Ας κουβεντιάσουμε λίγο για τον τόπο .Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν ερχόμουν να σας πω, ότι τα πράγματα στη Χώρα πάνε καλά. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι . Τα πράγματα στη Χώρα πάνε πάρα πολύ-πολύ άσχημα κι αυτό δεν είναι επειδή εμείς το λέμε, είναι επειδή το καταλαβαίνει ο καθένας και η καθεμιά από εσάς στην τσέπη σας και στην προσωπική σας ζωή. Χθες ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2017, 2,6 δισ . τον 7ο προϋπολογισμό κρίσης τι έλεγε 2,6 δις επιπλέον φόροι . O Πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή 65 λεπτά αντι 30 λεπτά που είναι το όριο ομιλίας του Πρωθυπουργού. Μας είπε ότι αυτή η Κυβέρνηση νοιάζεται για τους φτωχούς και φορολογεί τους πλούσιους δηλαδή οι πλούσιοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τα 2,6 δισ. Αυτό είναι ένα χοντρό ψέμα, πολύ χοντρό ψέμα. Οι φόροι για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι καταρχήν κάτι το οποίο επιβάλλεται στον πολίτη μόνο όταν είναι ανάγκη, αλλά από αυτά 2,6 δις είναι 1, 1 %. Τα υπόλοιπα είναι έμμεσοι φόροι, που τους πληρώνουν όλοι και αφού τους πληρώνουν όλοι είναι πιο βαρύ για τον οικονομικά αδύναμο. Έβαλαν φόρους στη μπύρα, στο καφέ, στα τσιγάρα, στο κρασί, στο τσίπουρο, στη τηλεόραση, στο τηλέφωνο έβαλαν φόρους παντού. Μπύρα πίνουν μόνο οι πλούσιοι στην Ελλάδα; Καφεδάκι πίνουν μόνο οι πλούσιοι στην Ελλάδα; Κρασί πίνουν μόνο οι πλούσιοι στην Ελλάδα; Τσίπουρο πίνουν μόνο οι Εφοπλιστές; Λένε ψέματα και λένε συνέχεια ψέματα, τους έχει γίνει δεύτερη φύση το ψέμα, ανάβω κερί όταν ακούσω αλήθεια.
Αλλά εκτός από τους φόρους υπάρχουν και άλλα πολύ χειρότερα στη κοινωνία που τα καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά. Καταρχήν δεν ξέρω πόσοι από εσάς χρωστάνε στις τράπεζες και πάρα πολλοί έλληνες χρωστάνε στις τράπεζες και παρά πολλοί δυστυχώς είναι μπαταξήδες, υπάρχουν μπαταξήδες αλλά δεν όλοι μπαταξήδες. Δεν έγινε όλος ο ελληνικός λαός ξαφνικά μπαταξήδες. Πάνω από το 50% των δανείων στις τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι κόκκινα, δεν εξυπηρετούνται. Τι έγινε ξαφνικά; Έγιναν όλοι απατεώνες; Ένας στους δύο Έλληνες; Αυτό λοιπόν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Θα μου πεις, δεν λύθηκε επί των ημερών σας αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Βεβαίως και λύθηκε και προσπαθήσαμε να το πατήσουμε. Το 2014 καταθέσαμε μια ολόκληρη νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. δεν έχει γίνει και νόμος φέρει το όνομά μου . Ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης τότε. Σημασία έχει θες να ήταν καλός νόμος θες να ήταν κακός νόμος κατά την άποψη μου ήταν ένας εξαιρετικός νόμος. Είχε άλλους δύο νόμους που ακολουθούσαν ήταν στα συρτάρια του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα στεγαστικά δάνεια και για τα μικρά δάνεια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή κυβέρνηση επί δύο χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια από 70 δισ. να φτάσουν στα 110 δισ. Μετά την Ιταλία έχουμε το μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο εθνικό χρέος στην ιστορία του πλανήτη, οποτεδήποτε . Στην ιστορία του πλανήτη! Και αυτή η Κυβέρνηση απλώς παρατηρεί και παριστάνει ότι μοιάζει με τους φτωχούς .
Από κει και πέρα μας λείπουν λεφτά, όταν σου λείπουν λεφτά τι κάνεις; Απορροφάς όσα λεφτά μπορείς να βρεις. Ποια είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης ; Η μόνη σοβαρή που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ; Τα κοινοτικά προγράμματα το ΕΣΠΑ. Θα περίμενε λοιπόν κανείς η περίοδος του ΕΣΠΑ για όσους από εσάς ξέρετε 2014-2020. Ξεκινάει το 2014 τελειώνει το 2020. Τώρα όπου να’ ναι μπαίνουμε στο 2017 είμαστε στη μέση του προγράμματος. Το ΕΣΠΑ όπως ίσως ξέρετε, χωρίζεται σε περιφερειακά προγράμματα , που αφορούν την περιφέρεια , περιφέρεια Ιόνιων Νησιών κ.λ.π. και τα τομεακά που είναι για όλο το κράτος ανά τομείς. Τι απορρόφηση έχει αυτή η Κυβέρνηση που δεν έχει λεφτά να πάρει από αλλού, αυτή είναι η μόνη βασική πηγή για να κάνει δουλειές στη Χώρα, για να κάνει έργα; Θα σας πω εγώ: 2,33 και 2,53% για κάθε τομέα από το 100%, δεν έχει απορροφήσει ούτε 3% στα τομεακά, ούτε 3% στα περιφερειακά! Και μας λέει δεν έχει λεφτά να κάνει έργα.
Μα και εκεί που έχει λεφτά δεν κάνει έργα γιατί είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι ανίκανη. Άκουσα πριν να λένε για τον δρόμο να κουβεντιάσουμε λίγο για τους δρόμους γιατί με ενδιαφέρει «θέλω να πηγαίνω με αυτοκίνητο στην Κέρκυρα». Αλλά όταν λένε δεν υπάρχουν λεφτά στην Ελλάδα για έργα, θα πρέπει πάντα να ρωτάμε τι απορροφήσεις έχετε από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Θέλετε να πάρουμε τον Αγροτικό Τομέα που εδώ στα Επτάνησα τον έχουμε παραμελήσει για να είμαστε ειλικρινείς. Το έχουμε ρίξει πολύ στον τουρισμό και δεν είναι καλό αυτό. Πρέπει να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε τον πρωτογενή τομέα. Εν πάση περιπτώσει, αυτή Κυβέρνηση τι έχει κάνει για να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα; Μας έστειλε αναφορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης είμαστε η μόνη Χώρα η οποία δεν έχει προκηρύξει παρά μόνο ένα πρόγραμμα -και αυτό εδώ και τριάντα μέρες- για τους νέους αγρότες. Επί δύο χρόνια ένα πρόγραμμα(!) και αυτό μόνο εδώ και τριάντα μέρες και με ασήμαντο προϋπολογισμό. Κατά τα άλλα λένε στο κόσμο ότι θέλουν να γυρίσει στην πρωτογενή παραγωγή , να δημιουργήσει προϊόντα να δημιουργήσει εξαγωγές! Φίλες και Φίλοι αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά.
Ας πάμε στις τράπεζες. Βλέπω εδώ τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Φαντάζομαι πως υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στο επιμελητήριο. Έχει έρθει ποτέ κανένας να σας πει, ξέρετε εγώ πήγα στην Τράπεζα και με το που πήγα αμέσως με χρηματοδοτήσανε; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πας στη τράπεζα και ζητάς, ή παίρνεις. Αυτό είναι η συναλλαγή. Θα μου πείτε τι να κάνει η Κυβέρνηση; θα σας πω τι να κάνει η Κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει 4 τράπεζες, οι δύο από τις 4 τράπεζες δεν έχουν διοίκηση επί έξι μήνες. Έξι μήνες το βαπόρι πάει ακυβέρνητο. 4 βαπόρια έχουμε για να χρηματοδοτήσουν και τα δύο δεν έχουν καπετάνιο. Είναι σοβαρή αυτή η Κυβέρνηση; Πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσει με το Δ.Σ για να ορίσουν Διευθύνοντα Σύμβουλο, για να ορίσουν Πρόεδρο; Απλά αδιαφορούν.
Ιδιωτικοποιήσεις αν κοιτάξετε στο προϋπολογισμό του 2016 γράφει πέρυσι η Κυβέρνηση 2,5 δις. από ιδιωτικοποιήσεις. Ξέρετε πόσα έχει πάρει μέχρι τώρα που τελειώνει ο χρόνος; 200εκατομμύρια! Λιγότερο από το 10%! Δεν υπάρχει τομέας της οικονομίας που να έχουν πάει τα πράγματα καλά. Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το μέλλον του τόπου είναι η δυνατότητα των νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν και να παράξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Όταν λέμε καινοτόμα προϊόντα δεν είναι κάτι μεταφυσικό, ένα καινούργιο κομπιούτερ ή ένα καινούργιο διαστημόπλοιο. Μπορεί να είναι απλά πράγματα καθημερινής ζωής. Ας πούμε στην Κέρκυρα επιδοτήθηκε κάποιος γιατί δημιούργησε ένα μείγμα με λάδι και λίγο ξύδι. Το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικό κι επιδοτήθηκε γι’ αυτό. Ή ακόμα ένας πολτός ντομάτας που να έχει λίγο άρωμα από δυόσμο, κάτι το οποίο να είναι καινούργιο και να μπορεί να βγει στην αγορά. Στη χώρα κυρίες και κύριοι υπάρχει 1δισ ευρώ «παρκαρισμένο στη πάντα» σε ένα Νομικό Πρόσωπο που λέγεται ΕΕΤΑΑ και δεν υπάρχει ένας νέος άνθρωπος να έχει πάρει 1 ευρώ από εκεί. Γιατί απλώς η Κυβέρνηση αδιαφορεί γιατί το μόνο που σκέφτεται το μόνο που θέλει είναι να βάλει κολλητούς της στο Δημόσιο.
Έχει αρχίσει πάλι το παραμύθι των συμβάσεων την τελευταία φορά που μετρήσαμε έχει διορίσει 27.700 και αυτό ήταν τον Αύγουστο. Την στιγμή που περικόπτει παντού μισθούς και συντάξεις και φορολογεί ότι αναπνέει σ’ αυτή την χώρα. Δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα απολύτως, το οποίο να έχει γίνει σωστά.
Τι θα κάνουμε εμείς
1) Δίκτυο Προστασίας : Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία. Όπως πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι μαζί μια συλλογική υποχρέωση στους αδύναμους. Είμαστε όλοι μαζί, δεν είμαστε μεγάλη χώρα, 10 εκατομμύρια είμαστε και δυστυχώς γινόμαστε όλο και λιγότεροι. Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και δυστυχώς όπως είπε και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν προερχόταν από το δικό μας χώρο και δεν τον συμπαθούσα και πολύ, μια ανάδελφη οικογένεια. Δεν έχουμε αδελφά κράτη, δεν έχουμε αδελφούς λαούς . Πρέπει τους αδύναμους να τους στηρίξουμε, η Νέα Δημοκρατία το έχει ξεκινήσει πειραματικά και θα το κάνει .
Θα νομοθετήσουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Τι σημαίνει αυτό; Όσα χρειάζεται κάποιος ίσα ίσα για να ζήσει αν δεν έχει άλλο πόρο ζωής. Γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε ανθρώπους στους δρόμους.
Θα μειώσουμε τους φόρους. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% αμέσως μόλις εκλεγούμε και θα μειώσουμε τον φόρο των επιχειρήσεων από 29% σε 20%.
Θα απελευθερώσουμε πλήρως τις επενδύσεις όποιος θέλει να φέρει λεφτά στη χώρα, για εμάς είναι καλοδεχούμενος. Θα τον βοηθήσουμε να το κάνει αυτό το πράγμα και θα τον βοηθήσουμε πολύ να το κάνει αυτό το πράγμα. Είχαμε αφήσει κι εμείς γραφειοκρατικά εμπόδια, δεν είμαστε αρκετά σκληροί ώστε να σπάσουμε την γραφειοκρατία, αυτό θα το κάνουμε. Γιατί αυτή τη στιγμή πνιγόμαστε. Η Χώρα χρειάζεται 100 δισ. κατ’ ελάχιστον επενδύσεις. Για να γίνουν οι επενδύσεις, δεν μπορεί όποιος φέρνει τα λεφτά του μέσα να τον πρήζεις. Πρέπει να τον βοηθήσεις να τα επενδύσει. Και αυτό θα το κάνουμε.
Θα ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια. Το νομοθέτημα είναι έτοιμο και γραμμένο. Είναι εξαιρετικό. Προϋποθέτει:
Κατ αρχήν μια κρίση: Είναι βιώσιμη η επιχείρηση ή δεν είναι. Αν η επιχείρηση είναι βιώσιμη τότε το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κόψει μέχρι 50% και το Ελληνικό Δημόσιο να κόψει άλλο 50%, αρκεί η επιχείρηση να επιβιώσει. Στα στεγαστικά θα κάνουμε «μπαλούν» που σημαίνει ότι θα πληρώνει τη δόση επί της πραγματικής τωρινής αξίας του ακινήτου και όχι επί της αξίας που αγοράστηκε. Γιατί οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει στο 1/3. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε το ΕΣΠΑ για να επιδοτήσουμε τα επιτόκια των ανίκανων οφειλετών γιατί , όταν μια επιχείρηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δανείζεται με 6%, με την αντίστοιχη στην Ισπανία να δανείζεται με 3%, η ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που μπήκαν σε ζόρι χωρίς να φταίνε, πρέπει να βοηθήσουμε και αυτούς που πούλησαν περιουσιακά τους στοιχεία. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία.
Θα στηρίξουμε την καινοτομία, θα αναπτύξουμε το ΕΕΤΑΑ θα το μετατρέψουμε σε Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όλα αυτά είναι εκεί και υπάρχουν. Έχουμε λεφτά και έχουμε δυνατότητες. Έχουμε μεγάλη οικονομική δυσκολία , δεν σας λέω ότι περισσεύον παντού χρήματα. Αλλά αν ξέρεις τι θέλεις και πως μπορείς να το κάνεις, υπάρχουν οι θύλακες στους οποίους μπορείς να βρεις τη χρηματοδότηση. Το θέμα είναι να έχεις τη διάθεση να στηρίξεις τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέα πράγματα. Και μπορούμε να το κάνουμε.
Επίσης , πρέπει να ομαλοποιηθεί οι κατάσταση στις τράπεζες . Δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη με capital controls. Εάν στόχος μας είναι να γίνουμε Κούβα ή Βενεζουέλα, πάρα πολύ ωραία, αλλά ας ξεχάσουμε την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα το ομαλοποιήσουμε αμέσως. Δυστυχώς , η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει απίθανα πράγματα. Χάσαμε 25 δισ. από τις μετοχές που πήρε το ελληνικό Δημόσιο. Και για να ξέρετε χάσαμε άλλα 6 δισ. από το ΑΕΠ. Τι είναι το ΑΕΠ. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ότι βγάζουμε όλοι μαζί. Έντεκα εκατομμύρια Έλληνες μαζί τι παράγουμε; Αυτό είναι το ΑΕΠ. Το ΑΕΠ να σας πω με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014, επί δικής μας κυβέρνησης, θα ήταν φέτος 196 δισ. Είναι 176 δισ, 20 δισ. λιγότερα τεράστια διαφορά 22-23 %.
Να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Ιδίως την ανεργία των νέων ανθρώπων . Η κυβέρνηση λέει ότι η ανεργία έχει κατέβει ήταν 26% και έχει γίνει στο 23%. Όμως ο δείκτης που πρέπει να κοιτάει κάποιος είναι η μακροχρόνια ανεργία δηλαδή πόσοι από τους άνεργους ξαναβρίσκουν δουλειά. Δυστυχώς, σε αυτό το νούμερό μας είναι τραγικό, μόνο 8,6% είναι το χειρότερο νούμερο στην Ευρώπη. Που σημαίνει ότι διατηρούμε ένα σκληρό πυρήνα μακροχρόνιας ανεργίας.
Θέματα Ασφάλειας.
Καταρχήν, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό. Από ότι έμαθα εδώ δεν έχετε πρόβλημα. Στο Αιγαίο η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και είναι εκτός ελέγχου με αιτία αυτή την Κυβέρνηση. Επί των ημερών μας φυλάξαμε τον Έβρο και σας λέω ότι μπορούμε κάλλιστα να το ξανακάνουμε και για τα νησιά περιφρουρήσουμε τον Εθνικό Χώρο. Σαν κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα το ξανακάνουμε μέσα στους τρεις μήνες.
Το 2015 έναντι του 2014 οι ληστείες και οι διαρρήξεις αυξήθηκαν 13,6%. Το 1ο εξάμηνο του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ακόμη 7,5% που πάμε συσωρευτικά πάνω από 25% στους 18 πρώτους μήνες της αυτής της κυβέρνησης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς και για όλους εσάς . Οι πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη να τους φυλάξει το Κράτος οι αδύναμοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να τους φυλάξει το Κράτος. Όταν αφήνεις την πατρίδα ανυπεράσπιστη απέναντι στο έγκλημα την πληρώνει πάντα ο αδύναμος.