Η ομιλία του βουλευτή για την τροπολογία σε ν/σ υγείας

Η ομιλία του βουλευτή για την τροπολογία σε ν/σ υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 21 Οκτωβρίου 2020

 

Κίνητρα για προσέλκυση ιατρών στο νοσοκομείο Λευκάδας, επιπλέον έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό και αναβάθμιση του Ωνασείου σε ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Βασικό αντικείμενο της ομιλίας του ήταν η παρουσίαση της τροπολογίας του, με την οποία δόθηκαν επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Ανέφερε ότι το Νοσοκομείο της Λευκάδας, το οποίο στεγάζεται πλέον σε ένα νέο και λειτουργικό κτίριο και έχουν γίνει σοβαρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του δυστυχώς αντιμετωπίζει ακόμα πρόβλημα στελέχωσης σε βασικές ειδικότητες.

Όπως ανέφερε, η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με τη δυσκολία ανεύρεσης στέγης και τα αντικίνητρα του νησιωτικού χαρακτήρα του νομού, αποθαρρύνει τους υποψήφιους ιατρούς. Πολλές προκηρύξεις καθίστανται άγονες, αφού υπάρχει απροθυμία των γιατρών να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, με αποτέλεσμα βασικές κλινικές του νοσοκομείου να υπολειτουργούν ή να καλύπτονται από ένα μόνο ιατρό.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρότεινε τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Λευκάδας και του Κέντρου Υγείας ως άγονων Α’ Κατηγορίας, επισημαίνοντας ότι έτσι μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου, που δεν εξυπηρετεί μόνο τη Λευκάδα, αλλά επιπλέον και τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό, καθώς και τις γειτονικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η τροπολογία έγινε δεκτή από τον Υπουργό και υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Μέρα25, με αρνητική ψήφο μόνο από την Ελληνική Λύση.

Ο Βουλευτής στην ομιλία του πρότεινε επιπλέον κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε μόνιμους και επικουρικούς ιατρούς, ενώ αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν με το νομοσχέδιο, όπως η παράταση στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, η χορήγηση μηνιαίας αποζημίωσης 2.000 ευρώ σε οικογενειακούς ιατρούς που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους, η στελέχωση με προσωπικό των 1.200 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που θα υπάρχουν μέχρι το τέλος του χρόνου στα Νοσοκομεία, η αύξηση του συνολικού ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δύο δισεκατομμύρια 88 εκατομμύρια ευρώ, και άλλα.

Αναφορικά με το κύριο θέμα του νομοσχεδίου, σχετικά με την κύρωση συμφωνίας δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση για την αναβάθμιση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 30 Ιουνίου 2024, συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας, πλήρως εξοπλισμένης πτέρυγας, στο Ωνάσειο, στην ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων, αλλά και στη δημιουργία μιας σύγχρονης Παιδιατρικής κλινικής εξειδικευμένης στην καρδιολογία και την καρδιοχειρουργική.

Σχολίασε ότι η δημιουργία ενός καρδιοχειρουργικού κέντρου για παιδιά είναι μία ύψιστη στιγμή στη μακρά ιστορία των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών, προσθέτοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη από τέτοιες ευεργεσίες που το αναβαθμίζουν, όπως είχε ανάγκη και από τη δωρεά αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε το ελληνικό κοινοβούλιο στο Νοσοκομείο Σωτηρία για τη δημιουργία μιας πλήρως εξοπλισμένης, πρότυπης μονάδας εντατικής θεραπείας 50 κλινών, η οποία μάλιστα ήδη εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία θα μας συνοδεύσει τουλάχιστον και αυτόν τον χειμώνα. Η Κυβέρνηση, με έκτακτα μέτρα και νομοθετήματα, προσαρμόζει τη στρατηγική της στις ανάγκες του παρόντος και στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Ακούγοντας τους ειδικούς, εξετάζει και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, προστατεύει τη δημόσια υγεία, ενισχύει την οικονομία και υποστηρίζει την κοινωνία για να σταθεί όρθια και να νικήσει. Και θα νικήσει, θα βγούμε από αυτήν την περιπέτεια πιο ενωμένοι, πιο αποφασισμένοι, και γι’ αυτό πιο ισχυροί από ποτέ.

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *