Αύριο στο Νιοχώρι απ΄ τον Μελάνυδρο: Μια βραδιά -τρεις τέχνες!

Αύριο στο Νιοχώρι απ΄ τον Μελάνυδρο: Μια βραδιά τρεις τέχνες!
“Μια βραδιά – Τρεις τέχνες”
Ο πολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου ΜΕΛΑΝΥΔΡΟΣ σας προσκαλεί να διασκεδάσουμε το Σάββατο 5/8 και ώρα 21:00 στο παλιό σχολείο στο Νιοχώρι.
***
1; Η βραδιά θα αρχίσει με τους “Τσιριτσάντσουλες” και το θεατρικό τους έργο: ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ (ο χορός των κολασμένων)
Αύριο στο Νιοχώρι απ΄ τον Μελάνυδρο: Μια βραδιά τρεις τέχνες!
***
2: Με το πέρας της παράστασης το μουσικό σχήμα
“Ματρώνας Τρίο”
θα μας ταξιδέψει μέσα από τη μουσική και το χορό σε πολλά μέρη της Ελλάδας με παραδοσιακούς σκοπούς από τα νησιά αλλά κι από όλη τη χώρα!
Αύριο στο Νιοχώρι απ΄ τον Μελάνυδρο: Μια βραδιά τρεις τέχνες!
***
Παράλληλα συνεχίζεται η φωτογραφική έκθεση της Αλίκης Λαγκαδιανού με θέμα : “ΦωτόΔραση”
Αύριο στο Νιοχώρι απ΄ τον Μελάνυδρο: Μια βραδιά τρεις τέχνες!
***
Λίγα λόγια για το θεατρικό:    ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ (ο χορός των κολασμένων)
Είναι ένα καρναβαλικό δράμα για το έπος της ανθρώπινης ιστορίας!
Η καρναβαλική πομπή των κολασμένων αυτής της γης θα μιλήσει για τον άνθρωπο, το πιο αδύναμο, κομπλεξικό, ανισόρροπο και βλαβερό ζώο του πλανήτη, από την εμφάνισή του, μέχρι την αξιοθρήνητη κατάντια που παρουσιάζει την σήμερον ημέρα.
Είναι η ιστορία του ανθρώπου, ιδωμένη όμως από τη σκοπιά των «κολασμένων αυτής της γης, δηλαδή όλων εμάς».
Η ιστορία, ως γνωστόν, διαχρονικά γράφεται από τους νικητές.
Πώς θα μπορούσε όμως να γίνει η ανάγνωση της ιστορίας από ανθρώπους σαν εμάς, ταγμένους εκ πεποιθήσεως με τη μεριά των ιστορικά «χαμένων», των απόκληρων δηλαδή και των κατατρεγμένων της ανθρώπινης φυλής;
Μόνο με την προσπάθεια να διαβάσουμε την ιστορία πίσω από τις λέξεις. Να ψάξουμε να βρούμε πιθανές λογικές εξηγήσεις πίσω από εξόφθαλμες αντιφάσεις, να συνομιλήσουμε με τους ήρωες και τις ηρωίδες για τις αδυναμίες και τους φόβους τους, έξω από το εξωραϊσμένο ή δαιμονοποιημένο πλαίσιο που τους φιλοτέχνησε κάποιος κόλακας ή ορκισμένος εχθρός τους, να εντοπίσουμε την εξέλιξη των ιδεών ώστε να κατανοήσουμε τα σπουδαία ανθρώπινα επιτεύγματα, αλλά και τις απάνθρωπες θηριωδίες, βαριά κληρονομιά για τις γενιές μας.
Δηλαδή να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το υπάρχον αφήγημα, γιατί είμαστε εραστές της αλήθειας και σε κάθε περίπτωση θα πεθάνουμε αναζητώντας την.
Και ποια φόρμα καταλληλότερη για ανατροπή υπάρχει από το Καρναβάλι;
Εκεί, που οι συμβάσεις εξαφανίζονται και που ελεύθερα μπορείς να συντρίψεις τα ταμπού και το κοινά αποδεκτό. Εκεί που η φαντασία βρίσκει ευνοϊκό έδαφος για ν’ αναπτυχθεί και να φέρει τα πάνω κάτω.
Εκεί που ο βασιλιάς γίνεται σκλάβος, ο άντρας γυναίκα και η γυναίκα άντρας, ο άνθρωπος ζώο, ο φτωχός πλούσιος κι ο ευσεβής Βελζεβούλ.
Το Καρναβάλι μας αποτέλεσε μια αφορμή για ένα κοπιαστικό, αλλά απολαυστικό ταξίδι στην ανθρώπινη ιστορία χρησιμοποιώντας καρναβαλικούς κώδικες, που με την ελευθεριότητά τους σε τσιγκλάνε να αφήσεις τη φαντασία σου να οργιάσει. Κι εμείς άλλο που δε θέλαμε -γελάσαμε με την καρδιά μας.
Γέλιο βέβαια πικρό, έχοντας συνείδηση των δεινών που έχει προκαλέσει ιστορικά η ανθρώπινη ανοησία.
Όμως το γέλιο σε κάθε περίπτωση είναι θεραπευτικό και -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να γίνει εξεγερτικό. Η κωμωδία άλλωστε είναι σκληρό πράγμα… σαν το Καρναβάλι.
Καλή αντάμωση
Είσοδος ελεύθερη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *