Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής για την γιορτή της φακής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής για την γιορτή της φακής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΓΙΟΡΤΗ ΦΑΚΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 το απόγευμα  στο Οροπέδιο Αγίου Δονάτου η «Γιορτή Φακής» , την οποία διοργάνωσε για άλλη μια φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας και το Πνευματικό  Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Μια γιορτή που  έρχεται από παλιά καθώς φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια  από την αναβίωση του εθίμου . Το Οροπέδιο  με  τους γύρω  Βόλτους και τα Αλώνια  περιλαμβάνεται  στον κατάλογο  του Οργανισμού  Τροφίμων και Γεωργίας  των Ηνωμένων Εθνών ενώ η  φακή   αποτελεί  στοιχείο άυλης  πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Μια φακή  που όμοιά της δεν υπάρχει αλλού  καθώς το υπέδαφος  εδώ με τα πλούσια  ιχνοστοιχεία του , όπως το   κάλιο και  ο σίδηρος,  αλλά και το ιδιαίτερο  μικροκλίμα της περιοχής , της δίνει μοναδική αξία  ως προϊόν άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο καιρός ήταν ιδανικός -είχε αρκετή δροσιά- και έτσι πολύς κόσμος ανέβηκε στο Οροπέδιο. Ως Δ.Σ. του Συλλόγου ζητάμε ένα μεγάλο συγνώμη σε όσους δεν μπόρεσαν να παρκάρουν εκεί και έφυγαν ή ταλαιπωρήθηκαν σε μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους.  Αξιολογήθηκε το πρόβλημα ήδη και θα προβούμε σε  ενέργειες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, Αστυνομία) προκείμενου να μην επαναληφθεί άλλη χρονιά.  Ευχαριστούμε πάντως και όσους διέθεσαν τα χωράφια τους στη γύρω περιοχή  για προσωρινό χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων εκείνο το βράδυ.

Ο χώρος είχε διαμορφωθεί  από μέρες με την εποπτεία του Δ.Σ. και έτσι την τελευταία μέρα ήταν σχεδόν όλα έτοιμα. Έτσι, αφού προηγήθηκε ο Εσπερινός  και η αρτοκλασία, ακολούθως από τα πρόχειρα μαγειρεία σερβίρονταν φακή δωρεάν μαζί με ελιές, σαρδέλες και ψωμί σε όλους. Όλοι απόλαυσαν τη  μοναδική φακή και τα συνοδευτικά εδέσματα! Για όσους δεν νήστευαν είχαν προβλεφθεί σουβλάκια .Όλα αυτά συνδυάστηκαν  με νερά, αναψυκτικά και παγωμένες μπύρες! Ταυτόχρονα, η ζωντανή ορχήστρα ξεκίνησε να παίζει τραγούδια και ο χορός ήταν θέμα…χρόνου να ξεκινήσει! Το κέφι άναψε για τα καλά αν  και το κρύο ήταν αισθητό. Έτσι, τις πρώτες πρωινές ώρες έφυγαν και οι τελευταίοι  γεμάτοι χαρά για όσα βίωσαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου ευχαριστεί  καταρχάς  όλους τους συχωριανούς παραγωγούς φακής που προσφέρθηκαν να δώσουν φακή για να γίνει η γιορτή.  Χωρίς αυτούς  γιορτή δεν γίνεται! Συγκεντρώθηκαν αρκετά κιλά και έτσι υπήρχε  φακή για όλους τους επισκέπτες στο Οροπέδιο.

1.Σπύρος Στεριώτης 10 κιλά

2.Κώστας Κούρτης 6,5 κιλά

3.Σγουρόπουλος Βασίλης  6 κιλά

4.Κοντογιώργης Σπύρος 5 κιλά

5.Κοντογιώργης Χρήστος 5 κιλά

6. Κούρτης Μίμης 5 κιλά

7. Κούρτης Μπάμπης  5 κιλά

8.Κούρτης Νίκος 5 κιλά

9.Βανδώρου Γεωργίτσα 4 κιλά

10. Κοντοπρίας Φώντας  4 κιλά

11.Κοντογιώργης Κώστας  3,5 κιλά

12.Κοντογιώργης Στέφανος  3,5 κιλά

13.Κοντοπρίας Κώστας  3,200 κιλά

14. Κοντογιώργη Αντωνία 3 κιλά

15.Σκιαδαρέσης Χρήστος 3 κιλά

16. Κοντογιώργης Βασίλης  2,5 κιλά

17.Φραγκούλης Σπύρος και Χαρά 2,5 κιλά

18.Τζιώτης Πέτρος 2 κιλά

19.Κοντοπρίας Μαρίνος 1 κιλό

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους χορηγούς μας , οι οποίοι στήριξαν τη γιορτή!

1. Αφοί Κοντοπρία  300 ευρώ

2. Κοντογιώργης Μάκης  100 ευρώ

3. Λογοθέτης Αλ. Vertzamo Οινοποιείο Λευκάδας

4. Καββαδάς Ι.Κ.Ε. Εμπόριο Ποτών και Αναψυκτικών 100 ευρώ

5.Γκούντης Θωμάς , Ξυλοκατασκευές, Στέγες

6.Ζήκος Κοντογιώργης, Ταβερνάκι-Μεζεδοπωλείο

7. Σκλαβενίτης SUPER MARKET   80 ευρώ

8. Βανδώρου Γεωργίτσα    μπλούζες

9. Μπέσιος Δ. και Αχείμαστος Στ.  50 ευρώ

10.Κοντοπρίας Ξ. και Σπ. Χωματουργικές , Οικοδομικές Εργασίες

11. Βεργίνης Δ.  Εθνικές Μεταφορές

«Ευχαριστούμε», όσους προσέφεραν λάδι

1.Κούρτης Μπάμπης 10 κιλά

2.Σπηλιωτόπουλος Κώστας 10 κιλά

3.Φραγκούλης Βασίλης 5 κιλά

Επίσης, «ευχαριστούμε την ορχήστρα», που προσέφερε διασκέδαση για αρκετές ώρες σε όλους τους παραβρισκόμενους:

Κλαρίνο: Αρματάς Κώστας,

Μπουζούκι και Τραγούδι: Σκάρπος Βαγγέλης

Κιθάρα και τραγούδι: Δόσης Βασίλης

Πλήκτρα: Καραβίας Αυγουστίνος

Τύμπανα: Καββαδάς  Νίκος

Τραγουδίστρια: Αυδίκου Αλέκα

Τραγουδιστής: Σταύρακας Λάκης

Ένα μεγαλύτερο «ευχαριστούμε» σε όλους τους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και κυρίως με καλή διάθεση!

Ευχαριστούμε τον βουλευτή Λευκάδας, τον κ.Αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Δήμαρχο Λευκάδας για την παρουσία τους, όπως κάθε χρόνο στην εκδήλωση.

Ευχαριστίες πολλές στο  Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου  «Μελάνυδρος» για την παρουσία των μελών του, αλλά και για όσους βρέθηκαν στο Οροπέδιο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται  σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού και σωματεία.

Εμείς ως Δ.Σ. δεσμευόμαστε για την συνέχεια και κυρίως την αναβάθμιση της «Γιορτής Φακής» καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ατόμων  γιορτή που γίνεται στο νησί μετά τη γιορτή της Φανερωμένης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *