Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας: Προσοχή στον στρεπτόκοκκο

Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας: Προσοχή στον στρεπτόκοκκο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας εφιστά την προσοχή στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου από την οποία έχουν καταλήξει 11 παιδιά στη χώρα μας.

Ο ΙΣΛ ενημερώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελεύθερων επαγγελματιών Παιδιάτρων ( από τον ΙΣΑ), ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνει το εξής φαινόμενο: πολλοί γονείς να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους ή στο φαρμακείο, το γρήγορο τεστ για τον στρεπτόκοκκο (Strep-Test) στο παιδί τους που παρουσιάζει πυρετό και πονόλαιμο.

Ο ΙΣΛ τονίζει, ότι η λήψη υλικού για την διενέργεια του Strep-Test απαιτεί εμπειρία που ο γονιός δεν μπορεί να έχει.

Στα γρήγορα τεστ υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος. Μπορεί να βγει αρνητικό, αλλά το παιδί να πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο. Επιπρόσθετα, στο γενικό πληθυσμό υπάρχει ένα ποσοστό υγιών φορέων του στρεπτόκοκκου. Αν στα παιδιά αυτά γίνει Strep-Test το πιθανότερο είναι να βγει θετικό.

Οι ΙΣΛ τονίζει, ότι μόνο ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος μετά την κλινική εξέταση να χορηγήσει αγωγή ή να διενεργήσει οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Ο γονείς πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο όταν το παιδί τους παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, εμετούς, διάρροιες, βήχα, εξάνθημα κλπ.

Για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικού για την στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, εφαρμόζεται σχετικό πρωτόκολλο από την επιτροπή λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιγράφει σαφώς πότε πρέπει να γίνεται το Strep-Test  μετά από κλινική εξέταση.

Κάθε άλλη τακτική μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *