Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την χρηματοδότηση της μεταστέγασης ΚΔΑΠ-ΑμεΑ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την χρηματοδότηση της μεταστέγασης ΚΔΑΠ ΑμεΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Για την ανάγκη χρηματοδότησης για την διαμόρφωση κτιρίου, προκειμένου να μεταστεγαστεί το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ του Δήμου Λευκάδας

Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ του Δήμου Λευκάδας είναι σε ενοικιαζόμενο κτίριο ακατάλληλο και ανεπαρκές για να καλύψει ολοκληρωμένα τις σύνθετες ανάγκες των παιδιών ΑΜΕΑ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών, που δικαιούνται διεπιστημονικής, δημιουργικής απασχόλησης και υποστήριξης, με κίνδυνο από την επόμενη χρονιά να μείνουν εκτός της δομής αρκετά παιδιά.

Από το Φλεβάρη του 2023 υπάρχει σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ «Η Φωλιά» που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το ενδεχόμενο.

   Αν και από το 2017, έχει παραχωρηθεί χώρος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του για τη μεταστέγασή του, αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί. Από το 2021, παρά το ότι η μελέτη για τις αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις έχει ολοκληρωθεί μαζί με την επικαιροποίηση, δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες εργασίες για την διαμόρφωση ειδικών χώρων, προκειμένου να φιλοξενηθεί η δομή, διότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Ο προϋπολογισμός της μελέτης το 2021 ήταν 399.000 ευρώ και σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 423.000 ευρώ.

     Με βάση τα παραπάνω, αν δεν υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός για τη μεταστέγαση της δομής, άμεση συνέπεια θα είναι παιδιά να μείνουν εκτός δομής, αποκλεισμένα από τη συμμετοχή τους σε παιδαγωγικές δραστηριότητες σημαντικές για την ανάπτυξή τους, υποστηρικτικές σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις κάθε είδους αναπηρίες.

     Τα ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ έχουν σημαντική κοινωνική και παιδαγωγική προσφορά και είναι απαραίτητα, κύρια, για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού με αναπηρία. Επίσης, καλύπτουν μια βασική ανάγκη για ολόκληρη τη λαϊκή οικογένεια, αφού δίνουν ανακούφιση σε μεγάλο ποσοστό των οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες των ΑΜΕΑ, εξαιτίας της ακρίβειας, των συνεχών ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ιατρικοφαρμακευτική τους περίθαλψη, στις θεραπείες, στα υπέρογκα ποσά που δαπανούν για τα τεχνολογικά βοηθήματα κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε:

– Να εξασφαλιστεί άμεσα η απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτίριο και να μεταστεγαστεί το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες, να μην αποκλειστεί κανένα παιδί με αναπηρία.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *