Ανακοίνωση φορέων για την υγεία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συμπολίτες, συμπολίτισσες,
Το Σάββατο 13/6/15 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων για να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο και τις δημόσιες δομές υγείας του νομού μας το τελευταίο διάστημα και καταλήξαμε στα παρακάτω :
Τα τελευταία χρόνια και με δικαιολογία την οικονομική κρίση oι δημόσιες Μονάδες Υγείας μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που πουλάνε υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία, ανοίγοντας μάλιστα λαμπρό πεδίο επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους που επιδιώκουν τον οριστικό θάνατο της δημόσιας Υγείας.
Η έλλειψη προσωπικού στις μονάδες υγείας, οι περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων, η αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα, το «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων οφείλονται στις πολιτικές της Ε.Ε , και όλων των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν.
Παρόμοια μέτρα άλλωστε παίρνονται σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα αν έχουν Μνημόνια, μικρό ή μεγάλο δημόσιο χρέος.
Όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός ανάφερε – λόγω «συγκεκριμένου προϋπολογισμού και χρονοβόρων διαδικασιών προσλήψεων» – καμιά «άσπρη μπλούζα» (μόνιμου προσωπικού) δεν θα μπει στα νοσοκομεία μέσα στο 2015, ούτε από τις 4.500 που εξήγγειλε η Κυβέρνηση αλλά ούτε από τους 1.097 που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δέσμευση υπάρχει μόνο για κάποια μπαλώματα επικουρικού προσωπικού, καθώς και αόριστες υποσχέσεις για προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή ακόμα και με εθελοντές.
Από το φθινόπωρο οι φορείς, οι σύλλογοι και τα σωματεία της Λευκάδας με διάφορες πρωτοβουλίες και μαζικές κινητοποιήσεις-συλλαλητήρια που οργάνωσαν απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα που να ανακουφίζουν την αθλιότητα που ζουν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί όπως:
• Άμεση ασφαλής επαναλειτουργία της Παθολογικής, στελέχωση της Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής, Καρδιολογικής και των άλλων κλινικών, καθώς και του Κέντρου Υγείας της Βασιλικής και των Περιφερειακών Ιατρείων.
• Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στις δημόσιες μονάδες υγείας.
• Επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, άνεργους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Στις 4 Ιουνίου η Περιφέρεια αποφάσισε να υλοποιήσει την από 16/11/2014 ομόφωνη απόφασή της ανακοινώνοντας ένα συλλαλητήριο χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση και συμμετοχή των φορέων της κοινωνίας, χωρίς καμία προετοιμασία και λήψη των αναγκαίων μέτρων για ενημέρωση και μαζική συμμετοχή του λαού του νησιού μας. Είχε στόχο τον παραμερισμό του αγώνα και του πλαισίου των φορέων, όμως έπεσε στο κενό.
Η εμπειρία των αγώνων του λαού μας λέει ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνα. Δεν χρειάζονται και ούτε φτάνουν μόνο οι καλές προθέσεις.
Το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω τουριστικής σαιζόν αλλά και γενικότερων εξελίξεων η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας – πρόνοιας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Θα αγωνιστούμε λοιπόν ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας, να παρέχεται όπως οφείλεται από το κράτος σε όλους τους ανθρώπους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με το ήδη υπάρχον πλαίσιο πάλης για την υγεία θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα συσπειρώνοντας όλους τους κατοίκους του νησιού και τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει ώστε να μην θυσιάζεται η υγεία, η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε:
• Παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις
• Συνέντευξη Τύπου στις 23/6/2015
• Συνεχίζουμε το μάζεμα των υπογραφών
• Διοργανώνουμε δυναμικό συλλαλητήριο στις 3/7/2015

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α΄ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, Ε.Λ.Μ.Ε ΛΕΥΚΑΔΑΣ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝ. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ,ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ.
Καλούμε όσα άλλα σωματεία και φορείς θέλουν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αποφασίσαμε και προγραμματίσαμε για το επόμενο διάστημα να επικοινωνήσουν με τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου στα
τηλ.: 6976615406 – 26450 25016 ή στο email :syllogosnosokomeiou@gmail.com

ΛΕΥΚΑΔΑ 21/6/2015

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *