Οι προτάσεις του ΚΙΔΗΣΟ για το χρέος (Δ.Τύπου)

Γιωργος Π.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για το χρέος.
Το υπέρογκο Δημόσιο χρέος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το χρέος δεν είναι το αίτιο αλλά το αποτέλεσμα.
Είναι το αποτέλεσμα μιας αλόγιστης πολιτικής υπερδανεισμού, πελατειακής κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, με αποκορύφωμα την περίοδο 2004-2009 διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εθνικής καταστροφής, με το Δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται από 180 δισ. το 2004 σε 300 δισ. το 2009, ετήσιο έλλειμμα 36 δισ. το 2009 (σχεδόν 16% του ΑΕΠ) και με παράλληλη κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, είχαν αποκρύψει την αλήθεια και παραπλανήσει τους εταίρους μας στην ΕΕ.
Το Κίνημα διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις – πλαίσιο για ένα ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους:
• Την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας. Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικό το βάρος που επωμιζόμαστε κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει αναπτυξιακά η πατρίδα μας.
• Τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων. Αυτό σημαίνει λιγότερες δαπάνες για τόκους και άρα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για άλλους κρίσιμους τομείς,
• Τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανησυχούμε πια για τις δαπάνες τόκων εάν ανεβάσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
• Μια πρόσθετη παράταση της περιόδου χάριτος των αποπληρωμών των “επισήμων δανείων”. Θα κερδίσουμε χρόνο να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να είναι η οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική.
• Την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία. Είναι μια δίκαια ρύθμιση που θα μας επιτρέπει να δίνουμε περισσότερα για αποπληρωμές όταν έχουμε και εμείς ως οικονομία περισσότερα, δηλαδή εφόσον η οικονομία της χώρας αναπνεύσει.
Και ταυτόχρονα θα πρέπει να επιμείνουμε για μία μεγάλη Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος – το Ελληνικό αλλά και άλλων χωρών – που θα δρομολογήσει λύσεις για όλη την Ευρώπη.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση που είναι εφικτό να συμφωνηθεί με τους εταίρους μας μέσα από μια εθνική διαπραγμάτευση.
Απαιτείται όμως ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που να στηρίζει αυτήν την προσπάθεια.
Καταθέτοντας τις προτάσεις αυτές, καλούμε όλα τα κόμματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελάχιστες κοινές εθνικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους.
Το ΚΙΝΗΜΑ μας θα είναι εκεί !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *