Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Λέσβος εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους n Παρατείνεται – και επίσημα – έως το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου το lockdown n Ποια είναι τα επόμενα βήματα που εξετάζει το Μαξίμου
Οι επόμενες δέκα ημέρες και συνολικά επτά περιοχές με κόκκινο επιδημιολογικό φορτίο κρίνουν τον μεγάλο αγώνα αντοχής του ΕΣΥ αλλά και το «μέλλον» της εθνικής καραντίνας, μετά και την ανακοίνωση επισήμως από την κυβέρνηση ότι παρατείνεται το πανελλαδικό lockdown – σε πρώτη φάση – έως τις 6 το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και της Ελένης Ευαγγελοδήμου, το διάστημα αυτό η κυβέρνηση προσδοκά μια δυνατή ανάσα σε νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση. Και το ίδιο δεκαήμερο περιλαμβάνει τις πρώτες πολιτικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το σχέδιο σταδιακής επανόδου της χώρας «σε κάποιας μορφής κανονικότητα», ένα νέο επιχειρησιακό κρας τεστ (στην Πάτρα, για την ακρίβεια) καθώς και τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη – βασική πηγή ανησυχίας για κυβερνητικούς και επιστήμονες.
Το Μαξίμου «τρενάρει» τον σχεδιασμό για την κλιμακωτή άρση περιορισμών, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μπροστά στην (ανησυχητική) διαπίστωση για πολύ αργό ρυθμό απόδοσης του lockdown. Είναι αυτός που οδήγησε στην αναμενόμενη – με βάση την κοινή λογική – απόφαση για πρώτη παράταση στην καραντίνα. Είναι ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα από βεβιασμένες κινήσεις ή άστοχες επιλογές συνολικά η προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων αυτός που ανησυχεί έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο. Δεν είναι τυχαίο ότι πληθαίνουν οι επιφυλακτικές «φωνές» σε ό,τι αφορά τα «πώς» και «πού» του σταδιακού ανοίγματος.
Ετσι, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η πρόθεση της κυβέρνησης για άρση του lockdown, με αρχή τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Κατά τα άλλα, όλα είναι ρευστά και εναλλακτικά σενάρια βρίσκονται υπό ταυτόχρονη επεξεργασία. Ανάμεσά τους, ακόμα και αυτό της άρσης «δύο ταχυτήτων», δηλαδή η επαναφορά του χάρτη με γκρίζες, κόκκινες και κίτρινες ζώνες, στις οποίες θα καθορίζονται μέτρα, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε περιοχής.
«Τηρήστε τα μέτρα»
Μέχρι τις εισηγήσεις των ειδικών, εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει κάθε χαραμάδα χαλάρωσης των πολιτών αλλά και σεναριολογίας για τα επόμενα βήματα μετά τις 7 Δεκεμβρίου. «Τηρήστε τα μέτρα, κάθε άλλη συζήτηση είναι πρόωρη και άκαιρη» είναι το κοινό μότο κυβέρνησης και ειδικών. Αλλωστε, τη συνέχεια στη μάχη ανάσχεσης της πανδημίας πιστοποιούν οι αεροδιακομιδές που άρχισαν χθες, το «εργαλείο» της επίταξης που παραμένει στο τραπέζι και πρωτίστως οι δραματικοί αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων.
«Αυτοψία» στη Θεσσαλονίκη
Εξού και νέα πρωθυπουργικά μηνύματα στήριξης στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής αναμένονται κατά την «αυτοψία» στη Θεσσαλονίκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει επισκέψεις, μεταξύ άλλων, στα μεγάλα νοσοκομεία – όπως το Παπαγεωργίου, απ’ όπου γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι μεταφέρουν εξαντλητικές, «πολεμικές» συνθήκες τα τελευταία 24ωρα – αλλά και συνάντηση με φορείς στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Ηδη έχει προαναγγείλει μονιμοποίηση για γιατρούς στις ΜΕΘ και νοσηλευτές, ενώ ανοιχτό αλλά θολό είναι το τοπίο σχετικά με ενδεχόμενο επίδομα στους υγειονομικούς. Στόχος, όπως είπε προ ημερών ο Πρωθυπουργός, είναι ένας: «Οι Ελληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και από την άνοιξη του 2021 να ανοίξει νέα εποχή». Ετσι, παράλληλα με τη διαχείριση της πίεσης στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη στρατηγική εμβολιασμού, από τη στιγμή που οι πρώτες παρτίδες φτάσουν στην Ελλάδα. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά για ασφαλή εμβόλια από το τέλος του Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, με στόχο της κυβέρνησης να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού στο πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 πολίτες τον μήνα «προκειμένου να φτάσουμε μετά τον Μάρτιο σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό».
«Βήμα βήμα»
Αρμόδια στελέχη τόνιζαν, πάντως, ότι «η μάχη συνεχίζεται παντού, δεν έχει κριθεί τίποτα και πάμε βήμα βήμα», λίγη ώρα αφότου ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε αυτό που όλοι γνώριζαν και είχε υπονοήσει εμμέσως πλην σαφώς και ο Μητσοτάκης. «Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα…» είπε, μιλώντας για «επιβεβλημένη απόφαση». Στα χέρια του Μαξίμου και των ειδικών υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο συγκεκριμένες περιοχές εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Λέσβος. Υστερα από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, η προσοχή εξακολουθεί να εστιάζει στην πόλη, όπου ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και αναμένεται να μεταβούν στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για συντονισμό.
Το βλέμμα στην Πάτρα
Επί ποδός τίθενται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία και για την Πάτρα, ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα (πολιούχος της πόλης) στις 30 Νοεμβρίου. Ο κυβερνητικός αναβρασμός αφορά τυχόν… εικόνες συγχρωτισμού και ήδη άρχισαν σχετικές εκκλήσεις «όχι επισκέψεις, όχι τοπική γιορτή που μπορεί να γίνει εστία υπερμετάδοσης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του την Παρασκευή τόνισε: «Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς.
Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές,
αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο.
Επισημαίνουμε ότι σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα τη Δευτέρα που είναι του Αγίου Ανδρέα ή ενδεχομένως στην Κέρκυρα όταν είναι του Αγίου Σπυρίδωνος. Να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ενδεχομένως να έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου.
Για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που είναι το μητροπολιτικό κέντρο, είναι ακόμη όχι ανησυχητική, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Δεν πέφτει, δηλαδή, το επιδημιολογικό φορτίο τόσο γρήγορα, όσο θα θέλαμε. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από το 1, εξακολουθεί να είναι υψηλός, με πολλά κρούσματα, 562 χθες. Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βασικός στόχος είναι να ελεγχθεί η διασπορά.
Η πρόταση Μόσιαλου
Το lockdown δύο ταχυτήτων πρόκρινε και ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας για το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων.
Ο καθηγητής του LSE εξήγησε γιατί η χώρα δεν πρέπει να ανοίξει όλη μαζί, ενώ παρουσίασε και τους έξι δείκτες στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους για την άρση του lockdown.
Εκτίμησε μάλιστα ότι επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν όλοι αυτοί οι δείκτες να παρουσιάζουν μια κάμψη.
Ποιοι είναι αυτοί οι έξι δείκτες
Ο πρώτος, είναι ο δείκτης αύξησης και μείωσης των κρουσμάτων
Ο δεύτερος είναι αν παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ο τρίτος είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ο τέταρτος δείκτης είναι ο αριθμός των θανάτων
Ο πέμπτος δείκτης που όμως δεν έχουμε στην χώρα μας είναι πόσοι έχουν κολλήσει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τυχαίες δειγματοληψίες
Ο έκτος είναι τι θέλεις να ανοίξεις πρώτα
Άρση του lockdown σε ζώνες
Όσον αφορά το lockdown, o Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως η άρση πρέπει να γίνει κατά περίπτωση.
Πηγή: in.gr