Η τοποθέτηση του Δημάρχου για τον προϋπολογισμό

Η τοποθέτηση του Δημάρχου για τον προϋπολογισμό

Δεν χρειάζονται οι κραυγές κ. Δήμαρχε για να πείσετε πως ο προϋπολογισμός σας είναι “ρεαλιστικός, κοστολογημένος και αναπτυξιακός”…

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι η κορυφαία ετήσια διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου. Γι αυτό και ο Νομοθέτης έχει ορίσει να γίνεται σε ειδική και μονοθεματική συνεδρίαση. Ούτε ο πρόεδρος όμως του Σώματος, ούτε και ο ίδιος ο δήμαρχος φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πως η οξύτητα, οι εντάσεις κι οι κραυγές δεν έχουν καμιά θέση σ΄ αυτήν ειδικά την συνεδρίαση! Και το χειρότερο είναι που δεν αντιλαμβάνονται πως όχι μόνο δεν τους προσπορίζουν οφέλη, αλλά και χάνουν τόσο στην ουσία όσο και στις εντυπώσεις. Κι επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που αμφότεροι δείχνουν πως έχουν μόνιμο και διαρκές προσωπικό πρόβλημα με τον επικεφαλής του Διαύλου Κώστα Γληγόρη, καλό θα είναι να κατανοήσουν πως όσο νωρίτερα σταματήσουν την αδιέξοδη και απαράδεκτη αυτή τακτική τους, τόσο το καλύτερο θα είναι γι αυτούς.

Το γεγονός πως όλες οι παρατάξεις -με εξαίρεση ίσως τον σύμμαχο κ. Σολδάτο, άνθρωποι του οποίου  όμως επίσης- πήραν θέση εναντίον σ΄ αυτές τις συμπεριφορές, θα πρέπει να τους χτυπήσει το καμπανάκι. Γιατί και η κοινωνία αποστρέφεται αυτές τις πρακτικές. Ο κόσμος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα. Και οι πολίτες έχουν και γνώση και κρίση. Και το σπουδαιότερο, δεν πείθονται ούτε απ΄ τις κραυγές, ούτε απ΄ την ικανότητα κάποιων να φωνάζουν δυνατότερα…

*****

Ας πάμε τώρα στην αρχική εισήγηση του Δημάρχου για τον προϋπολογισμό:

“Δυσκολευτήκαμε πολύ στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, αφού υπάρχει μία πολύ σημαντική υστέρηση στα έσοδα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, εντός της πολύ μεγάλης ύφεσης, σε τοπικό Εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο στόχος τον οποίο είχαμε θέσει ως δημοτική αρχή να φέρουμε για συζήτηση και για ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2021 πριν τις γιορτές, επετεύχθη.”

“Όπως όλοι γνωρίζετε από τους πρώτους μήνες του 2020 μέχρι και σήμερα, καλούμαστε εκτός των άλλων, να διαχειριστούμε μία Πανδημία, ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πού ένα χρόνο πριν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Επιδείξαμε άμεσα αντανακλαστικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό διαχείρισης της Υγειονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού.

Προμετωπίδα αυτού του μηχανισμού ήταν η ενίσχυση του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι” με την λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ευπαθείς ομάδες, άποροι, καθώς και κοινωνικά αδύναμοι πολίτες που δεν επιτρεπόταν να μετακινηθούν. Ενισχύσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ με την έγκαιρη λήψη μιας σειράς απαγορευτικών μέτρων, η Λευκάδα μπορεί να είναι και ο μόνος νόμος και Δήμος, που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας θεωρούμαστε ασφαλής περιοχή.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου μας, τους εργαζόμενους στη ΔΕΠΟΚΑΛ, τους εθελοντές και τους επιχειρηματίες που συνέδραμαν την όλη προσπάθεια. Είμαι περήφανος που ο Δήμος μας στην πρώτη φάση της πανδημίας μπόρεσε να στηρίξει περισσότερους από χίλιους συνδημότες μας και να δείξει εμπράκτως το κοινωνικό του πρόσωπο. Επιπροσθέτως λάβαμε δέσμη μέτρων ελάφρυνσης της τοπικής αγοράς, τα οποία επικαιροποιήθηκαν και εγκρίθηκαν πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους, απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις κι άλλα πολλά.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την απαλλαγή των δημοτικών τελών και την ένταξη του Δήμου σε αυτή την πλατφόρμα και από τη Δευτέρα όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά.

***

Ως δημοτική αρχή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και το πέρασμα του φονικού(?) κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, κινηθήκαμε έγκαιρα με τις σωστές κινήσεις και καταφέραμε με δική μας πρωτοβουλία να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Απολλωνίων και να λάβουμε επιπλέον χρηματοδότηση.

Τολμώ να πω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα απρόοπτα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε,  η διοίκηση μας όχι μόνο άντεξε μένοντας όρθια, αλλά κατάφερε να βάλει υγιείς  και στέρεες βάσεις για τον μετασχηματισμό και την αλλαγή του δήμου Λευκάδας σε ένα σύγχρονο όργανο τοπικής αυτοδιοίκησης με έργα και υποδομές.

Στον προϋπολογισμό που έχουμε στα χέρια μας αποτυπώνονται οι πηγές χρηματοδότησης και τα έσοδα του δήμου από ίδια έσοδα, τακτικά και έκτακτα.

Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται στο ύψος του 51.943.420,73 ευρώ. Είναι ένας ρεαλιστικός, κοστολογημένος και αναπτυξιακός προϋπολογισμός, καθότι το 50%  περίπου του προϋπολογισμού είναι για επενδύσεις.

Ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί απρόσκοπτα να υλοποιηθεί και αποπνέει το νοικοκύρεμα και την ορθολογική τακτοποίηση που η διοίκηση μιας επιχειρεί στα οικονομικά του δήμου παρά τις δυσκολίες που προανέφερα.

Προφανώς και στην πρώτη αναμόρφωση θα έχουμε την οριστικοποίηση του.

Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την αναπτυξιακή διάσταση που έχει ανάγκη ο δήμος μας, μέσα από έργα και υπηρεσίες ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή των δημοτών μας.

***

-Οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθοι:

Οικονομική βιωσιμότητα των δημοτών μας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα αναγκαία μέσα και τις υποδομές με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας χωρίς αυξήσεις ανταποδοτικών τελών. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των εσόδων του Δήμου.

Δεύτερος στόχος είναι η αύξηση της απορροφητικότητας των επενδύσεων. Επιπροσθέτως η αναβάθμιση της οργάνωσης και της λειτουργίας των υπηρεσιών μέσω μηχανογραφικών συστημάτων και εφαρμογών, για την περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι ένας άμεσος στόχος. Ετοιμάζουμε την αλλαγή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, προωθούμε τις ψηφιακές υπογραφές, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, εκπαιδεύουμε το προσωπικό και προετοιμάζουμε την ψηφιακή μετάβαση του δήμου.

Επίσης η βελτίωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, με ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, διευθετήσεις ομβρίων, αλλά και με το σχέδιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας για την πόλη της Λευκάδας. Θέλουμε μία πόλη ανθρώπινη, βιώσιμη και λειτουργική.

Τέλος η κοινωνική ευαισθησία μέσω της ενδυνάμωσης των υποδομών Παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, με αποδέκτες όλους τους συμπολίτες μας και ειδικά όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι είμαι ευχαριστημένος για τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει, τα οποία οφείλονται στην επιμονή μας και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς. Είμαι ευχαριστημένος επίσης απ΄ το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο οι υπηρεσιακοί παράγοντες αντιλαμβανόμενοι το όραμα της δημοτικής αρχής υπερβάλλουν εαυτό και συμβάλλουν τα μάλλα στην κοινή προσπάθεια παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί η τηλε-εργασία και οι διάφορες μορφές αδειών που χορηγούνται έναντι της Προστασίας του κορονοϊού.

Μπορώ να πω ότι μαζί με τους αντιδημάρχους, τα στελέχη του δήμου και τους συνεργάτες μου κάναμε τη νύχτα μέρα για να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και να εκμεταλλευτούμε την κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία που μας δίνεται. Ενδεικτικά αναφέρω την ένταξη της διαμόρφωσης εισόδου Παραλίας της Λευκάδας ύψους 2.670.000 ευρώ, την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκάδας 6.332.000 ευρώ, την αποπεράτωση του πολιτιστικού κέντρου Σφακιωτών 377.000 ευρώ, την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της Λευκάδας 3.674.000 ευρώ, το κέντρο κοινότητας Δήμου Λευκάδας 351.000 ευρώ, τη δομή παροχής βασικών αγαθών κοινωνικού παντοπωλείου 380.000 ευρώ, την επιπλέον χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου από το υπουργείο Υποδομών. Την έκτακτη χρηματοδότηση 1.200.000 ευρώ για τον ΙΑΝΟ και την ενεργοποίηση του save water 150.000 ευρώ, ένα σύνολο 16.134.000 ευρώ.

***

Επίσης έχουν υποβληθεί οι ακόλουθες προτάσεις:

Για τη δημιουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς 372.000 ευρώ, για την βελτίωση της Αγροτικής οδοποιίας μία μεγαλεπήβολη πρόταση 3.404.000 ευρώ, για το σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ύψους 40.000 Ευρώ και για το πρόγραμμα ενεργοποίησης καθαρής ενεργειακής μετάβασης και αξιοποίησης από το πρόγραμμα Μισέλ 60.000 ευρώ.

Το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται στο ποσό των 3.886.000 ευρώ.

-Επίσης πρόκειται άμεσα να υποβληθούν -οι περισσότερες εξ αυτών μέσα στον Δεκέμβρη- οι παρακάτω προτάσεις:

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του πνευματικού κέντρου δήμου Λευκάδος με 1.800.000 ευρώ.

Θα υπάρξει πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της λιμνοθάλασσας Αβλέμων ύψους 2.790.000 ευρώ.

Αναβάθμιση του Δημοτικού οδοφωτισμού, για όλο το δήμο Λευκάδας με ένα ποσό πάνω από τα 6,5 εκατομμύρια και ανάπλαση της τρίτης φάσης της πλατείας του Αγίου Μηνά ύψους 225 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, κυρίως σχολείων στο πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ” ύψους 1.137.000 ευρώ.

Το σύνολο των προτάσεων που πρόκειται να υποβληθούν ανέρχεται περίπου στο ύψος των 12.500.000 ευρώ περίπου.

Το γενικό σύνολο όλων αυτών που προανέφερα ανέρχεται στο ποσό των 32.500.000 ευρώ το οποίο για 15 μήνες στο τιμόνι του δήμου, θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ αξιόλογο ποσό.

***

Τέλος πρόκειται να υποβληθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μία σειρά προτάσεων, για την ύδρευση και αποχέτευση, την αστική αναζωογόνηση, την ψηφιακή σύγκλιση, την αντισεισμική θωράκιση, την ηλεκτροκίνηση.

Θα ήταν παράλειψή μου να πω ότι για μία σειρά έργα, όπως το Αγκυροβόλιο Βασιλικής, το οποίο είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση.

Ο δρόμος της Λαγκαδάς που την Δευτέρα συζητείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της πρώτης συμπληρωματικής, η μαρίνα του Βλυχού που θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα, πλην όμως θα ξεκινήσουν με ορθό τρόπο και θα υλοποιούνται σε ορθό δρόμο. Το γήπεδο των Τσουκαλάδων, που τις επόμενες ημέρες θα γίνει αποκατάσταση του εργολάβου και ο δημοτικός κινηματογράφος Απόλλων που μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες μελέτες.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι ο αγώνας που δίνουμε καθημερινά είναι δύσκολος και επίπονος αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να σημειώνουμε κάθε φορά σταθερά βήματα προόδου. Η δική μας διοίκηση δεσμεύεται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, έχοντας στο πλευρό της τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους του δήμου, των οποίων η βοήθεια είναι σημαντική, δεδομένης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Να είστε σίγουροι ότι ο δήμος έχει μπει σε μία νέα εποχή, αυτό το στοίχημα δεν μπορούμε παρά να το κερδίσουμε. Και σας ζητάμε να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό.

Ο Αυτοδιοικητικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *