Για πολλές συμπατριώτισσες νοικοκυρές, η σούπα ρύζι αυγολέμονο που συνηθίζεται κυρίως κατά την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αποτελεί σκέτο εφιάλτη! Ο λόγος είναι πως συχνά δεν τα καταφέρνουν καλά στην τελική φάση του μαγειρέματος, που είναι το ρίξιμο του αυγολέμονου στην κατσαρόλα που βράζει, με αποτέλεσμα αυτό “να κόβει”!
Γνωστή σπεσιαλίστρια του είδους η κυρά Πανάγιω, αφού φτιάχνει με επιτυχία αυγολέμονο για περίπου …εβδομήντα χρόνια(!) προθυμοποιήθηκε να μας δείξει καρέ-καρέ πως ακριβώς το κάνει κι έχει πάντα μεγάλη επιτυχία. Παρακολουθείστε την στο φωτορομάντσο που ακολουθεί:
Πρώτα χτυπάμε (και μάλιστα με δυο πηρούνια) σε βαθύ πιάτο το ασπράδι από δυο αυγά.
Μετά ρίχνουμε και τους δυο κρόκους…
Και τα χτυπάμε καλά μαζί…
Μειώνουμε την ένταση του ματιού που βράζει η σούπα-ρύζι και φέρνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μια βόλτα με την κουτάλα…
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού στο μίγμα, χτυπώντας το συνεχώς…
…μέχρι να πέσει όλο το λεμόνι…
Συμπληρώνουμε το μίγμα με ζουμί της σούπας, χτυπώντας το πάντα, μέχρι το πιάτο να γεμίσει και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας…
Αδειάζουμε σιγά-σιγά το χτυπημένο αυγολέμονο στην κατσαρόλα με την σούπα, ενώ ταυτόχρονα με το άλλο χέρι ανακατεύουμε…
Αδειάζοντας όλο το αυγολέμονο, ανακατεύουμε δυο -τρεις γύρες και κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ΄το μάτι της κουζίνας.
Καλή σας όρεξη!