Κάθετα αντίθετοι οι Μεγανησιώτες στο κλείσιμο του Σκορπιού

Σκορπιός

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Απαράδεκτη, αποικιοκρατική, προσβλητική, ανήκουστη, πρωτοφανής, απερίγραπτη,  απίστευτη, είναι μερικά απ΄ τα χαρακτηριστικά επίθετα που επιστράτευσαν οι Μεγανησώτες για να εκφράσουν την κάθετη διαφωνία τους με την απόφαση του «αριστερού» υπουργού κυρίου Δρίτσα, να παραχωρήσει τον έλεγχο και την αποκλειστική χρήση του θαλάσσιου περάσματος μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδίου, στον ρώσο ζάπλουτο ένοικο του Σκορπιού!

4

Οι κόκκινες σημαδούρες που φράζουν τη θάλασσα κι αποτελούν την πέτρα του σκανδάλου για τους Νησιώτες και τους περισσότερους Λευκαδίτες…

Στο προηγούμενο φύλλο μας καλύψαμε την πρόσφατη εκδήλωση της αδελφοποίησης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Οδυσσέα Νυδριού μ΄ αυτήν της ομάδας του Μονακό, ιδιοκτησίας Ριμπολόβλεφ. Μολονότι λοιπόν για τους περισσότερους η πραγματοποίηση του πανηγυριού της  αδελφοποίησης σ΄ αυτήν ακριβώς την συγκυρία,  κάθε άλλο παρά άσχετη ήταν με την παραπάνω υπουργική απόφαση, όταν  μάλιστα κάποιοι απ΄ τους ομιλητές της εκδήλωσης δεν παρέλειψαν να θυμίσουν τις …«αγαθοεργίες» του ρώσου, σε μια ξεκάθαρη απόπειρα συμψηφισμού όλων των δεδομένων, εμείς επιμένουμε να ξεχωρίζουμε τα πράγματα και λέμε:

-Συμφωνούμε με την αδελφοποίηση των δυο ποδοσφαιρικών ομάδων που σαν αμιγώς αθλητικό γεγονός αποτελεί μια σημαντική επιτυχία των ανθρώπων του Οδυσσέα, απ΄ την οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκύψουν και γενικότερα οφέλη για τον τόπο.

-Είμαστε ευγνώμονες στον «φιλάνθρωπο» κ. Ριμπολόβλεφ για τις σημαντικές προσφορές του στον τόπο μας, για τις οποίες και τον ευχαριστούμε, εφόσον βέβαια αυτές συνεχίζουν να διαθέτουν τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της δωρεάς, που είναι η ευγένεια κι η ανιδιοτέλεια.

-Θεωρούμε πως τα δυο αυτά πράγματα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να συνδέονται με την παραπάνω υπουργική απόφαση κι ούτε βέβαια θα μπορούσαν ποτέ ν΄ αποτελέσουν αντιπαροχή για αποικιοκρατικού τύπου ρυθμίσεις, αφού τότε δεν θα επρόκειτο για αθώα αθλητική αδελφοποίηση ούτε για προσφορά στον τόπο αλλά για επαίσχυντες και υστερόβουλες μεθοδεύσεις που απορρίπτονται χωρίς καμιά συζήτηση, αφού, εκτός των άλλων, θα μας προσέβαλλαν σαν τόπο και σαν λαό βάναυσα…

Σήμερα λοιπόν είπαμε να ξεχάσουμε τα πανηγύρια της αδελφοποίησης και τις όποιες άλλες ευεργεσίες του μεγιστάνα και ν΄ ασχοληθούμε αποκλειστικά με την υπουργική απόφαση και με το νέο αποικιοκρατικού τύπου τοπίου που αυτή εγκαθιστά πλέον στην «πόρτα» μας. Αποτελεί άλλωστε και υποχρέωσή μας, αφού πολλοί Μεγανησώτες αναγνώστες μας ζήτησαν να γράψουμε γι αυτό το θέμα. Γιατί εκτός ότι ο Σκορπιός διοικητικά ανήκει στον δήμο Μεγανησίου, εκείνοι είναι που σαν παραδοσιακοί θαλασσινοί και σαν αλιείς θίγονται πρώτοι και περισσότερο απ’ το μέτρο.

1. Σταύρος Καλλίνικος Πρόεδρος Αλιέων

Σταύρος Καλλίνικος – Πρόεδρος αλιέων: Μπαίνει και ζήτημα ασφάλειας. Αν προκύψει σ΄ έναν ψαρά ένα μπουρίνι, ή θα πρέπει να πνιγεί ή να πληρώσει τριάντα χιλιάδες πρόστιμο!

Κάναμε λοιπόν ένα οδοιπορικό στο Μεγανήσι και μιλήσαμε πρώτα με τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Αλιέων Σταύρο Καλλίνικο που είναι μια ζωή ψαράς, από πάππου προς πάππο και ο οποίος καθόλου δεν μάσησε τα λόγια του: «Πρόκειται για μια εντελώς απαράδεκτη απόφαση και για ένα ακόμη παράλογο μέτρο που πλήττει κυρίως τους αλιείς. Μετά από μια σειρά απαγορεύσεων και περιορισμών, όπως είναι η απαγόρευση της βιντζότρατας, οι πρόσθετοι περιοριστικοί κανονισμοί της αλιείας λόγω ΝΑΤURA, βάθη  κ.λ.π., τα μηχανήματα δορυφορικής παρακολούθησης των ψαράδικων σκαφών (κι η γραφειοκρατία τους) καθώς και οι δυσκολίες οικονομικής φύσεως, όπως τα υψηλά πρόστιμα, η απραξία της αγοράς λόγω κρίσης, τα ακριβά καύσιμα κι η αυξημένη φορολογία, οι αλιείς βρίσκονται πλέον σε δεινή θέση κι απειλούνται με εξαφάνιση.

6.Βαθύ Μεγανησίου ψαροκάϊκα

Βαθύ Μεγανησίου: Το ψαράδικο που βλέπετε στη φωτογραφία συντροφεύει σταθερά τον πρόεδρο των αλιέων για σχεδόν εξήντα χρόνια…

»Και σαν να μην μας έφθαναν όλα τα προηγούμενα, έχουμε τώρα και την ανήκουστη αυτή απόφαση για τον Σκορπιό, που εκτός των άλλων είναι κι επικίνδυνη αφού δημιουργεί και τεράστιο ζήτημα ασφάλειας. Γιατί αν σ΄ έναν ψαρά που βρίσκεται μεταξύ Σκορπιού και Σπάρτης για παράδειγμα, προκύψει ένα ξαφνικό μπουρίνι, ας πούμε  Όστρια (σ.σ. ισχυρός νότιος άνεμος), με βάση την υπουργική αυτή απόφαση θα έχει μόνο τις εξής δυο επιλογές: Είτε να παραμείνει εκτεθειμένος στη θάλασσα, με κίνδυνο να βουλιάξει η βάρκα του και να πνιγεί κι ο ίδιος, είτε να πληρώσει τριάντα χιλιάρικα πρόστιμο, αν κάνει αυτό που λέει η ναυτική τέχνη και εμπειρία και καταφύγει στον προστατευμένο βόρειο όρμο του Σκορπιού (όπου πλέον όμως απαγορεύεται!) Κι επειδή είναι απίθανο σήμερα ένας ψαράς να διαθέτει το τεράστιο αυτό ποσό, σημαίνει πως σε τέτοια περίπτωση, όχι μόνο θα χάσει τη βάρκα του αλλά θα μείνει και χρεωμένος…»

«Είχατε τέτοιου είδους προβλήματα με τον Ωνάση;» τον ρωτήσαμε.

«Όχι βέβαια» μας απάντησε. «Επί Ωνάση περνούσαμε επίτηδες κάνοντας αργά κάτω απ΄ την πλώρη του «ΧΡΙΣΤΙΝΑ» κι ο Ωνάσης μας φώναζε με το μικρό μας όνομα, να πάμε στη σκάλα, όταν έβλεπε τους ζωντανούς αστακούς να κουνάνε τα μουστάκια τους στο κατάστρωμα του καϊκιού μας! Κι έρχονταν ο ίδιος ή έστελνε τους ανθρώπους του να τους αγοράσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Γιατί παρότι ήταν απλός και καταδεκτικός ο Ωνάσης, ήταν άρχοντας και κουβαρντάς ο άνθρωπος…»

«Πως σχολιάζεις το επιχείρημα ότι ο Ριμπολόβλεφ δίνει δουλειά σε πενήντα ντόπιους εργαζόμενους και άρα συντηρεί πενήντα οικογένειες;»

«Λέω πως αν για πενήντα εργαζόμενους μπορεί  να φράζει κανείς τη θάλασσα σ΄ ένα νησί τέτοιου μεγέθους, τότε ο Ωνάσης που έδινε δουλειά (στον Σκορπιό και στα πλοία του) σε περισσότερους από δεκαπλάσιους ντόπιους, αναλογικά θα έπρεπε να φράζει τη Λευκάδα ολόκληρη. Και το ίδιο έπρεπε να γίνεται και με τον Νιάρχο με την Σπετσοπούλα του, αφού μόνο στα ναυπηγεία του στον Σκαραμαγκά έτρωγαν τότε ψωμί τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι κι οι οικογένειές τους…»

Αποστομωτικός ο πρόεδρος, δεν άφηνε περιθώρια για αντιρρήσεις…

2. Βησσαρίων ΠολίτηςΒησσαρίων Πολίτης: Αποικιοκρατική η απόφαση. Κρίμα που ο υπουργός αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερός».

Ο συνταξιούχος και πρώην υποψήφιος βουλευτής (με το ΚΙΔΗΣΟ) Βησσαρίων Πολίτης χαρακτήρισε εκτός από απίστευτη και αποικιοκρατική την απόφαση του κ. Δρίτσα! «Και το χειρότερο είναι πως μια τέτοια απόφαση που δεν τόλμησε να την πάρει ούτε η χούντα,  υπογράφηκε από έναν υπουργό που αυτοπροσδιορίζεται σαν …αριστερός», κατέληξε κουνώντας με σημασία το κεφάλι του…

3. Στάθης Πολίτης πρόεδ. Τ.Σ.

Στάθης Πολίτης: Απαράδεκτη απόφαση που πρέπει να ανακληθεί…

«Καταδικάζω απερίφραστα τέτοιου είδους απαγορεύσεις», ήταν η απάντηση του προέδρου του Τ.Σ. Κατωμερίου Στάθη Πολίτη στην ερώτησή μας, πως βλέπει την απαγόρευση, με υπουργική απόφαση μάλιστα,  της διέλευσης απ΄ το στενό του Σκορπιού. «Και παρότι είμαι επαγγελματίας, διευκρίνισε, συνεχίζω να αισθάνομαι και να σκέφτομαι σαν ψαράς. Είναι μια απόφαση απολύτως απαράδεκτη που πρέπει να ανακληθεί», κατέληξε.

4. Στάθης Καλλίνικος

Στάθης Καλλίνικος: Κανένας δεν μπορεί να φράζει τη θάλασσα…

Ο για περίπου εξήντα χρόνια ψαράς και βετεράνος πλέον Στάθης Καλλίνικος δήλωσε επίσης κάθετα αντίθετος στην υπουργική απαγόρευση. «Αυτά είναι απίθανα πράγματα, κανένας δεν μπορεί να φράζει τη θάλασσα», σχολίασε, «κι είναι ακόμα πιο θλιβερό που αυτά γίνονται από σοσιαλιστές κι από αριστερούς -υποτίθεται- υπουργούς!». Σε ερώτησή μας αν επί Ωνάση γίνονταν τέτοια πράγματα απάντησε: «Αστειεύεσθε;  Ο Ωνάσης ήταν άρχοντας κι επιπλέον ήταν άνθρωπος της θάλασσας κι ο ίδιος», απάντησε με εμφανή τη νοσταλγία και την εκτίμηση στο βλέμμα του…

Μιλήσαμε και ρωτήσαμε αρκετούς ακόμη απλούς κατοίκους του Μεγανησίου καθώς και  αρκετούς επαγγελματίες του. Όλοι τους ήταν ενοχλημένοι και σαφώς αντίθετοι με την υπουργική απόφαση και τις απαγορεύσεις της, εκτός από δυο επαγγελματίες που όμως κι οι δυο τους είχαν άμεση επαγγελματική συνάφεια (και συμφέροντα) με τον Σκορπιό και τους ενοίκους του…

5. Θοδωρής Βερύκιος

Θοδωρής Βερύκιος: Απαράδεκτη και προσβλητική η απόφαση, κάνει ζημιά στο γιώτινγκ και όχι μόνο…

Βγαίνοντας απ΄ το Μεγανήσι στο Νυδρί, συναντήσαμε τον πρώην δήμαρχο Ελλομένου, πρώην αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας και σημερινό περιφερειακό σύμβουλο Θοδωρή Βερύκιο, έναν άνθρωπο γέννημα-θρέμμα του Νυδριού, που παρακολουθεί και γνωρίζει καλά τα πράγματα τόσο της περιοχής όσο και της θάλασσας απ΄ την εποχή του Ωνάση μέχρι σήμερα και ζητήσαμε την άποψή του για την σκανδαλώδη υπουργική απαγόρευση.

«Για λόγους τοπικής αλλά και Εθνικής αξιοπρέπειας είναι μια απολύτως απαράδεκτη αλλά και προσβλητική απαγόρευση. Όμως είναι και μια ζημιογόνος απόφαση για τον τουρισμό αφού εμποδίζει το γιώτινγκ. Δεν είναι καθόλου ωραίο πράγμα ξέρεις, να λες στον ξένο που νοικιάζει ένα σκάφος, μην πάς εκεί γιατί απαγορεύεται… Όμως και για λόγους εθνικού συμφέροντος μιας ναυτιλιακής χώρας που θέλει τα πλοία της να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, είναι μια επικίνδυνη απόφαση υπουργού και τελικά μόνο καλό δεν μας κάνουν τέτοιου είδους απαγορεύσεις και περιορισμοί…

»»Θυμίζω πως όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, είχε (και χρησιμοποιούσε συχνά) το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση και ακριβώς απέναντι απ΄ το εκεί αγκυροβόλιο των πλοίων, απ΄ τα οποία φαίνονταν πεντακάθαρα, όχι μόνο το σπίτι του αλλά και το …σαλόνι του! Εν τούτοις ποτέ δεν είδαμε ν΄ απαγορευτεί η αγκυροβολία των πλοίων γι αυτό το λόγο, όσα χρόνια ήταν πρωθυπουργός…»

Άλλοι καιροί, άλλοι άνθρωποι, άλλα ήθη…

Δαγλας2     ΧΑΛΙΚΙΑΣ Θ.

Π. Δάγλας-δήμαρχος Μεγανησίου:-  Θ. Χαλικιάς-αντιπ/ρχης:-

Κάποιοι απ΄ τους αιρετούς φαίνεται πως επέλεξαν την σιωπή για το θέμα! Την επόμενη μέρα του οδοιπορικού, Τρίτη πρωί, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο του Μεγανησίου κ. Παύλο Δάγλα και του ζητήσαμε μια σύντομη τοποθέτηση σχετικά με την απαγόρευση του διάπλου στον Σκορπιό. Μας είπε πως ήταν βιαστικός για μια σημαντική υπηρεσιακή έξοδο κι όταν του ζητήσαμε να μας στείλει την τοποθέτησή του με  e-mail, όποτε ευκαιρούσε μέχρι την Τετάρτη  το αρνήθηκε, λέγοντας πως μάλλον θα μας πάρει ο ίδιος τηλέφωνο. Δυστυχώς, ακόμα τον περιμένουμε… Περίπου το ίδιο συνέβη και με τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θοδωρή Χαλικιά του οποίου επισκεφθήκαμε το γραφείο Τρίτη μεσημέρι, αλλά δυστυχώς είχε φύγει. Πάντως ούτε κι αυτός ανταποκρίθηκε στο ίδιο αίτημα, που του αφήσαμε μέσω των  υπαλλήλων του γραφείου του…

Καββαδάς Θ.

Θ. Καββαδάς -βουλευτής:

και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ…

Ο βουλευτής Θαν. Καββαδάς, αντίθετα, στον οποίο επίσης απευθυνθήκαμε, τοποθετήθηκε μεν, αλλά προτίμησε να πάει …και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ: Λέει λοιπόν στην γραπτή τοποθέτησή του ο αιρετός:

«Δύο είναι οι σκοποί που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και προστασία των υψηλών καλεσμένων  του νέου  ιδιοκτήτη του Σκορπιού και να μην θιγούν οι επαγγελματικές ομάδες από το κλείσιμο του διαύλου μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδίου.  Εκτιμώ ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν  καλές και συμφέρουσες λύσεις, εφόσον απ΄ όλους υπάρξει καλή διάθεση και θέληση»…

Βέβαια δεν θίγονται μόνο οι επαγγελματικές ομάδες κ. βουλευτά αλλά κι όλοι οι ιδιώτες που έτυχε να έχουν ένα σκάφος ή μια βάρκα και πλέον νιώθουν ξένοι στον τόπο τους…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *