Ποιος ήταν ο Κώστας Γιαούζος
Ο Κώστας Γιαούζος του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Θεοφύλακτος Μουζάκης (με το παρατσούκλι “Ζούνης“) ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του Γεωργίου Μουζάκη (επίσης Ζούνη) και γεννήθηκε στο Νιοχώρι της Λευκάδας το 1884. Στα νεανικά του χρόνια ήταν βοσκός στο οικογενειακό κοπάδι με πρόβατα και αν και αυτοδίδακτος, από νωρίς έδειξε το μουσικό του ταλέντο παίζοντας εκπληκτική φλογέρα!
Απ΄ τον στρατό στην τραγωδία, στην παρανομία και στην κορυφή του πάλκου!
Καθοριστικό σημείο της διαδρομής του ήταν η στράτευσή του σε καιρούς δύσκολους. Γιατί ανυπότακτος καθώς ήταν σαν χαρακτήρας, δεν άργησε να κηρυχθεί λιποτάκτης και ως εκ τούτου να γίνει καταζητούμενος και να καταφύγει στα βουνά κυνηγημένος απ΄ τα αποσπάσματα. Όμως παράλληλα ήταν ερωτευμένος με την ξανθιά και πανέμορφη Αναστασία, το σπίτι της οποίας ήταν στην περιοχή της Ράχης, λίγο έξω απ΄ το Νυδρί. Παραφύλαξε λοιπόν και την συνάντησε στο πηγάδι που πήγε για νερό και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στο βουνό, κάτι που εκείνη αρνήθηκε. Ξετρελαμένος από τον παράφορο έρωτά του και τυφλωμένος από την αίσθηση της απώλειάς της, την σκότωσε με μαχαίρι, οπότε βέβαια συνέχισε να είναι φυγόδικος και πλέον διπλά καταζητούμενος.
Τότε ήταν που έφυγε μακριά απ΄ την Λευκάδα, άλλαξε το όνομά του σε Κώστα Γιαούζο, τον τόπο καταγωγής του, ακόμα και την ημερομηνία γέννησής του. Κάποιοι μάλιστα λένε πως το επώνυμο που διάλεξε δεν το έκανε τυχαία, αλλά έχοντας σαν στόχο του της καλλιτεχνική του πορεία, ήθελε να συνδυαστεί η παρουσία του με την διασκέδαση (πάμε Γιαούζο= πάμε για ούζο!), δεδομένου πως εκείνη την εποχή το ούζο ήταν το πιο ιν ποτό σε αυτά τα μαγαζιά…
Σαν Γιαούζος πλέον λοιπόν, κατέληξε στο Μαρτίνο της Βοιωτίας, όπου μαθήτευσε στο κλαρίνο δίπλα στον πιο διάσημο δάσκαλο εκείνης της εποχής, στον Τουρκαλβανό Σουλεημάνη. Εκεί με τις βάσεις που είχε από το παίξιμο της φλογέρας στο Νιοχώρι από μικρός, αλλά και το τεράστιο μουσικό ταλέντο του, αναδείχτηκε γρήγορα σαν ένας απ΄ τους κορυφαίους -και για πολλούς ο κορυφαίος- προπολεμικός κλαριτζής.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μητρόπουλο στο βιβλίο του “Οι μεγάλοι του Δημοτικού Τραγουδιού“, το παίξιμό του δεν το είχε κανείς. Χρώμα και ύφος μοναδικό και ταχύτητα τρομερή! Υπήρξε ο μοναδικός κλαριτζής που γνώριζε τις εισαγωγές όλων των κλέφτικων τραγουδιών! Από αυτόν τις έμαθαν και όλοι οι νεώτεροι…
Αργότερα ξεκινώντας η δισκογραφία, η φήμη του απογειώθηκε κυρίως όταν συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Γιώργο Παπασιδέρη, με τον οποίο έπαιξε με μοναδικό τρόπο πολλά απ΄ τα τραγούδια που ακούγονται ακόμη και σήμερα, ενώ για την παλιά και αξεπέραστη αγάπη του, την Αναστασία, έγραψε το γνωστό τραγούδι “Ξύπνα καημένη Αναστασά“…
Ο Κώστας Γιαούζος έφυγε απ΄ την ζωή το 1957, μετά από μια μακρά και κορυφαία καριέρα στο κλαρίνο, έχοντας εργαστεί στα πιο γνωστά μαγαζιά του είδους στην Αθήνα αλλά και στα μεγάλα πανηγύρια της Ρούμελης και της Πελοποννήσου. Στο Νιοχώρι πάντως και στην Λευκάδα δεν ξαναγύρισε ποτέ…