα αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς, αλλά ας ασχοληθεί για πολλοστή φορά για να πει αυτό που κάποιοι ψιθυρίζουν, κάποιοι άλλοι το εκφράζουν λίγο πιο ευγενικά τύπου θέλει ενα φρεσκάριζμα, παίζουν με τις λέξεις για να μην χαλαστούν κιόλας, κάποιοι άλλοι όμως το κραυγάζουν όπως κάποτε και ο νυν Δήμαρχος: «Φτάνει πια! Το Φεστιβάλ Φολκλόρ όπως το γνωρίζαμε έχει φάει τα ψωμιά του!» Αυτό είχε πει πριν λίγα χρόνια από την θέση της αντιπολίτευσης και αυτό ισχύει ακόμα.

Το Φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος τα 55 του χρόνια και είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις ένα θεσμό να αργοπεθαίνει και να αρνούνται συστηματικά οι υπεύθυνοι να το παραδεχτούν και να τολμήσουν να τον εκσυγχρονίσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δεν μιλάμε για τα γνωστά πασπαλίσματα, λουλούδια, λίγο φρου-φρου και αρώματα, λίγο καλύτερη αφίσα και πρόγραμμα, ένα αφιέρωμα, μια θεματική βραδιά, ένα πατάρι, καρέκλες, φώτα και ήχο. Και το τονίζουμε αυτό γιατί δυστυχώς έχουμε τύχει στην περίπτωση όπου οι υπεύθυνοι τα αυτονόητα τα αναγάγουν σε επιτεύγματα, άρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεις ανθρώπους να καταλάβουν τι εννοεί η κοινωνία όταν φωνάζει φτάνει πια! Και αν δεν καταλαβαίνουν ας κάνουν τουλάχιστον αυτό που είχαν δεσμευτεί προεκλογικά, θα είναι και αυτό μια αναβάθμιση….

Βαρύγδουπες ανακοινώσεις και ομιλίες για το Φεστιβάλ της φαντασίας μας

Στόχος μας δεν είναι να ακυρώσουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται, δυστυχώς όμως η λέξη που εν κατακλείδι συνοδεύει και φέτος το φεστιβάλ είναι απογοήτευση, είτε μιλάμε για την παρέλαση, είτε για την έναρξη πάνω σε μια σκηνή μπαλωμένη…. Η «αναβάθμιση» που υποσχόταν το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας μάλλον αφορούσε το πατάρι που έστησαν για να μπορούν οι επίσημοι να παρακολουθήσουν αυτό το κατά τα άλλα λαϊκό δρώμενο….

Μιλούν για το νόημα του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ, για μια φαντασμαγορική γιορτή σε μία πανδαισία χρωμάτων και ήχων και μία τεράστια γέφυρα επικοινωνίας όταν οι ίδιοι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Λες και βρίσκονται σε άλλη παρέλαση, σε άλλο θέατρο, σε άλλο Φεστιβάλ. Ειδικά φέτος και η ανακοίνωση του πρόεδρου του Πνευματικού Κέντρου αλλά και η ομιλία του Δημάρχου αποδεικνύουν πόσο πολύ απέχουν φαντασία και πραγματικότητα. Όσο και βαρύγδουπες ομιλίες και εκφράσεις να χρησιμοποιούν, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Παρέλαση χωρίς κόσμο, μια κατεβασιά όπως ακούσαμε να την χαρακτηρίζουν, ο κόσμος να περιδιαβαίνει, κανένας σεβασμός στους χορευτές, με τους αιρετούς  αντί να χαθούν μέσα στο πλήθος ( αν κρίνουμε από την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα φέτος το καλοκαίρι στο νησί)  να προκαλούν με πατάρια και διακρίσεις και να παρακολουθούν «υπερυψωμένοι» αυτή την κατά τα αλλά λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά…

Να το αναβαθμίσουμε, αλλιώς να το σταματήσουμε.

Όλοι θέλουμε αυτό το Φεστιβάλ «να ανανεώνει τη ζωή του και τη ζωή μας, να εξυμνεί την ταυτότητα της περιοχής μας και να επικυρώνει τις πολιτιστικές της παρακαταθήκες.» Στόχος όλων μας είναι η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Φολκλόρ και όχι η υποβάθμισή του. Η στασιμότητα όμως που επικρατεί  στον συγκεκριμένο θεσμό θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα στο τέλος του.

55 χρόνια μετά και δεν έχουμε λύσει τα βασικά ζητήματα όπως στέγαση, ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή παρέλασης και Φεστιβάλ για να αναφέρουμε μόνο λίγα από τα δεκάδες ζητήματα που υπάρχουν… Το να αρκείσαι στο ότι και φέτος κάτι κάναμε δεν αξίζει σε ένα τόσο ιστορικό θεσμό.

Αργοπεθαίνει το Φεστιβάλ και περιμένει ποιος θα τολμήσει να του δώσει την χαριστική βολή! Όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα το μεταφέρει και αυτή η Δημοτική Αρχή στην επόμενη για να μην αναλάβει την ευθύνη.

Δεν θα υποτιμήσουμε όμως ούτε τις προσπάθειες που γίνονται, πρωτίστως επί σκηνής από τα γκρουπ και τους χορευτές. Είναι βέβαιο ότι όλα τα γκρουπ και όλοι όσοι συμμετέχουν δίνουν το καλύτερο τους εαυτό. Πλέον όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Να μιλήσουμε για τον τρόπο φιλοξενίας των συγκροτημάτων; Και ότι του χρόνου άντε και κάτι καλύτερο θα βρούμε, και το προσπαθούμε, και το παλεύουμε και εσείς οι επικριτές είστε αχάριστοι και κακοπροαίρετοι;…. Να μιλήσουμε για τα σκηνικά; Η να μιλήσουμε εν μέσω κρίσης για το οικονομικό σκέλος της φαντασμαγορικής γιορτής;

Να ξεγαντζωθούν! Όλα και όλοι χρίζουν επανεξέτασης και ανανέωσης

Έχουμε χρέος να επισημάνουμε τα κακώς κείμενα που μας καταγγέλλουν αλλά και που εμείς παρατηρούμε έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε όλοι μαζί. Όσο και να θέλουμε να ωραιοποιούμε καταστάσεις, όσο και να προσπαθούμε να δικαιολογούμε τα πάντα λόγω κρίσης, με αφορμή και την πραγματικά φτωχή συμμετοχή του κόσμου στην παρέλαση, γιατί εκεί να μη τι άλλο όλα τα χρόνια ο κόσμος συμμετείχε, επιβάλλεται να πούμε ότι αυτό το  «ηλιόλουστο ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, που στέλνει μηνύματα αδελφοσύνης και αγάπης μεταξύ των λαών» θα πρέπει να μπει σε νέο κάδρο. Το Φεστιβάλ Φολκλόρ όπως το γνωρίζαμε έχει τελειώσει…..

Μιλάμε πλέον για ένα θεσμό που πρέπει να εκσυγχρονιστεί αν θέλει να διατηρηθεί και να προχωρήσει και στην επόμενη γενιά. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, τίποτα δεν προεξοφλείται και όλα χρίζουν επανεξέτασης και ανανέωσης. Το Φεστιβάλ πρέπει να πάει  στον επόμενο κύκλο, να γίνουν κάποιες αλλαγές και ως προς τον χρόνο διεξαγωγής και ως προς την διαδικασία διεξαγωγής του ενδεχομένως. Αν αυτό σημαίνει ότι για ένα χρόνο, ή όσο χρειαστεί τέλος πάντων, δεν θα διεξαχθεί ας γίνει και αυτό!

Στόχος όλων μας είναι να αποτελεί και πάλι όπως αρέσκονται να αναφέρουν οι αιρετοί στις ομιλίες τους, μια πρώτης τάξης ευκαιρία πολιτιστικής προβολής του τόπου μας. Ριζικές αλλαγές λοιπόν και ας τις φοβούνται κάποιοι λες και θα χάσουν στο χρηματιστήριο αν αλλάξει κάτι, να ξεγαντζωθούν! Το Φεστιβάλ ήταν δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας, εκεί θα πρέπει να επιστρέψει για να αναγεννηθεί και να αποκτήσει αν το επιθυμούν την λαϊκότητα που χάθηκε με τα χρόνια.

Φτώχια και απέραντο κενό έμπνευσης και δημιουργικότητας….

Δεν γίνεται να μιλάμε για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, ως τον πιο αγαπημένο πολιτιστικό θεσμό της Λευκάδας και αρχαιότερο του είδους στην Ελλάδα, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση και να επικρατούν τόσο μεγάλη φτώχια και ένα απέραντο κενό έμπνευσης και δημιουργικότητας….

Η παραμονή στα ίδια και στα ίδια επειδή έτσι έχουμε μάθει και τελικά κάπως θα τα βολέψουμε δεν μπορεί να αποτελεί άλλο επιλογή! Αυτή η νοοτροπία αρχίζει να εκλείπει, ας ελπίσουμε και από αυτό τον τόπο κάποια στιγμή.

Για αυτό από εμάς μια πρόταση χωρίς χρέωση: Αντί να στήνουμε πατάρια, να στηθεί μια καλλιτεχνική ομάδα, άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο να δημιουργήσουν από την αρχή κάτι που να αξίζει να αποκαλείται Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ! Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στην τοπική κοινωνία με τους ανθρώπους πρωτίστως που υπήρξαν για πολλά χρόνια στυλοβάτες και πρωτεργάτες αυτού του  θεσμού, μια συζήτηση που θα αφορά το μέλλον του. Όλοι όσοι δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει πραγματικά ο πολιτισμός και το μέλλον αυτών των θεσμών θα πρέπει να λάβουν μέρος οργανωμένα και με προτάσεις. Γιατί ναι μεν όλοι είμαστε εύκολοι στην κριτική, αλλά μόνο οι προτάσεις και η συνεργασία μπορούν να δώσουν λύσεις.

Ας δοθεί χώρος και σε νέους ανθρώπους να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που εχουν πραγματικά σχέση με τον πολιτισμό, τα ταλέντα, τους νέους Λευκαδίτες καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ανάγκη την αναγνώριση και τον χώρο να εκφραστούν και μέσα στα πλαίσια ενός Φεστιβάλ. Ας κάνουν και κάποιοι ένα καλλιτεχνικό διάλειμμα να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίες τους και εμείς να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά…. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί χώρος να αναπτυχτεί κάτι καινούργιο, κάτι που θα αξίζει να στηριχτεί από όλους και θα κάνει την Λευκάδα και πάλι περήφανη.

Το Φεστιβάλ Φολκλόρ έχει ανάγκη από οξυγόνο, αφήστε το να αναπνεύσει!

Κάθε αλλαγή είναι και δύσκολη, δυστυχώς κρίνοντας από τις αντιδράσεις που υπήρχαν από πλευράς Αρχής σε διάφορα ρεπορτάζ τα οποία ανέδειξαν την κατάσταση που επικρατεί όλα τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κάποιοι έχουν αγκυλωθεί και δεν αφήνουν το Φεστιβάλ Φολκλόρ να εξελιχτεί. Κρύβονται πίσω από την τάχα μου κακοπροαίρετη κριτική και αιχμαλωτίζουν έτσι το Φεστιβάλ. Κανείς δεν θέλει να ξεβολευτεί, κανείς δεν θέλει να αποκαλυφθεί! Η Λευκάδα όμως χρειάζεται να απαλλαχτεί από τέτοιου είδους νοοτροπίες, από ανθρώπους που δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν, μπορεί στα χαρτιά και στις ομιλίες όλα να είναι τέλεια, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει! Το Φεστιβάλ Φολκλόρ έχει ανάγκη από οξυγόνο, αφήστε το να αναπνεύσει!

(Πηγή: Lefkadaweb.gr)