Οι αδελφές πόλεις κι οι δήμαρχοι που κάνουν τον …Κινέζο!

ΝΙΚΟΣ ΝΕΟΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Το προτελευταίο θέμα (με αριθμό 11) της ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Αυγούστου 2016 ήταν «Απόφαση Δ.Σ. για έγκριση μετακίνησης δημοτικής αντιπροσωπείας στην πόλη Zhoushan της Κίνας» και εισηγητής του ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γρηγόρης Γκογκάκης.

Σύμφωνα με την εισήγηση λοιπόν, «η αδελφοποιημένη με την πόλη της Λευκάδας πόλη της Κίνας Zhoushan, διοργανώνει διεθνή διάσκεψη για τον νησιωτικό τουρισμό από 21-23 Σεπτεμβρίου. Στην διάσκεψη αυτή παίρνουν μέρος εκατοντάδες οργανισμοί, ταξιδιωτικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο…» και λίγο παρακάτω: «…Συνολικός στόχος του ταξιδιού που γίνεται εξ αφορμής της αδελφοποίησης της Λευκάδας με την πόλη Zhoushan, είναι η παρουσίαση και προώθηση της Λευκάδας ως τουριστικού προορισμού, με απώτερο στόχο την προσέλκυση Κινέζων επισκεπτών…»

Και στην συνέχεια ο εισηγητής εισηγείται την αποδοχή της πρόσκλησης και την αποστολή δημοτικής αντιπροσωπείας στην Zhoushan της Κίνας -με ενδιάμεση στάση και παραμονή στην Σαγκάη παρακαλώ- που θα αποτελείται απ΄ τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κι από έναν δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Απ΄ την συζήτηση που ακολούθησε προέκυψε πως οι παραπάνω θα πλαισιώνονται κι από δυο υπαλλήλους (με την ευρύτερη έννοια). Θα πρέπει ακόμη να πούμε ότι για τους τρεις από τους πέντε ταξιδιώτες, θα είναι η δεύτερη φορά που θα ταξιδέψουν -με έξοδα του Δήμου- στην μακρινή Κίνα, αφού ξαναπήγαν εκεί πριν από έναν περίπου χρόνο!

Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ενώ κάποιοι της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν και κάποιοι άλλοι ψήφισαν λευκό!

Χρήσιμο ακόμα θα ήταν να ληφθεί υπ΄ όψη πως, όπως αναφέρεται στην εισήγηση που ψηφίστηκε,  η αποστολή θα ταξιδέψει στην Αθήνα και θα επιστρέψει από την Αθήνα στη Λευκάδα με “υπηρεσιακό αυτοκίνητο” (που όμως θα πρέπει να είναι δυο, γιατί πέντε άτομα συν οι αποσκευές τους συν ο οδηγός, δεν χωράνε με τίποτε στα συνηθισμένα επιβατηγά αυτοκίνητα, που ως γνωστόν έχουν δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων μόνο  επιβατών συν τον οδηγό. Η αναχώρηση από Λευκάδα θα γίνει στις 15 Σεπτέμβρη, έξι δηλαδή ολόκληρες μέρες πριν την διάσκεψη και χωρίς να ξεκαθαρίζει η εισήγηση που ακριβώς θα βρίσκεται και τι θα κάνει η αποστολή σ΄ αυτό το ενδιάμεσο εξαήμερο! Η επιστροφή στην Αθήνα θα γίνει (ξανά από Σαγκάη) στις 26/9, χωρίς πάλι να διευκρινίζεται πότε ακριβώς θα είναι η επιστροφή στη Λευκάδα, πάντα βέβαια με το (ή τα) υπηρεσιακά αυτοκίνητα… Που σημαίνει πως η ελάχιστη συνολική διάρκεια του ταξιδιού (που συνεπάγεται και την  εκτός έδρας αποζημίωση των καθ΄ οιονδήποτε τρόπο μισθοδοτούμενων) θα είναι τουλάχιστον 11 μέρες κι ότι τα συνολικά έξοδα που θα επιβαρυνθεί  Δήμος (εισιτήρια, οδοιπορικά, καύσιμα, οδηγοί, εκτός έδρας, ξενοδοχεία Αθήνας, γεύματα, δωράκια στους «αδελφούς» μας Κινέζους κ.λ.π.), εκτιμούμε πως λογικά θα πλησιάσουν αν δεν ξεπεράσουν κιόλας τις 30.000 ευρώ!

Αν το καταλάβαμε σωστά δηλαδή, σε περίοδο κρίσης και φοβερής οικονομικής στενότητας, ο Δήμος Λευκάδας θα πρέπει να δαπανήσει ένα πολύ σοβαρό κονδύλι για να στείλει στην άκρη του κόσμου, σε μια διάσκεψη με ειδικούς του τουρισμού, έναν υπάλληλο της εφορίας, έναν οδοντίατρο, έναν υπάλληλο των ΕΛΤΑ και δυο υπαλλήλους, με σκοπό να προβάλλουν τη Λευκάδα και να μας φέρουν …Κινέζους τουρίστες! Οι οποίοι Κινέζοι σημειωτέον, όπως τουλάχιστον ακούστηκε από επίσημα χείλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ενδιαφέρονται να επισκεφθούν προορισμούς με υπέροχες παραλίες και τοπία, αλλά μόνο αρχαιολογικούς χώρους, που βέβαια δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στη Λευκάδα, τουλάχιστον μέχρι να ανασκαφεί και ν΄αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο του Κούλμου και μέχρι να επισκευασθεί ο φωτισμός απ΄ το αρχαίο «καλντερίμι» του αντιδημάρχου κ.Νικητάκη, στην θέση που ήταν πριν το περίπτερο, έξω απ΄ τον Άγιο Σπυρίδωνα!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οργανώνονται δωρεάν ταξιδάκια αναψυχής για δημάρχους και το περιβάλλον τους με αφορμή τις αδελφοποιήσεις και την δήθεν άγρα τουριστών. Απίστευτα ποσά έχουν δαπανηθεί -και διασπαθιστεί- κατά τις τελευταίες δεκαετίες απ΄ τις περισσότερες δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που είχε την ατυχία τούτος ο τόπος να τον διαφεντεύουν. Σχετικά πιο πρόσφατα είναι τα πήγαινε-έλα με τους αδελφούς μας Λεγκαρντιανούς που φιλοξενούσαν την προηγούμενη δημοτική μας Αρχή μετά των φίλων λοιπών συγγενών και μετά τους φιλοξενούσαμε (καμιά πενηνταριά και βάλε) εμείς. Τα ίδια συνέβαιναν παλιότερα με τους αδελφούς μας Γιαπωνέζους, με τους Σουηδούς και με όλο το υπόλοιπο επίκτητο διεθνές αδελφάτο μας. Όπως και ότι αντίστοιχα δωρεάν ταξιδάκια απολάμβαναν άσχετοι υπηρεσιακοί, (νομάρχες, εντεταλμένοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, ΕΤΙΝ-αίοι,κ.λ.π.) οι οποίοι έγραφαν ατέλειωτες ώρες πτήσεων και εβδομαδιαίες διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία, για να συμμετάσχουν υποτίθεται σε εκθέσεις, άσχετοι μεταξύ σχετικών και να μας φέρουν -όπως έλεγαν- τουρίστες… Τουρίστα βέβαια απ΄αυτούς μάλλον δεν είδαμε, αλλά ας πούμε δεν βαριέσαι και ας παραβλέψουμε αυτού του είδους τις σπατάλες στις περιόδους των παχιών αγελάδων. Αλλά τώρα και με την οικονομική στενότητα που υπάρχει, αυτό το αστείο πρέπει να τελειώνει. Ας πούμε λοιπόν ευθαρσώς στους διάσπαρτους ανά την υφήλιο «αδελφούς» μας, «αδερφέ δυστυχώς επτωχεύσαμεν, οπότε ας διατηρήσουμε την συγγένειά μας εξ αποστάσεως» κι επειδή αυτοί γνωρίζουν πως τους λέμε την αλήθεια, δεν θα μας παρεξηγήσουν. Ήρθε η ώρα λοιπόν οι άρχοντές μας να παραδειγματιστούν απ΄ τους δημότες τους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κόψουν τα δώρα κι όλα τα υπόλοιπα περιττά στις κοινωνικές εκδηλώσεις τους, διότι ανάγκα και Θεοί πείθονται!

Υ.Γ. Ελπίζω πως στο τέλος θα διαψευσθούν κάποιες επίμονες φήμες, που λένε πως κάποιοι της αποστολής θα έχουν συνοδό στο ταξίδι τους, με την δικαιολογία πως οι συνοδοί θα πληρώσουν οι ίδιοι τα εισιτήριά τους, συνεπώς δεν υπάρχει θέμα. Ασφαλώς όμως και θα υπάρχει θέμα αν συμβεί κάτι τέτοιο και μάλιστα πολύ σοβαρό. Γιατί πέρα απ΄ τα αυξημένα έξοδα των «υπηρεσιακών» μετακινήσεων, που αναμφίβολα θα προκληθούν απ΄την παρουσία των συνοδών, αυξηθούν, θα προκύψουν και ανταποδοτικά έξοδα φιλοξενίας των μελλοντικών Κινέζων επισκεπτών μας, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα με τους «Λαγκαρντιανούς». Γιατί όταν συνοδεύεσαι από Χ συνοδούς και αυτοί φιλοξενούνται δωρεάν απ΄ τους Κινέζους, λογικό είναι πως αναλαμβάνεις την υποχρέωση να φιλοξενήσεις δωρεάν και τους αντίστοιχους συνοδούς των Κινέζων. Ας το καταλάβουν μια και καλή λοιπόν οι ταξιδευτές μας αυτό κι ας πάψουν να μας παριστάνουν τον …Κινέζο!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *