Τέσσερις τοποθετήσεις στο Δ. Σ. της Δευτέρας με ξεχωριστή σημασία:

1 ΕΔΡΑ

Δημοσιεύουμε εδώ τέσσερις τοποθετήσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2016), που εκτιμούμε πως έχουν την ειδική σημασία τους.

*****

ΤΣΙΓΚΡΙΑΡΗΣ   Ηλίας Κούρτης, πρόεδρος της Κοινότητας Εγκλουβής: Θα υπερασπιστούμε το χώμα με το αίμα μας!

Έντονα ενοχλημένος για την μη ενημέρωσή του για ζητήματα που αφορούν το χωριό του, όπως ήταν η επίσκεψη των ανθρώπων του Ε.Μ.Π. για την επίμαχη μελέτη, ήταν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εγκλουβής Ηλίας Κούρτης. Και κατέθεσε την υποψία του, επειδή τα σκουπίδια χρειάζονται άμεση λύση, αύριο κιόλας το πρωί όπως είπε, ενώ το ΧΥΤΥ είναι για τρία χρόνια, μήπως η πρεμούρα της δημοτικής Αρχής για τον Αμμόκαμπο είναι να γίνει άμεσα χωματερή λέγοντας:

«Και σκέφτομαι εγώ, μπορεί να είμαι αλαφροΐσκιωτος, μήπως ο Αμμόκαμπος, αν ψηφιζόταν την προηγούμενη Παρασκευή, ήταν να γίνει το Σάββατο κιόλας ΧΥΤΑ; Χύμα, χυμαδούρα; Και έχω ενδείξεις που το λέω αυτό, δεν το λέω τυχαία. Έπρεπε η θέση του Αμμόκαμπου να έχει απορριφθεί ασυζητητί από την αρχή. Όλα τα κριτήρια απόρριψης είναι ισχυρά και μεγάλα. Προτάθηκε η θέση και προσαρμόστηκαν τα κριτήρια ώστε να έρθει πρώτη η θέση. Δεν αναφέρθηκε καθόλου η Μονάδα, η στρατιωτική Μονάδα που είναι δίπλα, αλλοιώθηκαν οι αποστάσεις, το Καταφύγιο Άγριας Ζωής το οποίο είναι με το νόμο του 2014, που είναι πολύ αυστηρότερος από αυτόν που υπήρχε πριν και ίσχυσε για τη Ζάκυνθο. Τώρα με αυτό το νόμο δεν περνάει τίποτα.

Και ένα άλλο να σας πω, ένα ιστορικό, το Θεριστή του 1971 κουνιόνταν όλο το νησί για ένα μήνα. Τότε, το «Μέγα Όρος», η «Κουφοξιά» από κάτω, ο «Καστανιάς» σηκώθηκαν μισό μέτρο, φαίνεται ακόμη. Ανέβηκε η γη πάνω και είχε δημιουργηθεί μισό μέτρο ρήγμα σε μήκος ενός χιλιομέτρου. Από τότε τα νερά που μαζεύονται στο οροπέδιο της Εγκλουβής και πάνω από το κάμπο, στο σημείο που αρχίζει η ανηφόρα για Χορτάτα, στο «Πετρολάγκαδο», έφταναν πριν στο «Γεφύρι του Ληστή» στην Εξάνθεια και κατόπιν στο Κάθισμα. Από τότε δεν περνάει στο «Γεφύρι του Ληστή» σταγόνα, χάνονται από το ρήγμα, απορροφούνται στο έδαφος και είναι τεράστιες οι ποσότητες. Και κατεύθυνση παίρνουν μία προς βορρά, η οποία περνάει κάτω από τους Πηγαδησάνους, Καρτέρι, στο Φρυά που ήταν και η φυσική υπερχείλιση του υδροφόρου ορίζοντα και χύνονται στις «Ποτίστρες» στον Άγιο Νικήτα. Όποιος μπει Αύγουστο με καύσωνα στη θάλασσα εκεί πέρα παγώνει. Και τα υπόλοιπα φεύγουν νότια προς Χορτάτα…

Έχω μια μελέτη εδώ της κοινότητας Εγκλουβής του 1992 για τα υπόγεια νερά. Οι παρυφές κάτω από τον ορεινό όγκο είναι γεμάτες. Ειδικά χαμηλά στο δρόμο που πάει για Βαυκερή, είναι τεράστιες οι ποσότητες. Κι αυτές έχουν κατά πάσα πιθανότητα σχέση με αυτό που βγαίνει κάτω στον «Αβδελιάρη». Το ίδιο χώμα έχει εκεί πέρα».

Και κλείνοντας ο πρόεδρος της Εγκλουβής ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να απορριφθεί ως θέση ΧΥΤΥ ο Αμμόκαμπος, λέγοντας χαρακτηριστικά για την απόφαση των συγχωριανών του και του ιδίου να αγωνιστούν γι΄ αυτά λέγοντας:

«Τα βουνά της Εγκλουβής είναι κακοτράχαλα και το χώμα είναι λίγο και φτωχό. Με τα νύχια το έχουν βγάλει κι έχουν φτιάξει πεζούλες και το κρατήσανε. Εκεί πέρα επιβιώσανε γενιές και γενιές. Είναι ένα χώμα ποτισμένο με κόπο, με ιδρώτα και με αίμα. Είναι αγιασμένο χώμα. Εάν χρειαστεί θα το υπερασπίσουμε και σήμερα με το αίμα μας. Έχουμε χρέος απέναντι στους παππούδες μας και στους πατεράδες μας.»

*****

ΕΥΑ   Εύα Κατωπόδη: Σας θυμίζω πως δεν συζητάμε σήμερα για ΧΑΔΑ αλλά για ΧΥΤΥ!

Μετά την πρόσφατη υπαναχώρηση της δημοτικής Αρχής, είχα την ελπίδα πως επιτέλους αντιλήφθηκε την λαθεμένη πορεία της στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κι ότι θα έκανε τις διορθωτικές κινήσεις, ώστε να απεγκλωβιστεί απ΄ αυτή την λαθεμένη πορεία!

Ήλπιζα δηλαδή πως θα προσπαθήσει να επανέλθει και να προχωρήσει στην υφιστάμενη συμφωνία με τον δήμο της Βόνιτσας.

Αλλά εσείς όχι μόνο επιμένετε να βρείτε σώνει και καλά χώρο για ΧΥΤΥ στη Λευκάδα, αλλά προσθέσατε κι άλλες πιθανές περιοχές.

Ομολογώ πως μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές τις τοποθεσίες γνωρίζω. Και το ίδιο φοβάμαι πως συμβαίνει και με τους περισσότερους συναδέλφους, όλων των παρατάξεων, αφού για να τις βρούμε, θα έπρεπε ο καθένας από μας να έχει από ένα αξιόλογο G.P.S. και να ψάχνει (απ΄την Πέμπτη το απόγευμα) τις συντεταγμένες. Που με άλλα λόγια σημαίνει πως, ή συζητιέται πολύ πρόωρα αυτό το ζήτημα, ή η συζήτηση είναι προσχηματική και χωρίς καμμιά ουσία!

Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να τηρήσουμε την συμφωνία με τον όμορο δήμο και να προχωρήσουμε προς αυτή (την συνεργατική) κατεύθυνση…

Μας βάζετε σαν θέμα προβληματισμού, το άμεσο και μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει τώρα των σκουπιδιών της χωματερής. Όλη η συμπολίτευση το φέρνει σαν πρόσχημα! Ας το ξεκαθαρίσουμε όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Άλλο ΧΑΔΑ και άλλο μελλοντικό ΧΥΤΥ (μετά από 2-4 χρόνια). Δεν συζητάμε σήμερα για ΧΑΔΑ αλλά για ΧΥΤΥ.

Στην συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2016, ημέρα Παρασκευή, το 8ο θέμα έλεγε: “Απόφαση του Δ.Σ. για αποδοχή της πρότασης του Ε.Μ.Π. για τον εντοπισμό και αξιολόγηση θέσης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων της ΜΟΠΑΚ εντός του δήμου Λευκάδας”.

Είπαμε λοιπόν τότε να αναβληθεί για να έχουμε χρόνο να ενημερωθούμε, για να πάρουμε απόφαση σήμερα. Και ξαφνικά εσείς αλλάξατε το θέμα. Και ερωτώ: Αποσύρθηκε η προηγούμενη μελέτη και θα συμπληρωθεί και με τις σημερινές θέσεις; Θα γίνει νέα προγραμματική σύμβαση; Μα αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει τουλάχιστον 6 με 8 μήνες. Και ερωτώ ξανά: Γιατί λοιπόν βιαζόσαστε τότε και βάλατε το θέμα να συζητηθεί σαν επείγον, και θέλατε να διαβάσουμε και να μελετήσουμε τις 125 σελίδες της μελέτης και να ψηφίσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Τώρα τι άλλαξε, δεν βιαζόμαστε τώρα;

*****

Ηλίας Κοντογ.  Ηλίας Κοντογεώργης: Ξεκαθαρίζω, με απόλυτο, σαφή και κατανοητό τρόπο πως η θέση μου στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι η ίδια που εξέφρασα και στην προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος, στις 1 Ιουλίου.

Απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό μας πρέπει να έχει η υλοποίηση της συνεργασίας μας με τον γειτονικό δήμο Ανακτορίου-Παλαίρου.

Αυτή η συνεργασία πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή. Οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση και να ξεπεράσουμε τα διάφορα εμπόδια που είναι λογικό να βρίσκονται στο δρόμο μας. Γιατί κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ασφαλώς και στο ερώτημα που ευθέως προκύπτει, “μα να μην έχουμε εναλλακτικό σχέδιο;” απαντώ πως ναι. Οφείλουμε να έχουμε plan b.

Πριν πάμε όμως εκεί, οφείλουμε να δούμε πού υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης. Δηλαδή, το νούμερο ένα πρόβλημα της Λευκάδας είναι αυτή την στιγμή η άμεση διαχείριση των απορριμμάτων μας που ασφυκτιούν στην κορεσμένη χωματερή εδώ δίπλα μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις που έχουμε για την διευθέτηση του προβλήματος.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορεί να λειτουργήσει το blan b κατ’ εμέ.

Το πλάνο αυτό προϋποθέτει την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για ΧΥΤΥ μέσα στα γεωγραφικά όρια της Λευκάδας. Για να δούμε πως μπορούμε να φτάσουμε αξιόπιστα εκεί, καλό θα ήταν να δούμε τι δεν λειτούργησε στο παρελθόν, ποιές πολιτικές και πρακτικές απέτυχαν. Άρα ν’ αποφύγουμε ξανά τα ίδια λάθη.

Ακούω πολλά για το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Κοινό χαρακτηριστικό όλων όσων προσπάθησαν να δώσουν λύση σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ η ρητορική του “δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος”. Εγώ το δέχομαι αυτό. Δέχομαι ότι διαχρονικά αυτή η ρητορική είχε βάση αλήθειας.

Φτάνει όμως η ανάληψη του όποιου πολιτικού κόστους από την όποια ηγεσία για να λύσει το πρόβλημα αν η ανάληψη του πολιτικού κόστους συγκρούεται με το περί δικαίου αίσθημα αλλά και την ίδια την πραγματικότητα; Δηλαδή αρκεί η αποφασιστικότητα της κάθε αρχής έναντι της όποιας τοποθεσίας αν αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία μας;

Νομίζω πως αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο της όλης υπόθεσης. Η σύγκρουση της διάθεσης απέναντι στην ίδια την πραγματικότητα. Άρα, κρίσιμο στοιχείο για μένα είναι η παραδοχή όλων μας απέναντι στην πραγματικότητα.

  • Υπάρχουν ή όχι περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις στην Λευκάδα; Aν υπάρχουν πού βρίσκονται;
  • Eίναι σωστό από την μια να κατακεραυνώνουμε την αποτυχία του χθες κι από την άλλη να βαδίζουμε στα ίδια χνάρια με πρόδηλα τ’ αποτελέσματα;

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις αποτυχίες του παρελθόντος, ανεξαρτήτως των προθέσεων. Το αποτέλεσμα άλλωστε αυτό καταδεικνύει.

Τί έπραξε όμως η παρούσα δημοτική αρχή σήμερα; Πανομοιότυπα λάθη του παρελθόντος κατά την άποψή μου. Μας έφερε να ψηφίσουμε μια μελέτη διάτρητη, με τρομερές ελλείψεις.

Για οικονομία χρόνου και να μην κουράσω το σώμα, καταθέτω στα πρακτικά την από 9-7-2016 δημόσια επιστολή της κας Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα η οποία καλύπτει τις θέσεις μου,

καταθέτω επίσης στα πρακτικά τις ανταπαντήσεις που έθεσα στις απαντήσεις του μελετητή.

Η πρότασή μου για το plan B

Θεωρώ πως οφείλουμε όλοι μας να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν και όλοι μαζί να συμφωνήσουμε πως θα πορευτούμε στο μέλλον. Σε κατεύθυνση και ορίζοντα λύσης.

Να ξεχάσουμε ότι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και τα βαρίδια που αυτές φέρουν.

Να ξεχάσουμε τους φορείς και τους μελετητές που έχουν διαχρονικά εμπλακεί για να μην υπάρχουν υπόνοιες και συνειρμοί, δίκαιοι ή άδικοι, που θα λειτουργήσουν με αρνητικό πρόσημο.

Όλοι μαζί να συμφωνήσουμε να δώσουμε σήμερα κιόλας καθαρή εντολή σε νέο καταξιωμένο επιστημονικό φορέα να εξετάσει ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ το ανάγλυφο της Λευκάδας, χωρίς καμία εμπλοκή άμεση ή έμμεση οιουδήποτε εκλεγμένου και μη παράγοντα της Λευκάδας, προκειμένου να μας καταδείξει την πλέον κατάλληλη θέση για το σκοπό αυτό.

Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για τους συντελεστές βαρύτητας που θα δοθούν στο μελετητή και να συμφωνήσουμε πως το αποτέλεσμα θα είναι αποδεκτό από όλους μας και εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη δημόσια διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Στη βάση αντικειμενικών και όχι υποκειμενικών παραγόντων.

Άρα, συμπυκνώνοντας τις σκέψεις μου, προτείνω ως

Ξεκάθαρα πρώτη επιλογή να είναι η συνεργασία μας με το γειτονικό δήμο.

Ως δεύτερη επιλογή την ανεύρεση θέσης ΧΥΤΥ στη Λευκάδα από μηδενική βάση που θα έχει την ευθύνη της αναζήτησης της πλέον κατάλληλης περιοχής. Χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς καμία εμπλοκή φορέα ή προσώπου μελετητή που έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν.

*****

Πανος Γαζής   Πάνος Γαζής (απευθυνόμενος στον Στάθη Βλάχο): Είπατε κε Βλάχο ότι ο Δήμος είναι στο σημείο 0. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Πράγματι, έχουμε μείνει πίσω στο θέμα των σκουπιδιών. Για παράδειγμα τι έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια για το σοβαρό αυτό θέμα; Πέρα από τους όποιους σχεδιασμούς, μήπως από τώρα θα έπρεπε να ξεκινήσουν να υλοποιούνται κάποιες δράσεις που να αφορούν τις πρακτικές της πρόληψης και της ελαχιστοποίησης της παραγωγής των στερεών αποβλήτων;

Αυτό το ερώτημα το υποβάλλω με αφορμή το ερώτημα των Απανταχού  Λευκαδίτικων Συλλόγων, γιατί κρίνω ότι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα που λέει το εξής: Τι θα γίνει με τα σκουπίδια τα επόμενα χρόνια που θα έχουν συσσωρευτεί σε δέματα εάν λειτουργήσει ο δεματοποιητής και τα οποία συνήθως οδηγούνται σε κάποιο ΧΥΤΥ χωρίς επεξεργασία, έχω να πω τα εξής.

Το νησί μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σκουπιδιών. Ποιοι το ξέρουν αυτό; Το ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Υπουργείων. Οι πολίτες της Λευκάδας το γνωρίζουν; Μπήκατε στη διαδικασία να τους ενημερώσετε προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στο μεγάλο αυτό πρόβλημα; Αμφιβάλλω εάν ο κάτοικος της Βασιλικής ή του Νυδριού γνωρίζει που πάνε τα σκουπίδια του.

Η πρακτική της πρόληψης προϋποθέτει εν γένει τη συμμετοχή των πολιτών. Το επίπεδο δραστηριοποίησης αλλά και οικολογικής συνείδησης είναι κατ’ αρχάς υπόθεση του κάθε πολίτη, αλλά είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να του έχει παράξει την απαραίτητη πληροφόρηση για τη σημασία της μείωσης της παραγωγής των αποβλήτων, αλλά και της σωστής διαχείρισης των παραγόμενων.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι ο Δήμος θα πρέπει να επενδύσει σε ένα μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση των πολιτών του. Οι δράσεις ενημέρωσης θα πρέπει να προηγούνται της εφαρμογής οποιασδήποτε πρακτικής, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν άμεσα να κρίνουν και να συμμετέχουν.

Παραδείγματος χάριν, πληροφόρηση – ενημέρωση των Δημοτών πόρτα-πόρτα. Διανομή εντύπου ενημερωτικού υλικού σε πολίτες και επαγγελματίες και ανάρτηση ειδικών αφισών και ανακοινώσεων σε Δημόσιους χώρους, με παράθεση και ποσοτικών ή κοστολογικών στοιχείων, για την αμεσότερη εξοικείωση των πολιτών με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και των ευκαιριών.

Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τους Δημότες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και να καταγγέλλουν τυχόν παρατυπίες που πέφτουν στην αντίληψή τους.

Διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδες, συζητήσεις σε πολίτες και επαγγελματίες. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Ο μήνας Οκτώβριος να είναι μήνας στα σχολεία δράσεων για το πρόβλημα των σκουπιδιών στη Λευκάδα. Συνεργαστείτε με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και των δύο βαθμίδων, τους Σχολικούς Συμβούλους και το ανύπαρκτο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών.

Επειδή η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων δεν συμβαίνει σε μία μέρα αλλά απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους ανήλικους Δημότες μπορεί να αποφέρει στο μέλλον πολύ σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα.
Επισκέφθηκα πριν αρκετό καιρό φιλική μου οικογένεια στο Νομό Ηλείας, οι οποίοι έθαβαν τα οικιακά απόβλητα σε λάκο που έφτιαξαν δίπλα από το σπίτι τους. Μου είπαν για το λίπασμα που θα έπαιρναν μετά από λίγο καιρό κ.α. Δεν πήγαιναν τα σκουπίδια αυτά στους κάδους, διότι δεν είχε ο Δήμος που να τα πάει τότε. Άρα, το πρόβλημα δε θα το λύσετε μόνοι σας…

Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να προτείνω συγκεκριμένη θέση για ΧΥΤΥ. Είναι αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου η εύρεση θέσης που θα πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχετε υπηρεσίες, έμμισθους συμβούλους, μελετητές κ.α.

Προσωπικά τα κριτήρια αξιολόγησης δεν μπορώ να τα αποδεχθώ. Ρώτησα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το εξής: «Που στηριχτήκατε βιβλιογραφικά για τα γεωλογικά, υδρογεωλογικά και υδρολογικά στοιχεία που αναφέρετε μέσα στη μελέτη σας;». Με παρέπεμψε σε ένα βιβλίο του Μπορνόβα Ιωάννη με τίτλο «Η γεωλογία της Νήσου Λευκάδας, Αθήνα, 1964. Το βιβλίο δεν το βρήκα πουθενά. Με διαβεβαίωσαν συμφοιτητές μου στο Μεταπτυχιακό που κάνω στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν αναφέρει τέτοια στοιχεία μέσα. Για να διαπιστώσει κανείς με επιστημονικό τρόπο εάν υπάρχει τεκτονικό ρήγμα σε μια περιοχή  ή δεν υπάρχει απαιτούνται άλλες μελέτες που κοστίζουν πολύ ακριβά.

(Σημείωση Σύνταξης): Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *