Το Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 13-1-2017

Δ.Σ. (νεο)

Ρεπορτάζ: Μαρία Λογοθέτη

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

Πολύωρη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου,  με κύρια θέματα της συνεδρίασης την έγκριση του τεχνικού προγράμματος  έτους  2017 και του προϋπολογισμού έτους  2017. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Γκογκάκης Γρηγόριος ξεκινώντας η συνεδρίαση ευχήθηκε το 2017 να υπάρχουν  λιγότερα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση, στον Δήμο  μας και στους συμπολίτες μας και γενικά στην κοινωνία.

Ο εκπρόσωποι του ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ παρευρέθηκαν  στην συνεδρίαση  και προτού ξεκινήσει μοίρασαν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ μία επιστολή που το ονόμασαν θεατρικό έργο σε σχέση με τις ανακοινώσεις  που έχουν βγει τις προηγούμενες μέρες εν μέσω των γιορτών των Χριστουγέννων.

Ο κ. Γκογκάκης έδωσε το λόγο  στους αρχηγούς των παρατάξεων εντός της διαδικασίας των ερωτήσεων- ανακοινώσεων ξεκινώντας πρώτα με τον  κ. Δήμαρχο ο οποίος δεν προέβει σε καμία ανακοίνωση ευχήθηκε μόνο σε όλους να είναι υγιείς και  δυνατοί να έχουν διάθεση για τη δημιουργικότητα και τη διάθεση να αγωνίζονται για τα προβλήματα. Η  ευχή που δεδομένως να εκφράζει όλους όπως είπε «… είναι  αυτά να είναι λιγότερα από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Με αυτή την ευχή λοιπόν θα δώσουμε όλοι μας  τη μάχη, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, η Δημοτική Αρχή  και όλο το δημοτικό συμβούλιο ούτως ώστε να κάνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας όσο το δυνατόν λιγότερα».

Ο Επικεφαλής της Παράταξης « MAZI ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» κ. Αραβανής Βασίλης ευχήθηκε και αυτός με τη σειρά του καλή χρονιά σε όλους, στον Πρόεδρο του Δ.Σ και τα μέλη του Δ.Σ  και με γενική ευχή να πάψει κάποια να στιγμή να υπάρχει αντιπαλότητα στους πολιτικούς φορείς του τόπου και κατ’ επέκταση στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις γιατί όπως πιστεύει έτσι  θα έχει γίνει ένα βήμα  αποφασιστικό για να φύγει η χώρα από αυτό το τέλμα που βρίσκεται τώρα.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κ. Καββαδάς Θωμάς, πήρε με τη σειρά του το λόγο, αναφέροντας ότι πέρα από τα σοβαρά  θέματα της συνεδρίασης του Δ.Σ  θεωρεί  ότι τα προβλήματα των ανθρώπων είναι απόρροια αυτών που θα συζητιόταν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επομένως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «… όταν κάποιοι  άνθρωποι έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας δίνουν ένα χαρτί και εμείς κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε προχωρώντας στα ιδιαίτερα θέματα θεωρώ ότι κάνουμε λάθος άσχετα αν συμφωνούμε μαζί τους ή όχι. Οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση γιατί το προηγούμενο διάστημα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Βγήκαν μερικές ανακοινώσεις, απήντησαν οι αυτοδιοικητικοί και φέρνοντας αυτό εδώ το χαρτί μαζί, να ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε, τους  απαντάμε ‘πάμε παρακάτω’… Επίσης έκανε λόγο για  τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Πολίτη Σπύρου  σε τοπικά ΜΜΕ για τον ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ».

Στον  κ. Καββαδά. ο Πρόεδρος απάντησε  ότι θα έπρεπε η επιστολή του ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στη γραμματεία του Δ.Σ σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να απαντήσει στην επιστολή που διανεμήθηκε στο Δ.Σ από τον ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ γιατί όπως είπε δεν πρόλαβε να το διαβάσει. Απάντησε, όμως σχετικά με το ότι έχει διεξήχθη το τελευταίο διάστημα με αφορμή την στάση από  τον ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ, αναφέρθηκε  στα πανό και στις «δράσεις» και στην ανακοίνωση που βγήκε στην οποία ο Δήμος δεν έδωσε απάντηση. Συνειδητά, δεν απαντήσαμε και συμπλήρωσε « …Σαν Δημοτική Αρχή δεν  κάνουμε πως δεν βλέπουμε και δεν ακούμε, και βλέπουμε και ακούμε όταν εκτιμάμε ότι πρέπει να απαντήσουμε απαντάμε και το αντίστροφο. Ο λόγος που δεν απαντήσαμε σε αυτή την ανακοίνωση ήταν γιατί ήταν μια ανακοίνωση που ξεπερνούσε τα όρια και δεν αναφέρομαι στην ουσία των προβλημάτων  αναφέρομαι στο ήθος. Πιστοποιητικό, ηθικής και μη ηθικής εντίμου και μη εντίμου και άλλα πολλά που λέγονται και γράφονται σε αυτή την ανακοίνωση ξέρετε δεν  τα δίνω ούτε εγώ ούτε εσείς σε μένα τα δίνει συνολικά η κοινωνία σε όλους μας».

Τέλος, κάλεσε τον ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ και το Διοικητικό Συμβούλιο να τον επισκεφτούν στο γραφείο του και να καθίσουν όπως είπε και να μιλήσουν πολύ συγκεκριμένα.

Ο Επικεφαλής της Παρατάξης «ΔΙΑΥΛΟΣ» κ. Γληγόρης Κώστας με τη σειρά του ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και έθεσε το ερώτημα για την Αναπτυξιακή LEADER ANION.Ειδικότερα ρώτησε σχετικά με την ανακοίνωση που είχε γίνει σε προηγούμενο συμβούλιο για την ΑΝΙΟΝ για  την έγκριση των 7 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα  LEADER.και αν ο φάκελος ήταν για  20 εκατομμύρια. Ακόμη ρώτησε  για το   γραφείο της  ΑΝΙΟΝ στη Λευκάδα.

Ο  Δήμαρχος απήντησε στον  κ. Γληγόρη  σχετικά με  το Leader  ότι από το Υπουργείο εγκρίθηκε για την ΑΝΙΟΝ το πρόγραμμα ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και ουδέποτε έγινε λόγος για 20 εκατομμύρια.  Στην εταιρεία ΑΝΙΟΝ συμμετέχει  η Λευκάδα, η Κέρκυρα και οι Παξοί. Με ότι αυτό συνεπάγεται στο ύψος του προγράμματος. Τα Υπουργείο ενέκρινε Leader σε όλη την Ελλάδα. Επισημαίνοντας  ότι τα προηγούμενα χρόνια στη Λευκάδα δεν έγινε ούτε ένα ευρώ απορρόφηση από τα  5 εκατομμύρια .  Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος  κ. Περδικάρης συμπλήρωσε  ότι η ΑΝΙΟΝ  λειτουργούσε  γραφείο στη Λευκάδα κατά την προηγούμενη περίοδο Leader χωρίς η Λευκάδα να είναι σε πρόγραμμα Leader. Δεν θα μπορέσει όμως να λειτουργήσει γραφείο και το στελεχώσει με κόσμο χωρίς να λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα γιατί δεν θα μπορέσει να τους πληρώσει. Είμαστε σε συζήτηση με την διοίκηση της ΑΝΙΟΝ να έρθουν στην Λευκάδα ώστε να γίνουν και άλλες συζητήσεις με πολίτες που ενδιαφέρονται και πως θα στελεχωθεί στο γραφείο γιατί είναι προφανές ότι αν δεν στελεχωθεί γραφείο δεν μπορεί να δουλέψει.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ζουριδάκης παίρνοντας το λόγο  έθεσε το ερώτημα σχετικά με το κτήμα ΠΑΣΑ αν υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτά που είχαν συζητηθεί σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο  και σχετικά με την διάθεση της Άμμου. Αν πρόκειται να εμπλουτιστούν οι παραλίες του Νυδριού έως το Μ. Αυλάκι  από τον Δήμο  .

Ο Δήμαρχος στα ερωτήματα του κ. Ζουριδάκη απάντησε για το κτήμα ΠΑΣΑ ότι ύστερα από αιτήματα που έχουν γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και τη θετική  διάθεση από τη πλευρά του Υπουργείου  έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Απαιτούνται μια σειρά από έγγραφα και απαντήσεις από Υπηρεσίες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Εκτός από το  Δασαρχείο που θα έχει απαντήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου στα έγγραφα του Υπουργείου. Όταν το Υπουργείο λάβει τις απαντήσεις θα αποφασίσει για το ζήτημα της παραχώρησης.

Η άμμος

Σχετικά με την Άμμο απήντησε ότι ανήκει στην Περιφέρεια. Η άμμος δεν έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει. Ο Δήμος απέφυγε την πώληση της και έμεινε στο Νομό μας. Η Περιφέρεια έκανε προσάμμωση στην παραλία του Αη Γιάννη 9 χιλιάδων κυβικών περίπου . Η περιφέρεια έδωσε το δικαίωμα να πάρουν άμμο (και καλώς έπραξε),να γίνουν  προσαμμώσεις  όπου ο Δήμος είχε κάνει μελέτες εξαιτίας του μεγάλου κόστους των μεταφορικών. Δήλωσε ακόμη ότι ο Δήμος  δεν μπορεί να μεταφέρει  άμμο και  να κάνει προσαμμώσεις. Διότι ο Δήμος διαθέτει μόνο δύο φορτηγά δεκάτονα , που δεν επαρκούν και με τις υπάρχουσες ανάγκες του Δήμου δεν είναι δυνατόν να προβούμε σε μεταφορά.  Εξάλλου, τα κόστη είναι τεράστια και  ο Δήμος δεν μπορεί  να ανταποκριθεί.. Επίσης, η άμμος κατά προτεραιότητα πρέπει να πάει εκεί που υπάρχει διάβρωση των ακτών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Γαζής Πάνος  παίρνοντας το λόγο μίλησε για το ποιος είναι υπεύθυνος για την διακοπή των μαθημάτων λόγω χιονοπτώσεων. Όπως, υποστήριξε είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο της Πολιτικής Προστασίας και με το νόμο του Καλλικράτη. Κατόπιν έθεσε το ερώτημα για το τι γίνεται με τη δημιουργία του  Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, έκανε αναφορά σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας σχετικά με την επίσκεψη του  κ. Λέκκα στη Λευκάδα, για πως ήρθε κι αν πληρώθηκαν οδοιπορικά. Συμπληρώνοντας, ότι συμφωνεί με την απάντηση που έδωσε ο Δήμος στο δημοσίευμα αυτό.

Ο Δήμαρχος για το κλείσιμο των σχολείων απάντησε στον κ. Γαζή  ότι η Λευκάδα δεν είναι μόνο ο Δήμος Λευκάδας αλλά  έχει και τον Δήμο Μεγανησίου. Γι αυτό ο Δήμος και η Περιφέρεια σε συνεννόηση και με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας συναποφάσισαν  να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω χιονόπτωσης .

Για τη  δημιουργία τμήματος Πολιτικής Προστασίας είπε ότι  δεν έχει προσέλθει ακόμα στον Οργανισμό αλλά είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Απαιτούνται κάποιες διαδικασίες διαβούλευσης με την Επιτροπή η οποία αποτελείται από κάποιους εργαζομένους κλπ. Ο Οργανισμός Εσωτερικών  Υπηρεσιών του Δήμου είναι ολοκληρωμένος και έχει τμήμα την Πολιτική Προστασία.

Ο Δήμαρχος επίσης  ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου και ιδιαίτερα αυτούς που ήταν τις δύσκολες αυτές μέρες στους δρόμους και στα βουνά γιατί με πολύ μεγάλο κόπο και σε δύσκολες συνθήκες και με ελάχιστα μέσα μπορέσανε και κρατήσανε τον τόπο μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια και σε συνεννόηση να μην αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα . Καθώς και τους παρέδρους και σύμβουλους των χωριών, που πολλές φορές  συνέβαλαν οι ίδιοι βοηθώντας να μπορέσει να πέσει αλάτι και μέσα στα χωριά όπου γινόταν.

ο ΠΕΑΣ Κατούνας

 Μετά το τέλος της διαδικασίας των απαντήσεων από τη Δημοτική Αρχή  στις ερωτήσεις που ετέθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ που  παρακολουθούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή τη διαδικασία θέλησαν να προβούν σε μια ανακοίνωση εκ μέρους του Συλλόγου. Αυτό προκάλεσε τόσο την αντίδραση του κ. Γκογκάκη  λέγοντας ότι η ανακοίνωση από τον ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν το επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ αφού δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη όσο και την αντίδραση του Δημάρχου λέγοντας ότι αφού  δεν είχαν επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Δ.Σ μέχρι το πρωί της ημέρας που γινόταν η συνεδρίαση. Στο τέλος, όμως με την στήριξη της Αντιπολίτευσης , με την δέσμευση να μην γίνει περαιτέρω συζήτηση από κανέναν και  ο  Σύλλογος να καταθέσει την  επόμενη ημέρα, την ανακοίνωση στο Δήμο ώστε να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις,  η ανακοίνωση  έγινε από τον Πρόεδρο ΠΕΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ κ. Γιάννη Διγενή,  η οποία και έχει ως εξής: «.Όταν αποφασίσαμε να κρεμάσουμε τα πανό είχαμε χιουμοριστική διάθεση, να δείξουμε την κατάσταση του χωριού και να σταματήσουμε. Αυτό συμφωνήθηκε και στο  συμβούλιο του συλλόγου. Όμως, βλέποντας              κ. Δήμαρχε τη διάσταση που πήρε το θέμα, (5 χιλιόμετρα πίσω λαμπάκια, 1000 φωτάκια στη Λευκάδα, σκοτάδι στη Λυγιά), είναι χιουμοριστικό δεν θίγει κανέναν. Το facebook είναι το λεύκωμα του 2017. Τα λευκώματα τα σταματήσαμε στο 12 μας χρόνια. Δεν απαντιέται η πολιτική του Δήμου Λευκάδας στις 01.00 και 01:30 τα ξημερώματα  μέσω του facebook. Εμείς είπαμε θέλετε να στολίσουμε με δικά μας στολίδια, θα στολίσουμε με δικά μας στολίδια.

Αν θεωρείτε πως αυτή η πολιτική είναι καθοδηγούμενη αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πριν ο ΠΕΑΣ κάνει αυτή τη διαδικασία κάναμε πάμπολλους εθελοντικούς καθαρισμούς, πληρώσαμε για να καθαρίσουμε το χωριό. Περάσαμε μια διαδικασία προσφοράς μόνοι μας. Φτιάξαμε την αίθουσα πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο της Λυγιάς, καταγράψαμε την αλιευτική τέχνη. Καταγράψαμε την περιοχή. Δεν περιμέναμε από την πρώτη στιγμή που εκλεχθήκατε κ. Δήμαρχε να έρθουμε να ζητήσουμε. Είπαμε συλλογικά.

Σας συναντήσαμε πάρα πολλές φορές, ήρθαμε και με όλο το συμβούλιο και κουβεντιάσαμε, ξέρετε τα θέματα του χωριού. Δεν θα μας κοροϊδεύουν για ένα πανό. Για ένα αριστοφανικό πανό. Να ξεκαθαρίσω πως τα δυο κομμάτια που γίνεται τόσος ντόρος για την ανακοίνωσή μας, το πρώτο διδάσκεται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το δεύτερο κομμάτι για το μπρανέλους και χωριάτες -που τόσο πείραξε κάποιους- είναι πτυχιακή κοριτσιού της Λευκάδας που θα σας την εσωκλείσουμε να τη διαβάσετε. Αν σε ένα κείμενο με 368 λέξεις παίρνετε μια και την κάνετε σκοπό και σημαία τι να πω…

Εμείς δεν θέλουμε ούτε γέφυρες ούτε τίποτε. Θέλουμε να δείξετε τον ίδιο ενθουσιασμό που δείξατε όταν ανεβήκατε στον υπουργό Αθλητισμού για να φτιάξετε το βοηθητικό γήπεδο στη Λευκάδα. Επίσης να έρθετε να μας βρείτε μια μέρα με τα τσαπιά, που προσπαθούμε μόνοι μας να φτιάξουμε έναν χώρο».

Και μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Διγενή συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα  εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων οι υψηλοί τόνοι μεταξύ του Δημάρχου και   των Αντιδημάρχων.

*****

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τα θέματα της ημερησίας διάταξης και με πρώτο θέμα την κατάρτιση τεχνικού προγράμματος έτους 2017.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νικητάκης Μάρκος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 750,000€  για το 2017 Βέβαια ο πραγματικός προϋπολογισμός θα έρθει με την 1η τροποποίηση περίπου σε 2 μήνες γιατί τώρα καταρτίστηκε με στοιχεία 31/8/2016..  Η  ΣΑΤΑ  για το έτος 2017   ανέρχεται στις 729,600€ της οποίας έγινε κατανομή.

Μαριάννα Καρφάκη : Από το τεχνικό πρόγραμμα  λείπει αυτό που είχατε και εσείς στο πρόγραμμα σας πριν εκλεγείτε Δημοτική Αρχή.  Δεν είναι αναπτυξιακό το νέο τεχνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κ. Καρφάκη Μαριάννα είπε ότι « .. είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις το τεχνικό πρόγραμμα , από τον  προϋπολογισμό. Γιατί πάνω από το μισό του προϋπολογισμού είναι το τεχνικό πρόγραμμα. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι μόνο τι θα κάνουμε αλλά και από πού έχουμε  τα χρήματα για να το κάνουμε. Οι επενδύσεις  για φέτος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό όπως αναφέρονται δηλ. έργα και συναφή δραστηριότητες με τα έργα ανέρχονται στα 21.541.000 €. Βλέποντας αυτό το νούμερο θα έλεγα το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο για ένα δήμο μόλις  20.000χιλ. κατοίκων δηλ. 1000€ ανά κάτοικο οι προτεινόμενες επενδύσεις. Βέβαια είναι 10% λιγότερα από πέρυσι. Για την Αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου από τα 21 εκ. περίπου ευρώ τα 10-11 εκατομμύρια είναι επιχορήγηση από το κεντρικό κράτος για θέματα  αποκατάστασης σεισμών. Θα τα έχουμε για φέτος  Είναι για φέτος άντε για 1 χρόνο μετά δεν θα υπάρχουν.  Τα 8-9 εκ είναι από τα συνεχιζόμενα ΕΣΠΑ που τα βρήκε έτοιμα ο Δήμος. Με τι πρόγραμμα θα πάμε στο νέο έτος; Δεν βλέπω μια νέα αναπτυξιακή προοπτική αφού τελειώσει το 2017 και τελειώσουν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ  δεν βλέπω νέα έργα. Από το τεχνικό πρόγραμμα  λείπει αυτό που είχατε και εσείς στο πρόγραμμα σας πριν εκλεγείτε Δημοτική Αρχή Δεν κρίνω το νέο τεχνικό πρόγραμμα αναπτυξιακό μας δίνει μια κατεύθυνση να ψαχνόμαστε τον νέο χρόνο».

Ο κ. Αραβανής δήλωσε ότι « …δεν είδα μια οργάνωση στον στρατηγικό σχεδιασμό και μια στόχευση αναπτυξιακή  τόσο σε αυτό και όσο και στα προηγούμενα τεχνικά προγράμματα και οπωσδήποτε βλέπω μια διαφορετικότητα  σε ότι αφορά την οραματική προσέγγιση της παράταξης μας με την δική σας χωρίς να διακρίνω ποια είναι η σωστή και ποια είναι λάθος για αυτό το λόγο καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε θέση θετική- αρνητική»  και δήλωσε θα ψηφίσει λευκό για το νέο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κ.Καββαδάς είπε  ότι «….  Τα τεχνικά προγράμματα καταρτίζονται από ένα συντηρητικό  πλαίσιο  πολιτικό και κοινωνικό. Να διαχειριστούμε τον Δήμο  με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουμε. Η επιλογή όμως των έργων έχει μια σημασία δηλ. αν δεν προχωρήσουμε  σε αντιπλημμυρικά έργα ή έργα αντισεισμικής θωράκισης του χώρου ή έργα που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων δεν δίνεις το στίγμα που θέλεις εσύ. Ανάπτυξη χωρίς να λύνονται ζητήματα των ανθρώπων δεν είναι ανάπτυξη δεν βλέπω τέτοια έργα.. Συμφώνησε τέλος με την .κ. Καρφάκη ότι χωρίς τα χρήματα που θα δοθούν για τις αποκαταστάσεις από τους σεισμούς δεν θα μπορούσε ο Δήμος να φτιάξει τεχνικό πρόγραμμα. Το τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτει ο Δήμος για φέτος, δυστυχώς,  είναι μόνο τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ ούτε και αυτά. Δεν αλλάζει τίποτα  από τα  προηγούμενα χρόνια είναι τεχνικό πρόγραμμα που είναι λειψό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κεντρικής διοίκησης αυτά τα χρήματα θα πάρετε αυτά θα κάνετε και αυτό κάνουμε. Η μόνη απάντηση που δίνουμε είναι δεν έχουμε χρήματα και αυτά λέει ο νόμος να κάνουμε όπως μας τα δίνετε. Να αναπτύξουμε ένα κίνημα ώστε να διεκδικήσουμε πέρα από αυτά. Δεν θα ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα και πρέπει  να διεκδικήσουμε τη πλήρη κρατική χρηματοδότηση για εξασφάλιση των αναγκών των δημοτών  σε κάθε Δήμο».

Ο κ. Γληγόρης  είπε «.. ότι το νέο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει περάσει από  επιτροπή διαβούλευσης, όπως συνηθιζόταν και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  ‘ αυτή την επιτροπή την έχουμε κάνει στην άκρη’. Αν από το τεχνικό πρόγραμμα αφαιρέσουμε τους εθνικούς  πόρους και το ΕΣΠΑ  δηλαδή έργα που έρχονται συνεχιζόμενα από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και πόρους που αφορούν επί των πλείστων τον σεισμό και τη φωτιά στη πόλη της  Λευκάδας. Τα υπόλοιπα  10 περίπου έργα είναι της τάξης των 10.000€ και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω την λογική αυτού του τεχνικού προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα δεν μπορώ να καταλάβω τι θα βρει η επόμενη Δημοτική Αρχή. Δεν υπάρχει μία μελέτη η οποία θα πάρει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο  και θα την υλοποιήσει. Ένα όραμα ! Ο πρώην Δήμος  Σφακιωτών δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα , ο πρώην Δήμος Απολλωνίων  δεν υπάρχει , το ίδιο και ο πρώην Δήμος Ελλομένου. Που είναι οι ίδιοι πόροι του Δήμου για τα έργα; Σκοπός κάθε Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργεί ανάπτυξη, να έχει ίδιους πόρους και τους ίδιους πόρους να τους διοχετεύει  πίσω στο Δήμο. Δεν θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα».

Ο Αντιδήμαρχος Βλάχος Στάθης επισήμανε ότι μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι μέσα  ούτε ο πρώην Δήμος Καρυάς και ζήτησε στην  1η τροποποίηση του προϋπολογισμού  να ενισχυθεί ο πρώην Δήμος Καρυάς στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης να βελτιώσουμε την  αγροτική οδοποιία . Έκανε  πρόταση για την διάνοιξη νέου δρόμου από την Ανκόνη έως τον Επίσκοπο. Ζήτησε επίσης την δέσμευση του Δημάρχου και του κ. Νικητάκη  να συζητηθεί στην 1η τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ζουριδάκης τόνισε ότι δεν μπορεί κανένας Δήμος να υλοποιήσει  τεχνικό πρόγραμμα 729.000€ . Καταγγέλλοντας την εκάστοτε Κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση να παίρνει τους πόρους που της πρέπει.

Γρηγόρη Ασπασία: Δεν υπάρχουν μελέτες για  έργα που πρέπει να γίνουν για το ιστορικό κέντρο ώστε να γίνει  για την ανάπλαση. Όλοι οι Δήμοι το ιστορικό τους κέντρο το έχουν στολίδι. Πρέπει να φροντίσουμε  τα χρήματα μην πάνε μόνο στην αγροτική οδοποία.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος για το τεχνικό πρόγραμμα είπε ότι τα 2/3 που έπαιρνε επιχορήγηση η Αυτοδιοίκηση κόπηκαν. Οι πόροι της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αυξηθούν και εμείς το διεκδικούμε αυτό ανεξάρτητα ποιος  είναι Κυβέρνηση  «το κράξιμο θα το κάνουμε ακόμα κι αν είναι η μάνα μας». Να διεκδικήσω σήμερα για αύριο αλλά να κάνω και ότι μπορώ για το σήμερα. Τέλος, ο Δήμαρχος επισήμανε  ότι δεν είναι το οριστικό τεχνικό πρόγραμμα γιατί λείπουν πλήθος έργων λόγω και του  ότι έχει καταρτιστεί με στοιχεία 31/8/2016. Το 2016 ήταν έτος σύνταξης  μελετών και γραφειοκρατίας, το 2017 είναι έτος δημοπρατήσεων και απορρόφησης. Σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχουν εντάξεις νέων έργων από το ΕΣΠΑ γιατί προσκλήσεις ξεκίνησαν  από το περασμένο Νοέμβριο και με τις παρατάσεις  οι πρώτες εγκρίσεις θα αρχίσουν να υπάρχουν από τον Ιούλιο 2017. Το τεχνικό πρόγραμμα που δεν έχει τα νούμερα αυτά , το πραγματικό πρόγραμμα θα το δείτε με την 1η μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού όπως ήδη είχε αναφέρει και ο κ. Νικητάκης.

Η Αντιπολίτευση δεν ψήφισε τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και την ψήφιση του Προυπολογισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *