Δυο λόγια σαν τελευταία ανάμνηση για την Ασπασία

Δυο λόγια σαν τελευταία ανάμνηση για την Ασπασία

Μέσω της Διευθύντριας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κα Μαρία Ρούσσου πήραμε μια επιστολή φίλων της αείμνηστης Ασπασίας, (της κυρίας Βασιλικούλας Κατηφόρη-Boef και του συζύγου της κ. Πέτρου Boef) την οποία και αναδημοσιεύουμε ευχαρίστως παρακάτω. 

 

*Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια της φίλης Judith KÖnig, της γνωστής μας Ασπασίας από το Πρόγραμμα ανάπτυξης της Νοτιοδυτικής Λευκάδας τη δεκαετία του ’60, η κυρία Bασιλικούλα Κατηφόρη Boef, αγαπημένη φίλη της Ασπασίας ως το τέλος, και ο σύζυγός της κ. Πέτρος Boef,  «Πέτρος Ολλανδός» όπως είναι γνωστός στη Λευκάδα,  συνοδοιπόρος της Ασπασίας στο Πρόγραμμα, που πολλά πρόσφερε κι εκείνος στον τόπο,  στέλνουν το παρακάτω κείμενο για δημοσίευση:

 

Για την Ασπασία (Judith KÖnig)


Πέντε ολόκληρα χρόνια έζησε και περπάτησε τα μονοπάτια των φτωχών χωριών μας στη Λευκάδα. Την ανάγκασαν να φύγει. Πόνεσε πολύ για αυτό.

Αγάπησε και βοήθησε. Ικανοποιήθηκε και απογοητεύτηκε. Έδωσε πολλά. Πήρε όμως αγάπη και θαυμασμό.

Δεν νοιαζόταν για το αύριο, την ενδιέφερε το σήμερα.  Με βαθιά κοινωνική ευαισθησία, μαζί με τον ακόμα καλύτερο σύντροφό της, μοίρασαν όλη τους την περιουσία.
Στην Ελλάδα ήρθε μετά την δικτατορία πολλές φορές, αλλά μόνο για επίσκεψη. Μιλούσαμε αμέτρητες ώρες στο τηλέφωνο μέχρι που ζαλιζόμασταν.

Η τελευταία κουβέντα που είχαμε ήταν: “ Βασιλικούλα, τί λες, θα θέλατε η Μαρία (Ρούσσου)  και ο Νιόνιος (Μελάς) να με βοηθήσετε να γράψω ένα μικρό βιβλιαράκι; έχω τόσες σημειώσεις”..

Με την υπόσχεση ότι θα τους μιλήσω και σίγουρα θα βοηθήσουμε, τελειώσαμε για να πάει για καφεδάκι. Από τότε δεν ξαναμιλήσαμε.

 Ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένη η υγεία της …

Bασιλικούλα Κατηφόρη & Piet (Πέτρος) Boef

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *