Νέο σκάνδαλο μετά …μουσικής στο Δήμο!

 

μουσική

Σε Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάρτιο 2015 ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κοντογεώργης είχε θέσει ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή σχετικά με το δημοτικό ραδιόφωνο, “Ράδιο Καρυά 96,7”. Ο κος Κοντογεώργης ζήτησε τότε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το πως χρηματοδοτείται από τον Δήμο ο σταθμός, για το  καθεστώς και πλαίσιο λειτουργίας του, για το καθεστώς και πλαίσιο απασχόλησης των εργαζομένων και το ακριβές κόστος του σταθμού.

Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Περδικάρη τότε, ήταν πως ο σταθμός έχει πολλούς …πιστούς φίλους, εξ αιτίας της καλής μουσικής που παίζει!

Η μουσική κρίνεται ανάλογα τα γούστα του καθενός βέβαια… Αλλά με βάση την δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία συχνά πυκνά επικαλείται η Δημοτική Αρχή, το να διατηρείς έναν σταθμό εδώ και χρόνια σε μη παραγωγική κατάσταση μόνο και μόνο επειδή κατά την άποψη σου παίζει καλή μουσική, μόνο ως πολυτέλεια ή και σπατάλη πόρων μπορεί να το εκληφθεί. Εκτός κι αν κάτι άλλο συμβαίνει εδώ…

΄Αλλωστε υπάρχουν αρκετοί άλλοι σταθμοί που έχουν επίσης πολλούς πιστούς φίλους και παίζουν πολύ καλή μουσική, αλλά δεν επιβαρύνουν το πορτοφόλι του Λευκαδίτη φορολογούμενου. Το γεγονός όμως πως η άδεια του σταθμού είναι για ενημερωτική εκπομπή που στην πράξη μετατρέπεται σε μουσική, είναι κάτι που παρέβλεψε τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος όσο κι η δημοτική αρχή γενικότερα…

Ο σταθμός σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Περδικάρη μπορεί να ακουστεί παντού διαδικτυακά και κάνει προσπάθειες να μπει και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όμως τα πράγματα δεν γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη γιατί υπάρχει οικονομικό κόστος. Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο σταθμός πρέπει να γίνει σταθμός. Στόχος τους είναι να παρουσιάσει ο Δήμος μια ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτά είπε ο αντιδήμαρχος, δυστυχώς όμως όπως ισχύει και σε πολλά άλλα θέματα, τα  λόγια στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκαν λόγια του (ραδιοφωνικού) αέρα…

Λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη κατάσταση στην χώρα, τις περικοπές και τα χαράτσια αλλά και τα όσα είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος Λευκάδας προεκλογικά περί προστασίας των πολιτών, για αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας, απορεί πραγματικά κανείς με την στάση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναζητήσει τρόπους να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που έχει ο Δήμος μας και μέσα σε αυτά είναι σίγουρα και ο σταθμός, τον οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί με ποικίλους τρόπους. Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προβάλλει τον Δήμο μας τουριστικά, πολιτιστικά κλπ. Να αποφέρει έσοδα! Και θα μπορούσε για παράδειγμα να μεταδίδει απευθείας τόσο τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και τις δράσεις του Δήμου μας, κάτι που σήμερα κάνει  ένας ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Πρέπει εδώ να θυμίσουμε πως στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής προεκλογικά ήταν η  αξιοποίηση και ανάπτυξη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει με οικονομική αυτονομία και να είναι και κερδοφόρος όπως λέγανε! Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας όμως άλλαξαν τα πράγματα. Η Δημοτική Αρχή θεώρησε ότι ο σταθμός δεν είναι στις προτεραιότητές της. Προφανώς αποφάσισε να συνεχίσουμε να τον πληρώνουμε μόνο και μόνο για να παίζει μουσική για τους πιστούς φίλους! Και αντί να επιχειρήσει με διαφανείς διαδικασίες, να τον στελεχώσει  με δημοσιογράφους και δυναμικό τέτοιο, ώστε να εξελιχτεί σε μια κερδοφόρα επιχείρηση για το δήμο και σύμφωνα με τον ενημερωτικό χαρακτήρα του, συνέχισε να συντηρεί πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στο σταθμό όπως τις είχε δρομολογήσει ο προκάτοχος Δήμαρχός του.

Μετά από ένα προσεκτικό air check που κάναμε, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο σταθμός δεν έχει καμία σχέση με το ραδιοφωνικό τοπίο, δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στους βασικούς κανόνες λειτουργίας και έχει αφεθεί στο έλεος της όποιας playlist μας πέσει στα χέρια!

Υπάρχουν διαφημίσεις; Έσοδα υπάρχουν; Γιατί όπως ανακαλύψαμε  πριν από καιρό βέβαια, στο radiokaria.caster.fm όπου ακούει κανείς τον σταθμό διαδικτυακά υπήρχε διαφήμιση τοπικής επιχείρησης… Που αφορούσε η καταχώρηση; Γενικώς και αορίστως;  Άρα, διαφημίσεις υπάρχουν προς όφελος ιδιωτών με έμμεσο τρόπο; Ο Δήμος όμως, μπορεί απλά να πληρώνει…

Ήρθαμε σε επικοινωνία και με το ΕΣΡ να μάθουμε τι ισχύει τελικά για τον σταθμό; Με χαράς μάθαμε ότι ο σταθμός, όχι μόνο είναι νόμιμος αλλά είναι και ο μοναδικός στην Λευκάδα που κατέχει ενημερωτικό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι οφείλει να έχει ενημερωτικό πρόγραμμα με όλα όσα συνεπάγονται, ενημερωτικές εκπομπές, δελτίο ειδήσεων, απασχόληση δημοσιογράφων κλπ! Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν συμβαίνει!

Με αφορμή την ζωντανή  μετάδοση της παράσταση «Στης Πλάκας τις Ανηφοριές» από το Ρ/Σ Καρυάς 96,7 FM μάθαμε ότι την Εκτέλεση παραγωγής για «Ρ/Σ Καρυά 96,7 FM» την φέρει ο κύριος Κατωπόδης Παναγιώτης / Astarte Media. Επίσης από τα στοιχεία φαίνεται πως ο κύριος αυτός έκανε και εκπομπές στον σταθμό. Με δεδομένο λοιπόν πως  ο ίδιος ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου στις τελευταίες εκλογές (όπου δηλώνει καθηγητής μουσικής και επαγγελματίας τουρισμού), προκύπτει το ερώτημα γιατί πληρώνεται σαν δημοσιογράφος (που δεν είναι) και με ποιες διαδικασίες και καθεστώς προσελήφθη

Ο Δήμαρχος Λευκάδας δεν χάνει ευκαιρία να αποδιώχνει μετά βδελυγμίας  οποιαδήποτε υποψία για βόλεμα ημετέρων. Αυτή την φορά όμως οφείλει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις διότι τα γεγονότα δείχνουν ακόμα ένα σκάνδαλο μεγατόνων!

Βάσει των στοιχείων που βρήκαμε ο Δημοτικός Σταθμός 96,7Ράδιο Καρυά” φαίνεται να αποτελεί μέρος της εμπορικής δραστηριότητας του ιδιώτη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην ιστοσελίδα Astarte Media.gr. Πως πρόεκυψε αυτή η συνεργασία; Πως ένας Δημοτικός Σταθμός αντί να αναφέρεται  και να προβάλλεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λευκάδας, όχι μόνο λείπει, αλλά φαίνεται πως όλοι οι δρόμοι για τον Ράδιο Καρυά οδηγούν στον συγκεκριμένο συνεργάτη, ως μέρος της δραστηριότητάς της συγκεκριμένης σελίδας. Μετά από ποιες αποφάσεις συνέβησαν όλα αυτά;

Ψάξαμε καταρχήν στο διαδίκτυο να βρούμε στοιχεία για τον ίδιο τον σταθμό. Ανακαλύψαμε ότι με τις λέξεις Ράδιο Καρυά δεν υπάρχει επίσημη σελίδα για τον σταθμό. Αντιθέτως με την επωνυμία http://katopodisp.wix.com/radiokaria967# βρίσκει κανείς πληροφορίες για τον σταθμό αλλά μόνο στα αγγλικά.

Σε όλες τις αναζητήσεις που έχουμε κάνει παρατηρούμε ότι ο σταθμός δείχνει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κύριο που ο Δήμος αναφέρει ότι έχει την εκτέλεση της παραγωγής στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου. Επίσης αναφέρεται ότι ο σταθμός εκπέμπει μόνο μουσική «λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων» που βέβαια δεν διορθωθήκαν ποτέ μιας και δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα.

Αναφέρεται στο διαδίκτυο ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός Ραδιοφωνικός Σταθμός Καρυάς 96,7 έχει και διαδικτυακή παρουσία στη διεύθυνση 967.gr κάτι που δεν ισχύει, αυτή την στιγμή τουλάχιστον. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους όποιους υπευθύνους να παίζουν όλη μέρα σποτ στο σταθμό, τα οποία παραπέμπουν τους ακροατές στην εν λόγω (ανύπαρκτη) σελίδα!

Όσον αφορά την συγκεκριμένη εταιρεία, φέρεται να λειτουργεί τα new portals inlefkas.gr , I aitoloakarnania και on the record, λευκαδαρα και  trip TV! Επίσης οι σελίδες karya.gr και inlefkas.gr φαίνεται να ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι στο Δημοτικό Σταθμό Καρυάς 96,7 προβάλλεται μέσω σποτ η σελίδα karya.gr.  Mια σελίδα, η οποία εντάσσεται όπως είδαμε στις δραστηριότητες της Astarte Media.gr και στην οποία προβάλλονται πέρα από το ίδιο το χωριό και επιχειρήσεις του χωριού!

Σε αντίθεση με την σελίδα του Δήμου Λευκάδας για την οποία δεν παίζεται ούτε ένα σποτ για να ενημερώνεται ο κόσμος! Και γιατί όχι εφόσον προβάλλεται ιδιωτική σελίδα, η οποία διαφημίζει το χωριό της Καρυάς να μην διαφημιστούν με τις σελίδες τους και όλα τα υπόλοιπα χωριά του νησιού που έχουν επίσης πολύ αξιόλογες σελίδες στο διαδίκτυο και προβάλλουν τον τόπο μας!

Αυτό που προβληματίζει όμως είναι ότι ο Δημοτικός Σταθμός Καρυάς φαίνεται να έχει ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο της εν λόγω ιστοσελίδας, η οποία αναφέρει και τηλεφωνική επικοινωνία στην Αθήνα.

Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος είναι ενημερωμένος; Πως πρόεκυψε όλο αυτό; Και η ιστοσελίδα που είπε ο αντιδήμαρχος ότι υπάρχει, αλήθεια σε ποια σελίδα αναφέρεται;

Όσο για τον σταθμό και την παρουσία του στο Facebook και εκεί υπάρχει σχετική σελίδα, η οποία όπως είδαμε δεν ανανεώνεται συχνά. Μια ανάρτηση της 02 Οκτώβριου 2015 και τελευταία ανάρτηση έγινε τώρα πρόσφατα στις 10 Απριλίου 2016 όπου διαφημίζεται η σελίδα Astartemedia.gr μέσα από την σελίδα του δημοτικού σταθμού!

(Πηγή: περιληπτική διασκευή από το: www.lefkadaweb.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *