Σκέψεις και προτάσεις για την Υγεία και το Νοσοκομείο

Σταύρακα Μαυρέτα

Με το προσωρινό κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λευκάδας εκτός των άλλων προβλημάτων της Υγείας ήλθε στην επιφάνεια ορμητικά ο τρόπος και η μέθοδος διοίκησης του Νοσοκομείου μας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια το Νοσοκομείο της Λευκάδας, το Κέντρο Υγείας της Βασιλικής, τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του νομού συνεχώς υπολειτουργούν και υποβαθμίζονται εξ’ αιτίας της μείωσης του προσωπικού. Κυρίως γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Άραγε οι Διοικητές με τους παχυλούς μισθούς και τα Διοικητικά Συμβούλια τι έκαναν, όλα αυτά τα χρόνια, για να φθάσουν τα πράγματα ‘’στο μη παρέκει’’; !!!

Τα φαινόμενα είναι απλά και κατανοητά από όλους. Εφάρμοζαν τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των δαπανών για την υγεία. Και κατέληξαν στα όρια του κλεισίματος με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία του Λευκαδίτικου λαού.

Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη τα ωραία λόγια, πρέπει να πιεσθούν με κάθε τρόπο να παραιτηθούν. Διαφορετικά πρέπει να πιεσθεί η κυβέρνηση να τους αποπέμψει και στη θέση τους να διορισθούν άνθρωποι που ξέρουν την υγεία με προοδευτική και φιλολαῑκή αντίληψη για την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Δεν θέλουμε αποτυχημένους πολιτευτές οι οποίοι κάνουν καριέρα παίζοντας το ρόλο του μάνατζερ της υγείας, κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα εις βάρος της υγείας του μονίμως προδομένου λαού.
Δεν θέλουμε μετακλητούς υπαλλήλους οι ποίοι θα μετακινηθούν απλά, χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου, για να διοικήσουν. Να διοικήσουν τι; και πως;

Και σχολιάζοντας εδώ την άποψη του αγαπητού φίλου Παύλου Βλάχου, θα τονίσω ότι τα νοσοκομεία δεν είναι απλοί οργανισμοί δημόσιας διοίκησης, για να τα χειριστεί ένας υπάλληλος, π.χ. ένας πολύ καλός δάσκαλος η ένας καλός μηχανικός. Είναι πολύπλοκοι οργανισμοί με .πολλές κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού (ιατρικό , νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό), που όλοι πρέπει να συντονίζονται για το καλό του ΑΣΘΕΝΟΥΣ!!

Τι θέλουμε, λοιπόν, σήμερα; Τι έδειξε η εμπειρία τόσων χρόνων ότι χρειάζεται ένα νοσοκομείο α) για να ανταποκρίνεται στην φιλοσοφία ενός προοδευτικού συστήματος υγείας δηλ.¨Δωρεάν και ίση υγεία για όλο το λαό» και β) να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες και καθημερινές ανάγκες των ασθενών;

Χρειάζεται εκτός από ικανοποιητική στελέχωση, κατάλληλη και ικανή διοίκηση.

Τις προῦποθέσεις αυτές τις πληρεί με βεβαιότητα ένα ανώτερο στέλεχος του ίδιου του νοσοκομείου ή μετακλητός από άλλο νοσοκομείο, ένας έργαζόμενος που ζεί και αισθάνεται τον καθημερινό παλμό και την αγωνία των εργαζόμενων και των ασθενών και ο οποίος θα εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή και θα έχει την καθημερινή διαχείριση.

Τις γενικές κατευθύνσεις θα τις αποφασίζει ένα Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από εκπροσώπους των διαφόρων κοινωνικών φορέων που θα εκφράζουν τις κατά το δυνατόν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και εκπροσώπους των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων του νοσοκομείου.

Πρόεδρος αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι παράγοντας της τοπικής κοινωνίας διορισμένος από την κυβέρνηση ΑΜΙΣΘΟΣ. Και τα λεφτά να διατίθενται για την πρόσληψη γιατρών και όχι για υψηλές αμοιβές διοικητών.

ΜΑΥΡΕΤΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑ
Γιατρός – Ειδικός παθολόγος
Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας
Υπεύθυνη Υγείας της Νομ. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *