Η τιμητική ημερίδα για τον Χριστόφορο Σκλαβενίτη

Η τιμητική ημερίδα για τον Χριστόφορο Σκλαβενίτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Ένα ιδιαίτερης αξίας βραδινό υπήρξε η προγραμματισμένη αφιερωματική εσπερίδα για τον Αρχιτέκτονα, Κεραμιστή , Λαογράφο   και Ποιητή Χριστόφορο  Σκλαβενίτη (1925-2015) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Την εκδήλωσε οργάνωσε η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, η οποία από το  1984 έχει υιοθετήσει πρόγραμμα απόδοσης τιμών σε  καταξιωμένους στην επιστήμη  ή την Τέχνη, που  χαίρουν  την καθολική εκτίμηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου (π.χ   Νάνος Βαλαωρίτης, Γεράσιμος Γρηγόρης, Νίκος Κατηφόρης,  Αρ. Σκιαδάς,  Δέσπονα  Θεμελή, Γιάννης Γουρζής και  πολλοί άλλοι).

Η τιμητική ημερίδα για τον Χριστόφορο Σκλαβενίτη

Μέσα σε μια αίθουσα  ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς Λευκαδίτες, φίλους του τιμώμενου, ομότεχνους του και  Κρήτες  μαθητές  του  που ταξίδεψαν  ειδικά για το σκοπό αυτό από το μεγάλο νησί, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών  άνοιξε τη συζήτηση παρουσιάζοντας το σκοπό της  δίνοντας  πολύ λίγα στοιχεία για το έργου του Χριστόφορου Σκλαβενίτη.

Στη συνέχεια η Αρχιτέκτων  κ.  Κατερίνα Σκλαβενίτη μίλησε βιογραφώντας τον τιμώμενο και η κ. Αθηνά Σχινά, Ιστορικός της Τέχνης, παρουσίασε με τη βοήθεια εικόνων (σλαιτς),  πλήθος έργων του Καλλιτέχνη, κεραμικά  και γλυπτά, αναλύοντας λεπτομερειακά την τεχνοτροπία   και τα υλικά που χρησιμοποιούσε.

Το αποκορύφωμα της  εκδήλωσης  υπήρξε η παρουσίαση  του λαογραφικού  έργου  (Μοιρολόγια  του Πόρου Λευκάδας, έκδοση 2012) και της ποιητικής του συλλογής Ταξίδι στο όνειρο (έκδοση 2013), από τον συνεπώνυμο και ομοχώριό  του κ. Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, Ιστορικό, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος με την καταπληκτική του φιλολογική προσέγγιση μας μετέφερε σε άλλους μαγικούς κόσμους.

Η τιμητική ημερίδα για τον Χριστόφορο Σκλαβενίτη

Ο Πρόεδρος του πάνελ Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιάννης Γουρζής  με πολύ λίγα λόγια, αλλά μεστά  περιεχομένου, διεύθυνε  την εξέλιξη της εσπερίδας. Στο τέλος της εκδήλωσης  παρουσιάστηκε  βίντεο ολίγων λεπτών  με   συγκινητικά λόγια πέντε ( Ν. Παπατζανάκης- Αμαλία Γιαννούλη- Μ. Πολυαναγνωστάκης- Μ. Μαγδαληνός και Κ. Αντεμισιάρης)  Κρητών  καλλιτεχνών για το μεγάλο, όπως τον χαρακτήρισαν, δάσκαλό τους.

 

Χαιρετισμό και ευχές για επιτυχία της εκδήλωσης έστειλαν:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ .κ Θεόφιλος,

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης κ. Νικηφόρος, με τον απεσταλμένο του   Πανοσιολογιότατο  κ.  Σιλουανό,

Ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Κ. Δρακονταειδής και

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Χαλικιάς.-

Θ.Μ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *