Σαρώνει ο Ξενοφών. Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σαρώνει ο Ξενοφών. Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Πολλά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από την κακοκαιρία, ονόματι «Ξενοφών», η οποία επελαύνει σ’ όλη τη χώρα, επιφέροντας χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ισχύ έως και 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ισχυρή πτώση την Πέμπτη, φτάνοντας ακόμα και τους 13 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη), ενώ από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πιθανότητα για μεσογειακό κυκλώνα

Την ίδια ώρα, μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο, εξηγεί το meteo.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Απαγόρευση απόπλου

Σε ισχύ παραμένει (18:00) το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Στον Αργοσαρωνικό παράλληλα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Η γραμμή Πέραμα – Παλούκια είναι μερικώς ανοικτή, ενώ στα πορθμεία Αρκίτσα – Αιδηψός, Ρίο – Αντίρριο, Πρίνος – Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη δεν πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Ανοιχτά είναι αντίθετα, τα πορθμεία Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας, Κυλλήνης – Ζακύνθου, ενώ τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά και στις γραμμές Πάχη – Μέγαρα και Φανερωμένη – Σαλαμίνα

Κλειστά σχολεία

Τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο δεν λειτούργησαν την Τετάρτη, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων αφορούσε την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών.

Για την Πέμπτη, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε και ο δήμος Σαρωνικού στην Αττική, όπως και ο δήμος Ζακύνθου στο Ιόνιο.

Προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους

Τουλάχιστον 78 κλήσεις δέχθηκε την Τετάρτη η πυροσβεστική υπηρεσία, στην Αττική, οι οποίες αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Μάλιστα, ένα δένδρο έπεσε και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν, για λίγη ώρα, μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία.

Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν στέγη από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού. Ευτυχώς την ώρα του περιστατικού τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στις αίθουσες και δεν τραυματίστηκε κανείς.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, επίσης, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλαπλές βυθίσεις σκαφών σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν και στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο καιρού για την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου:

  • Αττική

Νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νοτιά με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νοτιά σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

(Πηγή naftemboriki.gr)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *