Η 1η Ημερίδα της δημοτικής κίνησης “Σύγχρονη Λευκάδα”

Η 1η Ημερίδα της δημοτικής κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «Σύγχρονη Λευκάδα», για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Λευκάδας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Λευκάδας» και υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός. Ο κ. Καλός τόνισε ότι η «Σύγχρονη Λευκάδα» τολμά και παίρνει πρωτοβουλίες, ανοίγει δρόμους, καινοτομεί και συζητά για προβλήματα, όπως το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ανέφερε ότι στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών, καθότι ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Επιπλέον, ότι η ημερίδα σχεδιάστηκε προκειμένου ως πολίτες να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε, με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων.

Επισήμανε ότι προσκλήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λευκάδας και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς όλοι οφείλουν να αποδεικνύουν στην πράξη την συναίνεση που προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, τον Κλεισθένη. Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα για την εύρεση της βέλτιστης λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο νησί μας, καθώς και ότι η ημερίδα αυτή δεν αποτελεί βήμα αντιπολίτευσης και η δημοτική αρχή θα κριθεί σε άλλο τόπο και χρόνο. Σημειώνεται ότι μας τίμησε με την παρουσία του ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας, κ. Κώστας Γληγόρης.

Ο κ. Καλός ανέφερε ότι όσα επικοινωνεί στον παρόντα χρόνο τα πιστεύει διαχρονικά, κάνοντας ειδική αναφορά σε μια διημερίδα που είχε διοργανώσει στη Λευκάδα, μετά από δική του πρόταση, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ το 2006 με θέμα τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, και με καλεσμένο τον κ. Βαγενά, που αποτέλεσε και το έναυσμα για την εφαρμογή της ανακύκλωσης στη Λευκάδα.

Ο κ. Καλός ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 η «Σύγχρονη Λευκάδα» θα διοργανώσει τη δεύτερη και τελευταία ημερίδα, ποικίλης θεματολογίας, με εξίσου εκλεκτούς καλεσμένους. Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιαστεί με ένα διαφορετικό τρόπο μέρος των προτάσεων της «Σύγχρονης Λευκάδας».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους προσκεκλημένους ομιλητές, λέγοντας ότι πρόκειται για επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη που επέλεξαν να εργαστούν είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Βαγενάς, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Συστημάτων και Πρόεδρος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Βαγενάς συνεχάρη τον κ. Καλό για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την επιλογή των ομιλητών, τονίζοντας ότι γίνεται κάτι μοναδικό μιας και δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούμε τις απόψεις στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Βαγενάς επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης για τη Λευκάδα και είπε ότι «τα σκουπίδια δεν είναι θέμα ενός, είναι θέμα όλων καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα».

Ο κ. Χρήστος Τσιλιγιάννης, σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας και μελετητής του έργου της ΜΟ.Π.Α.Κ., παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου Λευκάδας και το σχέδιο που ακολουθείται. Χαρακτήρισε το παρελθόν ως «μαύρο» και το παρόν ως «γκρίζο», καθώς ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί η ΜΟ.Π.Α.Κ. και προσωρινά αποθηκεύονται τα δεμάτια στον χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ. Ανέφερε ότι για το μεταβατικό στάδιο έχει προταθεί από το Υπουργείο μια συγκεκριμένη πρόταση με στόχο την μείωση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων, πρόταση η οποία ακόμη δεν έχει λάβει χρηματοδότηση. Υπερθεμάτισε για τη συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση και στο διαχωρισμό των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή), σύμφωνα και με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σωτήρης Στασινός, Χημικός Μηχανικός, M.Sc., Ph.D., και Διευθυντής Περιβάλλοντος της εταιρείας «Ηλέκτωρ Α.Ε.», αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχει υλοποιήσει η εταιρεία σε βαλκανικές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στη χώρα μας. Παρουσίασε τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως ανακύκλωση, βιολογική επεξεργασία, υγειονομική ταφή, ανάκτηση ενέργειας από βιοαέριο σε ΧΥΤΥ, βιολογικό καθαρισμό στραγγισμάτων, κ.α. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και στον τρόπο που επεξεργάζονται τα σύμμεικτα απόβλητα. Για την περίπτωση της Λευκάδας, επικουρικά με την πρόταση του Υπουργείου, πρότεινε τη λειτουργία μιας μικρής κινητής μονάδας με σκοπό την προεπεξεργασία των απορριμμάτων πριν τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Project Manager ΣΔΙΤ Περιφερειών Ηπείρου-Πελοποννήσου, της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», αναφέρθηκε στα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία κάνοντας ειδική αναφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία και λύνει το πρόβλημα της Περιφέρειας Ηπείρου για τα επόμενα 25 χρόνια. Τόνισε ότι το έργο, που αποτελεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ολοκληρώθηκε σε χρόνους ρεκόρ καθώς υπήρξε συντονισμένη δράση, ομοψυχία και συνεργασία. Είναι ένα έργο ενεργειακά αυτόνομο ενώ τηρούνται πολύ αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια τα οποία η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τηρεί πιστά.

Επισημαίνουμε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στο εν λόγω εργοστάσιο έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ως πιθανή λύση για τα ήδη δεματοποιημένα απορρίμματα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν δεκάδες ερωτήσεις, στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο μεταβατικό στάδιο πριν τη λειτουργία της ΜΟ.Π.Α.Κ. και στους σύγχρονους τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων. Κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για πιθανούς τρόπους προσέγγισης του ζητήματος και τονίστηκε η μεγάλη σημασία της συμμετοχής των δημοτών στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Επρόκειτο για μια πολύ πετυχημένη και μοναδική έως τώρα θεματική ημερίδα που έχει πραγματοποιηθεί στη Λευκάδα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση όσο και τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που την παρακολούθησαν ζωντανά από τα διάφορα κανάλια διαδικτυακής επικοινωνίας.

Η «Σύγχρονη Λευκάδα» απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους εκλεκτούς προσκεκλημένους, στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τη σελίδα της «Σύγχρονης Λευκάδας» στο facebook, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/sixronilefkada/videos/535919653598748/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *