Ανοιχτή επιστολή τριών π. Δημάρχων προς τον Δήμαρχο για την ΜΟΠΑΚ

Ανοιχτή επιστολή τριών π. Δημάρχων προς τον Δήμαρχο για την ΜΟΠΑΚ

                                      (Πηγή φωτογραφίας Lefkada News)

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Βεργίνη Ξενοφώντα

σε σχέση με το έργο της Μονάδας Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Απορριμμάτων της Λευκάδας (ΜΟΠΑΚ).

 

     Λευκάδα 22 Μαρτίου 2024

     Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας, δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή η συζήτηση του έργου της ΜΟΠΑΚ στο δημοτικό συμβούλιο. Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας αυτού του έργου για τον τόπο μας σας αποστέλλουμε αυτήν την ανοιχτή επιστολή και είμαστε στη διάθεση σας οποτεδήποτε θελήσετε.

Όπως γνωρίζετε, η Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης Απορριμμάτων της Λευκάδας (ΜΟΠΑΚ) είναι δημόσιο έργο, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, αδειοδοτήθηκε και δημοπρατήθηκε, μετά από πολυετείς κοπιώδεις προσπάθειες των Υπηρεσιών του Δήμου, των αρμόδιων Υπουργείων και αιρετών της Λευκάδας (των 3 πρώην Δήμαρχων που υπογράφουμε το κείμενο και του πρώην βουλευτή κ. Θ. Σολδάτου) και βρίσκεται σήμερα στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης για την άμεση κατασκευή και λειτουργία.

Βασικό στοιχείο του έργου είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας με το Δήμο Βόνιτσας σύμφωνα με σχετική προγραμματική συμφωνία που έχει υπογραφεί από το 2017 και  που προβλέπει ότι τα υπολείμματα της Μονάδας μετά την ανακύκλωση και παραγωγή χρήσιμων προϊόντων θα διατίθενται στον Χ.Υ.Τ. της Παλαίρου. Με αυτό το δεδομένο, η Λευκάδα στέλνει τα απορρίμματά της στον ΧΥΤΑ Παλαίρου, μέχρι να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει η ΜΟ.Π.Α.Κ.. 

Γνωρίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάδειξη του εργολάβου μετά από μακρόχρονη δικαστική εμπλοκή και απαιτείται η υπογραφή του κ. Δημάρχου για να συμβασιοποιηθεί το έργο που λύνει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων της Λευκάδας με χαμηλό κόστος, συγκριτικά με άλλες λύσεις. Ταυτόχρονα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το οικόπεδο από το Υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η ανωτέρω εκκρεμότητα δεν ήταν έως σήμερα προαπαιτούμενο για την ωρίμανση του έργου και της διαδικασία ανάθεσής του.

Επειδή το τελευταίο διάστημα στη κοινωνία της Λευκάδας αποτελεί θέμα συζητήσεων το αν η νέα Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου ή όχι, θέλουμε να σας απευθύνουμε μια σειρά προβληματισμούς και ερωτήματα, στα οποία παρακαλούμε να μας απαντήσετε με σαφήνεια.

  1. Προτίθεσθε να υπογράψετε τη Σύμβαση με τον ανάδοχο, ή να ακυρώσετε τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Δήμου και να μη την υπογράψετε;
  2. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του οικοπέδου από το Δημόσιο στο Δήμο, σημειώνοντάς σας ότι η έκταση που κατασκευάσθηκε και λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός (τμήμα του ιδίου οικοπέδου ακριβώς δίπλα), επίσης δεν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Ο βιολογικός όμως εδώ και 35 χρόνια εξυπηρετεί τη Λευκάδα.
  3. Γνωρίζετε ότι η κατασκευή και λειτουργία της ΜΟ.Π.Α.Κ. της Λευκάδας προβλέπεται στο νόμο. Τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται πλέον από το ΕΣΠΑ, άρα όποιος δεν πρόλαβε να ενταχθεί, πολύ περισσότερο να έχει έτοιμο προς συμβασιοποίηση έργο όπως το δικό μας, δεν θα μπορεί πλέον να κατασκευάσει και να λειτουργήσει τέτοια Μονάδα, παρά μόνο με ίδιους πόρους ή με δάνεια.
  4. Όλες οι παρόμοιες μονάδες προσαρμόζονται/αναβαθμίζονται υποχρεωτικά από τον Εθνικό Σχεδιασμό, ώστε να έχουν υπόλειμμα 10%. Άρα, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτήσει και την προσαρμογή – αναβάθμιση της ΜΟΠΑΚ, αν προχωρήσει η υλοποίησή της, μέσω επέκτασης της υπάρχουσας σύμβασης. Άλλωστε το ποσό που απαιτείται δεν είναι τόσο υψηλό.
  5. Θα τηρήσετε τη Προγραμματική Σύμβαση με τον Κύριο του έργου Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ή όχι;

Θα τηρήσετε την Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Βόνιτσας ή όχι;

Έχετε εξασφαλίσει γραπτώς ότι αν δεν τηρηθεί η ανωτέρω συμφωνία ο Δήμος Βόνιτσας θα εξακολουθήσει να δέχεται τα απορρίμματα της Λευκάδας; Κι αν διακοπεί η διάθεση των στερεών αποβλήτων στο Χ.Υ.Τ. Παλαίρου, έχετε εξασφαλίσει άλλο αποδέκτη και με ποιό κόστος;

  1. 6. Τα εγκεκριμένα Τοπικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου/Βόνιτσας προβλέπουν την επεξεργασία των υπολειμματικών (μετά από την διαλογή στην πηγή) στερεών αποβλήτων στη ΜΟ.Π.Α.Κ. και την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων επεξεργασίας στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) της 3ης ΓΕΝ στην Πάλαιρο. Βάσει αυτού του σχεδιασμού έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα και δράσεις, τόσο στον Δ. Ακτίου/Βόνιτσας, όσο και στον Δ. Μεγανησίου. Η μη υλοποίηση της ΜΟ.Π.Α.Κ., θα αναστείλει την λειτουργία αυτών των έργων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων δήμων βάσει της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης.
  2. Θεωρούμε ότι γνωρίζετε πόσα φορτηγά με απορρίμματα πραγματοποιούν σήμερα δρομολόγια προς το Χ.Υ.Τ.Α. της Παλαίρου, περνώντας από τους δρόμους της Λευκάδας και τη Γύρα και κυρίως το καλοκαίρι. Επίσης, με τη προσαρμογή της ΜΟ.Π.Α.Κ., πόσα φορτηγά την ημέρα με υπόλειμμα θα στέλνει η Λευκάδα στον Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου. Αν ολοκληρωθεί το έργο της ΜΟ.Π.Α.Κ. τα φορτηγά αυτά δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τα απορρίμματα στους δρόμους της Λευκάδας και του Δήμου Βόνιτσας.
  3. Γνωρίζετε το υψηλό κόστος για το Δήμο να μεταφέρονται τα σκουπίδια στο Αγρίνιο, ή στα Γιάννενα, καθώς και το αντίστοιχο κόστος επεξεργασίας στη Μονάδα της Λευκάδας ή του Αγρινίου ή των Ιωαννίνων. Αν ακυρωθεί το έργο, έχετε γραπτές εγγυήσεις ότι τα σκουπίδια της Λευκάδας θα γίνουν δεκτά από άλλους Δήμους ή Περιφέρειες, πότε και με πιο κόστος;
  4. Αν θέτετε θέμα ενδεχόμενης ρύπανσης της ατμόσφαιρας από το έργο, γνωρίζετε τους όρους που είναι αναγκασμένος να τηρήσει ο Ανάδοχος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μη δημιουργία οσμών στον αέρα;
  5. Από την εμπειρία σας ξέρετε τι σημαίνει να διεκδικείς συνεχώς κυβερνητικές παρεμβάσεις για να γίνουν δεκτά τα απορρίμματα της Λευκάδας, έστω και για λίγο διάστημα, στον ένα ή στον άλλο χώρο ή εργοστάσιο και όλοι να αρνούνται. Με την κατασκευή της ΜΟ.Π.Α.Κ. λύνεται οριστικά το πρόβλημα.
  6. Είναι γνωστή η προσπάθεια που χρειάστηκε για να γίνουν δεκτοί οι σταθμοί μεταφόρτωσης στη Λευκάδα, στους οποίους δεν παραμένει απόρριμμα, αλλά μεταφορτώνεται και φεύγει όλο για τη ΜΟ.Π.Α.Κ., καθώς και ότι τα κατά καιρούς Δημοτικά Συμβούλια ψήφιζαν με συντριπτική πλειοψηφία τις σχετικές αποφάσεις για την κατασκευή της.
  7. Αν σκέφτεστε να κάνετε άλλη, μικρότερη μονάδα στη Λευκάδα, γνωρίζετε τις δυσκολίες;

Έχετε υπόψη σας κάποια άλλη θέση κι αν ναι, έχετε μιλήσει με τους κατοίκους και συνορίτες ιδιοκτήτες;

Η μικρότερη αυτή μονάδα, δεν θα επεξεργάζεται απορρίμματα;

Δεν θα πηγαίνουν εκεί φορτηγά με απορρίμματα;  Δεν θα έχει οσμές από την επεξεργασία;

Δεν θα έχει υπολείμματα; Και αυτά που δεν θα επεξεργάζεται, που θα πηγαίνουν, γιατί να τα δέχονται οι άλλοι;

Τους έχετε ρωτήσει αν τα θέλουν, έχετε γραπτές απαντήσεις;

Κι αν τα δεχτούν πόσο θα μας κοστίζει;

  1. Αν ακυρωθεί το σημερινό έργο και πάμε σε άλλες λύσεις, το κόστος (προστίμων, ταφής, μεταφοράς, κ.λπ.) θα είναι δυσβάσταχτο για τους δημότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κέρκυρα που μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα τα απορρίμματά της με τεράστιο κόστος.
  2. Τέλος, αν το έργο προχωρήσει, η Λευκάδα, σε περίπου 2 χρόνια από τώρα, θα έχει την πλήρη αυτονομία της στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις κανενός.

κ. Δήμαρχε,

Η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας, που φυσικά οφείλουμε να γίνει με όρους βιωσιμότητας, δυστυχώς γιγαντώνει το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι:

α)  Πρέπει να προχωρήσετε ΆΜΕΣΑ όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου (υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο/εργολάβο, παραχώρηση από το Υπουργείο του οικοπέδου) και

β)  Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, ως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) και κύριος του έργου της ΜΟ.Π.Α.Κ., με παρέμβαση του στην κυβέρνηση να συνδράμει στην παραχώρηση του οικοπέδου.

Ευχαριστούμε.

Με τιμή

 

Αραβανής Κώστας – πρ. Δήμαρχος Λευκάδας

 

Δρακονταειδής Κωνσταντίνος – πρ. Δήμαρχος Λευκάδας

 

Καλός Χαράλαμπος – πρ. Δήμαρχος Λευκάδας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *