Ανακοίνωση της Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για τον αντεργατικό νόμο

Ανακοίνωση της Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ για τον αντεργατικό νόμο

                           ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

            Το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες φαίνεται πως άνοιξε κι άλλο την όρεξη των Εργοδοτικών Ενώσεων. Οι βιομήχανοι, ξενοδόχοι και άλλες μερίδες της μεγαλοεργοδοσίας δεν κρατιούνται όχι απλά να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά να έρθουν και ακόμα χειρότερα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει και νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα!

Η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός μας δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτό το νομοθετικό τερατούργημα για τα εργασιακά, αλλά να δυναμώσει η απαίτηση να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το αντεργατικό έκτρωμα και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο!

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) πέρα από το να επικροτεί τα θετικά “εκσυγχρονιστικά στοιχεία” που περιέχει το νομοσχέδιο, επιπλέον καλεί την κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με «ασάφειες», καθώς, όπως λέει, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις με «νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος», «εις βάρος των επιχειρήσεων». Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ αφορούν:

  • την Κάρτα Εργασίας. Υποστηρίζει πως «απαιτεί πολλές επιμέρους διευκρινίσεις και προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με την ορθολογική εφαρμογή της, καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος που προκαλεί το υφιστάμενο πλαίσιο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ…», κάνοντας καθαρό πως η κατάργηση του 8ωρου δεν πρέπει να συνδέεται ούτε με κάποιον τυπικό έλεγχο των επιχειρήσεων.
  • την επιβολή του απλήρωτου 10ωρου. Όπως σημειώνει , «η πρόταση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα, αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζομένους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους…», απαιτώντας προφανώς ακόμα και την τυπική απάλειψη της αναφοράς για συμφωνία του εργαζόμενου!
  • την Τηλεργασία. Ισχυρίζεται πως «οι επιχειρήσεις στερούνται το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλεργασίας βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αλλαγών τους…», απαιτώντας ουσιαστικά την επιβολή της τηλεργασίας χωρίς κανέναν περιορισμό, έστω και τυπικό.

            Αντίστοιχα περισσότερη «ευελιξία» αξιώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που απαιτεί στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν:

  • η κατάργηση της απαγόρευσης της απασχόλησης με «σπαστό» ωράριο στην κουζίνα των ξενοδοχείων.
  • η κατάργηση στην προβλεπόμενη από το άρθρο 56 προσαύξηση 12% για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που προβλέπεται να δουλεύουν υπερωριακά και μάλιστα με διακεκομμένα ωράρια, δηλαδή απαιτούν ουσιαστικά τζάμπα υπερωρίες και για τους μερικά απασχολούμενους.
  • η εξαίρεση από την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», καθώς ομολογούν ότι «οι διαρκείς αλλαγές στα ωράρια εργασίας (…) καθιστούν στην πράξη ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου». Ωστόσο, δηλώνουν πρόθυμοι να την εφαρμόσουν παζαρεύοντας «έκπτωση» 10% στις εργοδοτικές εισφορές και κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, θέλουν δηλαδή πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας.
  • η πρόβλεψη του άρθρου 65 για την απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση επαναπρόσληψης απολυμένων που προσφεύγουν στο δικαστήριο και δικαιώνονται, να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις, να μην αφορά μόνο τις απολύσεις για «οικονομοτεχνικούς λόγους».

Και επειδή δεν αρκούσαν φαίνεται οι ήδη απαράδεκτες διατάξεις για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης που είχαν εξαγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε τη νέα απεργοκτόνα διάταξη που  έρχεται να προστεθεί, η οποία προβλέπει ότι σε μέρα απεργίας το συνδικάτο πρέπει να διασφαλίζει «τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας». Επιδιώκουν να μετατρέψουν το απεργιακό δικαίωμα σε «αδειανό πουκάμισο», καθώς για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, συμπληρώνοντας τις διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες «άνοιξε» η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα τα τελευταία χρόνια με απαίτηση για «αυξημένη απαρτία» στο σωματείο! Ενώ με δεύτερη πρόσθετη διάταξη θα απαγορεύει σε δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα) να «καλύπτουν» μια απεργία που βγήκε παράνομη ή και καταχρηστική από το δικαστήριο, προκηρύσσοντας αυτά απεργία!

Απέναντι στον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη.  Όλοι  στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.

Η «σκλαβιά» που θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους δε βελτιώνεται. Μόνο ανατρέπεται στους δρόμους του αγώνα. Για να ανοίξει ο πραγματικά νέος, σύγχρονος δρόμος, ο σοσιαλισμός, ο απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα έχει ως κριτήριο του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στη βάση του πλούτου που παράγεται, της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου της εποχής μας!

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής!

Εκεί γεννιούνται οι ελπίδες, εκεί θα κερδίσουμε τη ζωή!

2/6/2021

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *