Παρουσίαση δυο εκδόσεων του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2016 :   Έτος Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας

                                                                                                                                                               

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

                                       Παρουσίαση δύο εκδόσεων του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

 

   Ένα σημαντικό βιβλίο για την ζωή και το έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ» (Микис Теодоракис, «Моя религия – Греция») του Γιώργου Λογοθέτη που κυκλοφορεί στην ελληνική και ρωσική γλώσσα θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο συγγραφέας παρακολουθεί τον Μίκη Θεοδωράκη από την δεκαετία του 1960 μέχρι τις μέρες μας. Καταγράφει την δράση του στο εξωτερικό την περίοδο της δικτατορίας. Ταξιδεύει μαζί του σε διάφορες χώρες και  ενημερώνει για τα πλέον σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού. Στο βιβλίο δημοσιεύονται 220 φωτογραφίες.

  Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Σπύρου και Εκδόσεις Μίλητος και πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού & Επιστημών της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα θα χαιρετίσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωπος της ρωσικής Πρεσβείας, ο κ. Ιωάννης Τζεν, πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας & Συνεργασίας και ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, χορηγού της ρωσικής έκδοσης.

   Για την έκδοση θα μιλήσουν ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, και ο συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο κ. Ευάγγελος Σπύρου, εκδότης-δημοσιογράφος. Θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο με μαρτυρίες φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από την Ελλάδα και άλλες χώρες. 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας – Ώρα 19.30.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Ε. Σπύρου 210 3221525, εσωτ. 3 (κ. Γεωργία Καλτσώνη).

 Σημ. Στην εκδήλωση θα γίνει και παρουσίαση της νέας ανανεωμένης ελληνικής έκδοσης.

Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας & Συνεργασίας

Εκδόσεις Ε. Σπύρου – ΜΙΛΗΤΟΣ

 

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει στον συγγραφέα :

 

Αγαπητέ μου Γιώργο,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την έκδοση του θαυμάσιου βιβλίου σου στην Ρωσική γλώσσα.

Οι δεσμοί μου με την Ρωσία είναι πολλοί και ισχυροί.

Από τα λαϊκά της τραγούδια ως τον Μουσόφσκυ, τον Τσαϊκόφσκυ και τον Σοστακόβιτς με μάγεψε η Ρωσική Μουσική. Από τον Πούσκιν και τον Ντοστογιέφσκυ ως τον Τολστόι η Ρωσική Λογοτεχνία και Ποίηση μου προκαλούσαν πάντα τεράστιο θαυμασμό και βαθιά συγκίνηση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Ρωσία πρέπει να βρεθούν από κάθε άποψη πολύ κοντά και είμαι βέβαιος ότι αυτό το όραμα θα πραγματοποιηθεί.

Χαιρετίζω λοιπόν την έκδοση του βιβλίου στην Ρωσική γλώσσα και εύχομαι να έχει την επιτυχία που του αξίζει.

Αθήνα, 31.10.2016

Μίκης Θεοδωράκης

 

 

                                                                                                                                    Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

 

Η περίοδος 1954-1960 είναι μια εποχή έντονης δραστηριότητας για τον Θεοδωράκη στο χώρο της Ευρωπαϊκής μουσικής. Το 1957 οργανώθηκε στην Μόσχα για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ έγινε διαγωνισμός για την καλύτερη σύνθεση με συμμετοχή νέων συνθετών έως 35 ετών. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος περίπου 300 συνθέτες από όλο τον κόσμο. Ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε το πρώτο χρυσό βραβείο με το έργο συμφωνικής μουσικής «Πρώτη Σουίτα για πιάνο και ορχήστρα». Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Dimitri Schostakovitch ο οποίος του έδωσε και το βραβείο.

Το 1966, για πρώτη φορά αποφασίζει να κάνει περιοδείες με την ορχήστρα του εκτός Ελλάδας με πρώτη χώρα την τέως Σοβιετική Ένωση. Συμμετείχε η Μαρία Φαραντούρη και ο Αντώνης Καλογιάννης. Σε τριανταπέντε μέρες, από τις αρχές του Οκτώβρη 1966, ο Μίκης με την ορχήστρα του πραγματοποίησε 34 συναυλίες σε πολλές πόλεις και περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως την Μόσχα, το Λένιγκραντ, την Ρίγα, το Εριβάν στην Αρμενία, την Τασκένδη, το Σοχούμι στην Γεωργία κ.α. 

Ο ίδιος γράφει για εκείνη την περίοδο :   «Από τα αεροδρόμια πηγαίναμε κατ ευθείαν στις αίθουσες συναυλιών, όπου ζούσαμε ανεπανάληπτες στιγμές. Μείναμε κυριολεκτικά κατάπληκτοι από την θερμή υποδοχή σε όλες τις πόλεις που δώσαμε συναυλίες με κατάμεστες αίθουσες και με ένα κοινό που δεν ήθελε να μας αποχωριστεί. Ίδιες εμπειρίες, ίδιες συγκινήσεις παντού. Αεροδρόμιο, νέα πτήση με νέο προορισμό και νέα συναυλία με το ίδιο πάντα ενθουσιώδες κοινό που με κάθε τρόπο εξέφραζε την αγάπη του για την Ελλάδα και την ελληνική μουσική».

Το 1983 ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της π. Σοβιετικής Ένωσης, το βραβείο ΛΕΝΙΝ. Στην τελετή παρευρέθηκε και ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος που έγραψε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ :    « Πέταξα από την χαρά μου όταν πήρα την πρόσκληση να ταξιδέψω μαζί με τον Μίκη στην Μόσχα και να ζήσω από κοντά την συγκίνηση που ένοιωθε ο ίδιος αλλά και τον ενθουσιασμό των δεκάδων διανοούμενων που είχαν συρρεύσει στο Κρεμλίνο για να συγχαρούν και να χειροκροτήσουν τον Έλληνα συνθέτη…»

                                                      

Την μετάφραση έκανε η κ. Νίνο Σοζασβίλι,  Καθηγήτρια Φιλολογίας Ακαδημία Επιστημών Τιφλίδας η οποία σημειώνει στον πρόλογο:

    «Διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Λογοθέτη, κατάλαβα ότι η ζωή και το έργο του κυρίου Θεοδωράκη, είναι μία ζωντανή αφήγηση ενός σημαντικού μέρους της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Συνειδητοποίησα επίσης ότι ως αναγνώστης μέσα μου γεννήθηκε η σκέψη που έγραψα αμέσως στο χαρτί :

–        Αυτός ο άνθρωπος είναι φίλος μου ! Τον γνωρίζω !

Ίσως διότι ο Μίκης είναι σύμβολο της Ελπίδας. Μας διδάσκει ότι η ζωή αξίζει όταν αγωνιζόμαστε για τα μεγάλα ιδανικά.

   Το βιβλίο αυτό, που έρχεται κατευθείαν από την καρδιά του Γιώργου Λογοθέτη, επιφυλάσσει πολλά μηνύματα για τον αναγνώστη. Θα εντοπίσουμε μόνο ένα:  Ότι το ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη, μας προσφέρει τη σωτηρία μέσα από τον πόνο που ο ίδιος έχει βιώσει.  Και αυτό είναι που ο  κ. Λογοθέτης, κατάφερε να δώσει σε μας. Απλά, πολύ απλά, μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία του έργου του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς κ. Μίκη Θεοδωράκη και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα, τη χώρα που σας γέννησε.             Νίνο Sozashvili

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *