Λύθηκε το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα στις παραλίες

ξαπλ

Ενημέρωση απ΄το Επιμελητήριο Λευκάδας

Λύθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, το μείζον θέμα που είχε δημιουργηθεί με την πλήρη απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες, στους χώρους που ενοικιάζουν – και χρυσοπληρώνουν!- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, κλπ.

Το πρόβλημα είχαν θέσει στην Υπουργό Τουρισμού η διοίκηση των Νησιωτικών Επιμελητηρίων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδος, κος Σκιαδαρέσης. Μάλιστα, η κ. Κουντουρά είχε προαναγγείλει τη λύση του θέματος κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δίνει το δικαίωμα στους δήμους να παραχωρούν τις παραλίες τους σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, απαλείφθηκε η ρητή απαγόρευση που υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βέβαια, όπως προέβλεπε και η προηγούμενη ΚΥΑ, η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου −αυτοκινούμενου ή μη− αναψυκτηρίου).

Ευνοϊκότερη ως προς το οικονομικό όφελος για τις δημοτικές επιχειρήσεις είναι η ρύθμιση για το ποσοστό των εσόδων που κατευθύνεται στο Δημόσιο, σε περίπτωση που το δικαίωμα έχει μεταβιβαστεί από OTA α’ βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 266 του Ν. 3463/2006.

Σε αυτήν την περίπτωση το υπέρ του Δημοσίου αντάλλαγμα ορίζεται σε ποσοστό 10% επί των ακαθάριστων εσόδων που πραγματοποιεί η ίδια η δημοτική ανώνυμη εταιρεία από την άσκηση των δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους.

Τέλος, η ισχύς της παραχώρησης ορίζεται μέχρι τις 30.4.2016.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *