Χ΄σούλα

ΤΣΑΚΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ(μικρος)

του Ηλία Τσάκαλου

Ξεκίνησε απ΄ τα πίσω χωριά  θαμπά και περπατώντας  ώρες ατέλειωτες έφτασε με πληγιασμένα πόδια επιτέλους στην πόλη. Ρώτησε και βρήκε το αρχοντικό του αφέντη. Πήγε να προσπέσει για να μην τους πάρει τον κηπάκο που είχανε τον κάτοικα για τις κότες τους και  βάζανε δυό σκόρδα, δυό κρεμμύδια και κάνα σπανάκι για την πίτα τους. « Ότι χαρτί θέλεις αφέντη στο δίνουμε κι εγώ κι Χ΄σούλα η αδερφή μου. Άσε μας τον κηπάκο νάχεις καλή ψυχή» κόμπιαζε τις λέξεις το δρόμο δρόμο να πει.

Κάποτε με τα πολλά παρουσιάστηκε μπροστά της η υπηρέτρια που της άνοιξε την πόρτα και της παράδωκε ένα κοκοτό και της είπε πως θέλει να δει τον αφέντη.

Η υπηρέτρια πήρε τον κοκοτό κι ανέβηκαν μαζύ τις φαρδιές σκάλες του αρχοντικού. Μετά το τελευταίο σκαλί ξεκινούσε ένας φαρδύς, μακρύς διάδρομος που στο τέλος του υπήρχε ένας τεράστιος βενετσιάνικος καθρέφτης.

Η υπηρέτρια  πριν χαθεί στην πρώτη πόρτα της είπε ότι «στο τέλος του διαδρόμου δεξιά είναι το γραφείο του αφέντη . Εκεί θα πας».

Έμεινε μόνη. Ξαφνικά κοιτάει τον καθρέφτη και μέσα απ΄ αυτόν βλέπει την εικόνα την αδερφής της της Χ΄σούλας να έρχεται κατά πάνω της. (Ξέχασα να σας πω πως ήταν δίδυμες και έμοιαζαν σαν δυό σταγόνες νερό.)

Μένει επιτόπου. Πιάνει το κεφαλοπάνι της και λέει « Ε μωρή Χ΄σούλα γιατί κατέβ΄κες και συ στ΄ Χώρα.» Βλέποντας ότι η Χ΄σούλα δεν της απαντούσε συνέχισε « Έ Χ΄σούλα θα τ΄ καστεί τ΄ αφέντη ότ΄ τον έχ΄με σκατά χρεία. Κάν΄με και χωρίς  τα σκατά τ΄ που μας τάρπαξε με τα δικαστήρια σα μείναμε αρφανές. Α Μαρή Χ΄σούλα  τι μόκαμες τς μαύρης» κι όλο πλησίαζε τον καθρέφτη.

Στην πόρτα του γραφείου ακούγοντας κουβέντα την περίμενε ο αφέντης χαμογελαστός την κοίταξε με βλέμμα φιδιού και της είπε:

-Όσο θα βλέπεις στον καθρέφτη την Χ΄σούλα κι όχι εμένα, κρατάτε τον κήπο. Βάλε μια υπογραφή εδώ να την έχουμε, όταν θα μου χρειαστεί και τράβα όπου έχεις να πας.

Υπέγραψε. Φίλησε το χέρι του αφέντη κι όσο να διαβεί το διάδρομο και να φτάσει στην πόρτα η Χ΄σούλα  μέσα απ΄ τον βενετσιάνικο καθρέφτη την ακολουθούσε………

 

ΥΓ Στην θέση των προσώπων αυτής της ιστορίας βάλ΄τε όποιον γουστάρετε από σας και από αυτούς που σας κυβερνάνε και τοπικά και παγκόσμια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *