Το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για 1.500 μόνιμες θέσεις στο δημόσιο

Το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για 1.500 μόνιμες θέσεις στο δημόσιο

Μέσα στο προσεχές φθινόπωρο τοποθέτησε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου, τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για περίπου 1.500 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα πεπραγμένα της Αρχής των ετών 2019 και 2020.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τέθηκε από τους βουλευτές το ζήτημα της επιλογής των Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο που έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ και ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε αν ο ρόλος της Αρχής σε αυτή τη διαδικασία είναι ουσιαστικός ή απλώς νομιμοποιητικός ώστε να έχει άλλοθι το πολιτικό σύστημα για διαβλητές διαδικασίες επιλογής.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, καθώς με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι Εκθέσεις του ΑΣΕΠ, αυτός βαίνει αυξανόμενος. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Έκθεσης Πεπραγμένων του ΑΣΕΠ του 2020 που αναφέρει ότι « συνεχίζεται η αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων στο Δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συγκεκριμένα ενώ στις 31.12.2013 υπηρετούσαν 599.207 τακτικοί Υπάλληλοι, στις 31.12.2019 υπηρετούσαν 572.324 και στις 31.12.2020 υπηρετούσαν 569.009 Υπάλληλοι. Από την άλλη, στις 31.12.2013 υπηρετούσαν 56.855 Υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις 31.12.2019 ο αριθμός αυτός είχε ανέλθει στους 100.603 και στις 31.12.2020 στους 127.176. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυξήθηκε στα τελευταία 7 χρόνια κατά 124 % ενώ ο αριθμός των τακτικών Υπαλλήλων μειώθηκε κατά 5 %». Η αύξηση του αριθμού των Υπαλλήλων ορισμένου χρόνου σε θέσεις μάλιστα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες είναι μία αρνητική εξέλιξη για τη Δημόσια Διοίκηση, αναφέρεται στην Έκθεση και επισημαίνεται ότι αυτό ενδεχομένως οδηγεί μεσοπρόθεσμα στη μονιμοποίηση Υπαλλήλων που στην πραγματικότητα έχουν επιλεγεί με τα κριτήρια που ισχύουν για τους Υπαλλήλους ορισμένου χρόνου και όχι με αυτά που ισχύουν για τους τακτικούς Υπαλλήλους.

***

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, αναφερόμενος στον επικείμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, εκτίμησε ότι θα αφορά περίπου 1.500 προσλήψεις και τον τοποθέτησε χρονικά στο προσεχές φθινόπωρο.

Επίκειται, επίσης, ένας ακόμα γραπτός διαγωνισμός για την ΑΑΔΕ που θα γίνει είτε Ιούλιο είτε Σεπτέμβριο. Ο

κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι υπάρχει θα γίνει και η προκήρυξη για 4.000 θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση, όσων υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η θεσμοθέτηση ενιαίας διαγωνιστικής διαδικασίας για τη πλειονότητα των θέσεων που προβλέπονται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, στο μέλλον θα έχει θετικές επιπτώσεις στο χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων καθώς δεν θα εκδίδονται παράλληλα προκηρύξεις για θέσεις των ίδιων ή παρεμφερών ειδικοτήτων», είπε επίσης ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι θετικές θα είναι επιπτώσεις στην ταχύτερη έκδοση αποτελεσμάτων, με την καταγραφή στις προκηρύξεις των μεταπτυχιακών που είναι αποδεκτά. Το ίδιο θα ισχύει και για τα διδακτορικά. Παράλληλα, όπως σημείωσε, «η επαγγελματική εμπειρία, δεν θα μετράει ασχέτως της συνάφειας» και αυτό θα είναι ένας παράγοντας που θα επιταχύνει την έκδοση των αποτελεσμάτων.

 

Προσοντολόγιο

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως σε θετική κατεύθυνση θα είναι και η επικαιροποίηση του προσοντολογίου εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να τηρηθεί από τους φορείς και «να μην δούμε να ξηλώνεται σταδιακά». Οι εξελίξεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και ειδικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (καταργήσεις, συγχωνεύσεις τμημάτων, ίδρυση νέων τμημάτων), καθώς και η ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου του ανθρώπινου δυναμικού με κύριο στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου από τη Δημόσια Διοίκηση, υπαγορεύουν πλέον την καθολική αναμόρφωση του π.δ. 50/2001 για τα προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα (προσοντολόγιο), είπε ο κ. Παπαϊωάννου και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο και αξιοκρατικό προσοντολόγιο, ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αναμένεται να μειώσει και το διοικητικό βάρος, όχι μόνο του Α.Σ.Ε.Π αλλά και των διοικητικών υπηρεσιών εν γένει.

 

Καθώς αρκετοί βουλευτές αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην καθοριστική συμβολή του Σάκη Πεπονή στη καθιέρωση συστήματος προσλήψεων που δεν υπακούει σε πελατειακές λογικές, ο Επικεφαλής της Αρχής ενημέρωσε την επιτροπή ότι, μετά από πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, η αίθουσα της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, θα μετονομαστεί σε «Αίθουσα Σάκη Πεπονή».

 

ΠηγήΑΠΕ-ΜΠΕ (via airetos.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.