Ανακοίνωση της Ν Ε Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-Π Σ

Ανακοίνωση της Ν Ε Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ Π Σ

Ανακοίνωση της Ν Ε Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ Π Σ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο θα είναι «Μητέρα των Μαχών»

H κυβέρνηση της ΝΔ  με το νέο «Εργασιακό Νομοσχέδιο» ετοιμάζει άγρια επίθεση σε εργαζομένους, ωράριο, μισθούς και δικαιώματα.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους.

Το «εργασιακό νομοσχέδιο» στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου και την κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες και θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο! Επί πλέον και με πρόφαση τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την προαναγγελθείσα ανατροπή του ν.1264/82, σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Η επίθεση στους εργαζομένους θα είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη. Το ωράριο, οι αμοιβές, τα δικαιώματα, η συλλογική διαπραγμάτευση και η συνδικαλιστική έκφραση και δράση, είναι στο στόχαστρο μιας ανίκανης κυβέρνησης για τους πολίτες, ικανής όμως ως έρμαιο στις διαθέσεις και τα κελεύσματα των «χορηγών» της.

Έτσι 135 χρόνια, μετά την Εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, το σύνθημα «8ώρες δουλειά, 8ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση» καθίσταται δραματικά επίκαιρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι μετά την πάροδο της τρίμηνης μετενέργειας ισχύουν οι κανονιστικές διατάξεις στη σύμβαση, κυρίως οι προβλέψεις για μισθούς και επιδόματα. Μετά τη λήξη της, διατηρείται η πρόβλεψη για ισχύ του βασικού μισθού καθώς και των τεσσάρων βασικών επιδομάτων (ωρίμανσης, τέκνων, επικινδυνότητας και σπουδών).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την κατάργηση του επιδόματος γάμου συμφωνώντας με την άποψη του ΣΕΒ, αφού δεν τον θεωρεί ούτε καν όρο που μετενεργεί στην ΣΣΕ, ούτε θεσμικό όρο. Επισημαίνεται ότι το επίδομα γάμου ανέρχεται στο 10%, δηλαδή στα 65 ευρώ για όσους αμείβονται με το κατώτατο μισθό. (Εφόσον υπάρξει σχετική αναφορά θα υποκρύπτει και την κατάργηση και κάθε άλλου επιδόματος που έχουν κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε εργαζομένους και εισόδημα. Ενίσχυσε την Επιθεώρηση Εργασίας, αύξησε τους  ελέγχους σε χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων. Θεσμοθέτηση ειδικές διατάξεις για καταπολέμηση της «μαύρης» και απλήρωτης υποδηλωμένης εργασίας. Με την έξοδο απ’ τα μνημόνια επανάφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατάργησε τον υποκατώτατο. Επεκτάθηκαν πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες.

Πήρε μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων με το Ν. 4554/2018 που προέβλεπε την ευθύνη κάθε εταιρείας που υπογράφει μια σύμβαση έργου με τον εργολάβο ή υπεργολάβο, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζομένους (νόμος συνευθύνης). Θέσπισε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους που η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας, όπως για τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές – ταχυδιανομές και τους εργαζομένους στα κέντρα διαλογής των επιχειρήσεων ταχυμεταφοράς. Έλαβε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών, που οδήγησαν στη μείωση της λεγόμενης απλήρωτης εργασίας. Η πολιτική αυτή συνέβαλε στη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά 10% και, ταυτόχρονα μετά από δέκα χρόνια, υπήρξε αύξηση του μέσου μισθού το 2019 κατά 4,6%.

Η ΝΔ από την επόμενη των εκλογών, ξεκίνησε να υλοποιεί το σχέδιο «οδοστρωτήρας στα εργασιακά». Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ με δραματικά αποτελέσματα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς και μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων από την πανδημία. Κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης των εργαζομένων και των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Ακόμη χειρότερα: όταν ξέσπασε η πανδημία η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Δε στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε και τροφοδοτεί ακόμη και σήμερα, τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Οδήγησε τους εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με πρόσημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους, με προφανή επιδίωξη την μονιμοποίηση τους.

Αυτό το νομοσχέδιο  θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Συνιστά πρόκληση και αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία καθώς η κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στις «μεταρρυθμίσεις» της πρότασης της για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναγορεύοντας το σε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του. Επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να δεσμεύσει τη χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές επιλογές της σε νέου τύπου «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Για την Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις της, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της, της Ιστορίας και των Αγώνων της, και εκφράζουν τις αξίες της για Ισότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία.

Γι’ αυτό ακριβώς για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο αγώνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο θα είναι «Μητέρα των Μαχών»!

Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

4/5/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *