Η συνέντευξη για την δημόσια υγεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου

2

Οι εξελίξεις στις δομές της Δημόσιας Υγείας ήταν το θέμα της συνέντευξης τύπου που έδωσε ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδαςτην Τετάρτη 13-7.

Κομβικό σημείο της συνέντευξης ήταν τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Θήρας την Παρασκευή 15-7 το οποίο είναι η πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα υγείας που θα λειτουργεί σαν Ανώνυμη Εταιρεία. Γι αυτό ακριβώς και καθυστερήσαμε κάπως την δημοσίευση της συνέντευξης, ώστε να ενημερωθούμε πρώτα για το τι ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της μονάδας της Θήρας που σημειωτέον εγκανίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την παρουσία και του υπουργού Υγείας κ. Πολάκη!

Στην συνέντευξη, μαζί με το προεδρείο του Συλλόγου παρευρίσκετο και ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στάλεχος του ΠΑΜΕ.

Την εισήγηση για την συνέντευξη ξεκίνησε ο πρόεδρος του συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας Χρήστος Βεργίνης, ο οποίος αφού ανέφερε τι είναι υγεία σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικεντρώθηκε στους παράγοντες που την επηρεάζουν. Κυριότερος παράγοντας είναι η υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, που προκαλεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα με τραγικές συνέπειες τόσο για την νοσηλεία όσο και για την πρόληψη. Ειδικά για το Νοσοκομείο Λευκάδας είπε:

«Το Νοσοκομείο έχει στεγνώσει από υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Έχει μειωθεί στο 50% ο προϋπολογισμός την τελευταία πενταετία και από την τακτική επιχορήγηση του 2016 ύψους 2.160.000 ευρώ μόνο το 1/3 έχει έρθει ως στιγμής στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να αγοράζουν μέρος των υλικών που χρειάζονται για την θεραπεία τους.»

Εκείνη την ώρα στην αίθουσα της συνέντευξης εισήλθε ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βελισσάρης Μίχας, ο οποίος αφού μας συστήθηκε και ρώτησε αν μπορεί να παραμείνει, παρέμεινε καθ΄ όλη την διάρκεια της εισήγησης.

5

Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Βελισσάρης Μίχας, στην φωτο αριστερά…

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Γιώργος Πρέντζας, ο οποίος είπε ότι σύφωνα με τον υγειονομικό χάρτη της 6ης ΥΠΕ, για τα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας προβλέπεται συρρίκνωση των μονάδων Υγείας, αφού αυτές είναι πολλές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.ονται τα εξης::

«Ο υγειονομικός χάρτης, που ξεκινά από πολλά χρόνια πριν, λέει ότι ο δομές στην 6η ΥΠΕ είναι πάρα πολλές. Δεν είναι ορθολογικά φτιαγμένες, κι αυτό εμπεριέχει μια αλήθεια, και ότι είναι πάρα πολλές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να συρρικνωθούν. Υποστήριξε πως δεν μπορεί να διατηρηθούν π.χ. τα Νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας, αλλά το ένα απ΄τα δυο πρέπει να λειτουργήσει σαν Κ.Υ. Κι επειδή υπάρχει ένα νέο κτίριο στη Λευκάδα, αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει και για τους δυο νομούς, ενώ το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας που η κατανομή είναι ανορθολογική.

Για τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας είπε πως θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις ΑΕ, φέρνοντας για παράδειγμα το Νοσοκομείο της Θήρας που εγκαινιάζεται την Παρασκευή και μάλιστα απ΄τον πρωθυπουργό,  σαν η πρώτη εναρμονισμένη στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας.

Κατά τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Θήρας απ΄τον πρωθυποργό κ. Τσίπρα -και με παρουσία του υπουργού κ. Πολλάκη- αποδείχτηκε πως σ΄αυτό μάλλον είχε δίκιο ο συνδικαλιστής. Διαβάζοντας με προσοχή όλα τα σχετικά με τα εγκαίνια ρεπορτάζ, προκύπτει πως όντως η νέα αυτή δομή (που δεν είναι και τόσο νέα αφού ανεγέρθηκε το 2011 αλλά δεν λειτούργησε μέχρι τώρα λόγω έλλείψεων προσωπικού (και βέβαια χρηματοδότησης) θα λειτουργήσει σαν ΑΕ και θα χρηματοδοτείται από τα κέρδη που θα εισπράτει απ΄τους ασθενείς και  φορείς με τους οποίους θα συμβληθεί, όπως είναι τα τουριστικά γραφεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες κ.λ.π.

Τελικά φαίνεται απίστευτο αλλά και ιδιαίτερα θλιβερό, πως αυτό που απέφυγαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (την ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά των δημόσιων δομών υγείας), θα την δούμε να εφαρμόζεται από μια αριστερή (υποτίθεται) κυβέρνηση…

6Ο κ. Πρέντζας 5ος από ΑΡ (ή τρίτος από ΔΕ) αν το προτιμάτε…             

Ας επανέλθουμε όμως στην συνέντευξη και σ΄αυτά που είπε ο κ. Πρέντζας:

«Το ζητούμενο είναι με πιο τρόπο θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ή οι δομές οι οποίες θα μείνουν. Κατ΄ αρχήν έχουμε τα ΚΥ των οποίων η λειτουργία είναι σε πολύ άθλια κατάσταση και αναγκαστικά θα μειωθούν πάρα πολύ σε αριθμό. Και μιλάμε για τα ΚΥ τα οποία είναι αγροτικού τύπου γιατί ΚΥ αστικού τύπου που θα εξυπηρετούσαν την πρόληψη δεν υπάρχουν – υπάρχει ένα στο Βύρωνα. Άρα για το πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής, ώστε να ξέρουμε τι δρομολογείται. Πρώτον, οι κρατικοί προϋπολογισμοί μέχρι το 2018 θα μείνουν καθηλωμένοι στο 1,4 δις. Σε αυτή τη χρηματοδότηση ενσωματώνουν και την δαπάνη των ακριβών φαρμάκων, που έφυγαν πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και τους πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Γι΄ αυτό και είναι πλασματική η αύξηση των προϋπολογισμών τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση. Δεν αυξήθηκε η χρηματοδότηση, μεταφέρθηκε μια πολύ μεγάλη δαπάνη και δόθηκε μια μικρή αύξηση η οποία απ΄ ό,τι φαίνεται θα καλύψει μέχρι τον Αύγουστο τα ακριβά φάρμακα και θα έχουμε στη συνέχεια πρόβλημα στη φαρμακευτική δαπάνη.

Αυτό που θέλουν να κάνουν πέρα από το να συρρικνώσουν τις δομές αριθμητικά είναι με πιο τρόπο θα λειτουργήσουν. Απ΄ ό,τι φαίνεται ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει σε βάθος χρόνου τη λειτουργία συνολικά των νοσοκομείων. Δεύτερον, στα ασφαλιστικά ταμεία τα κλεμμένα δεν πρόκειται να επιστραφούν. Μετά τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό η κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε λειτουργική – κεφαλοποιητική και τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν ένα πολύ μικρό πακέτο παροχών Υγείας που δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καμίας λαϊκής οικογένειας. Οπότε η διέξοδος που δίνεται -και πλέον με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται ορατό- είναι ότι θα πρέπει να μπει και ιδιώτης επενδυτής ή επενδυτής συλλογικός, ιατρικοί σύλλογοι ή οποιοσδήποτε άλλος, στη χρηματοδότηση και στη λειτουργία των νοσοκομείων”.

Στην παρατήρησή μας πως σωστά εντοπίζει τα προβλήματα, όμως δεν προτείνει λύσεις, πρότεινε ν΄αγωνιστούμε. κι όταν επιμείναμε στο ερώτημά μας και να μας πει τι ακριβώς είδους αγώνα εννοεί και με ποιο τρόπο προτείνει αυτός να λειτουργήσει το ΕΣΥ κι απ΄την στιγμή που είμαστε μια χρεωκοπημένη χώρα, από που θα βρεθούν τα χρήματα, ενοχλημένος είναι η αλήθεια, μας απάντησε τον τρόπο, να φορολογηθούν οι …πλούσιοι…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *