Συνεχίζεται το θρίλερ με το NORMAN ATLANTIC- υπάρχουν και δυο δικοί μας εκεί!

NORMAN ATLANTIC

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Συνεχίζεται το θρίλερ του πλοίου NORMAN ATLANTIC που συνεχίζει να καίγεται στην Νότια Αδριατική και μαζί συνεχίζεται και η αγωνία των επιβαινόντων του πλοίου που περιμένουν από τους Ιταλούς διασώστες να τους πάρουν μακριά απ΄ αυτή την κόλαση. Εν τω μεταξύ νεώτερες πληροφορίες θέλουν και δυο “δικούς μας” ανθρώπους, της ευρύτερης περιοχής, να βρίσκονται πάνω στο καιγόμενο πλοίο και για τους οποίους δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Πρόκειται για έναν συμπατριώτη μας από το Μαραντοχώρι κι έναν οδηγό νταλίκας από την Πλαγιά.

Σε ότι αφορά την διάσωση τώρα, συνέβη ακριβώς αυτό που είχαμε γράψει από πριν το μεσημέρι: Ευτυχώς οι άνεμοι αργότερα εξασθένισαν -κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να ελαττωθεί κι ο πολύ ισχυρός κυματισμός- αλλά κυρίως να αναλάβουν δράση τα ελικόπτερα που απομάκρυναν λίγους-λίγους αρκετούς από τους επιβαίνοντες. Έτσι μέχρι αργά το βράδυ είχαν διασωθεί 175 επιβαίνοντες, ένώ ένας συμπατριώτης μας (έλληνας) που προσπάθησε να εγκαταλείψει το πλοίο με τη σύζυγό του, αυτός δεν τα κατάφερε κι είναι ο πρώτος νεκρός του τραγικού αυτού δυστυχήματος.

Παράλληλα όμως με την επιχείρηση των ελικοπτέρων, ξεκίνησε και προσπάθεια ρυμούλκισης του πλοίου αρχικά προς την Αλβανία και τελικά (για άγνωστη αιτία) προς το λιμάνι του Πρίντεζι (στην  Ιταλία), το οποίο όμως απέχει πάνω από 30 ναυτικά μίλια (55,5 χιλόμετρα). Κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το ρυμούλκιο λίγο μετά, καθυστέρησε σημαντικά αυτή την προσπάθεια, αλλά σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες που μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ, η βλάβη στο ρυμούλκιο αποκαταστάθηκε κι η ρυμούλκιση συνεχίζεται αργά λόγω των συνθηκών μα σταθερά, με ταχύτητα περίπου 3 κόμβων (μίλια ανά ώρα).

Τα 301 άτομα όμως που ακόμα παραμένουν στο πλοίο κινδυνεύουν όλο και περισσότερο, αφού η διάσωση με ελικόπτερα θα δυσκολέψει σημαντικά κατά την διάρκεια της νύχτας, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως τα ελικόπτερα αυτά έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν και τη νύχτα, ενώ εκτός της φωτιάς, όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνει κι ο κίνδυνος βύθισης του πλοίου, από κάποια διαροή που πιθανόν να δημιουργήσει στα ύφαλα του σκάφους η πυρκαγιά…

Αναπάντητα ερωτηματικά πάντως προκαλεί η είδηση που μεταδόδηκε από ιταλικά Μ.Μ.Ε. πως ο Πλοίαρχος κι ο Α’ Μηχανικός έχουν διασωθεί και ήδη βρίσκονται ασφαλείς εκτός πλοίου! Η πρόωρη εγκατάλειψη του πλοίου ιδιαίτερα από τον πλοίαρχό του, είναι μια αδιανόητη ενέργεια που σοκάρει τους σχετικούς με το αντικείμενο, αφού η δεοντολογία, ο νόμος,  αλλά κι η διεθνής ναυτική παράδοση και πρακτική προβλέπουν πως ο πλοίαρχος συντονίζει την διάσωση παραμένοντας επί του πλοίου του, μέχρι να σωθεί κι ο τελευταίος επιβαίνων. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως αυτό θα συμβεί σύντομα και χωρίς να αυξηθούν άλλο τα θύματα…

(*) Ο συνεργάτης μας ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι π. Πλοίαρχος του Ε.Ν. με μεγάλη εμπειρία σε επιβατηγά πλοία και π. Αρχιπλοίαρχος σε μεγάλη εταιρεία κρουαζιεροπλοίων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *