Δελτίο τύπου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λευκάδας

ΔΙΑΣΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας.
Η Πολιτική Προστασία, είναι θεσμός, ο οποίος στην εποχή μας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τοπικές κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε φυσικούς κινδύνους, που εμφανίζονται με αυξανόμενη σφοδρότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η Πολιτική Προστασία δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων μιας καταστροφής, αλλά πρώτιστα καλύπτει τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Αποτελεί τον σύμμαχο και το στήριγμα του πολίτη, όταν έρχεται αντιμέτωπος, με δύσκολες καταστάσεις.
Η Πολιτική Προστασία όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και να διαχειριστεί τις κρίσεις, αν δεν υπάρξει συμμετοχή, προετοιμασία και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Βάση της λειτουργίας της είναι ο πολίτης, που πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να λαμβάνει ατομικά προληπτικά μέτρα και να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν προκύπτει ζήτημα φυσικών καταστροφών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στις παρούσες συνθήκες, αυξάνεται η ευθύνη για συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην λήψη μέτρων πρόληψης ενώ ενισχύεται η σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εθελοντικής δραστηριοποίησης. Οι κοινωνίες μας οφείλουν να είναι θωρακισμένες απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους και η συμβολή όλων μας είναι πολύτιμη.

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και τα ακραία φυσικά φαινόμενα πληθαίνουν. Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρχουν πολίτες ενήμεροι και καταρτισμένοι στη διαχείριση κρίσεων, για να προλάβουμε καταστάσεις και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές.

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας
Πάνος Γαζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *