Ο Βουλευτής Θ. Καββαδάς για το πιλοτικό Κτηματολόγιο

Ο Βουλευτής Θ. Καββαδάς για το πιλοτικό Κτηματολόγιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 16 Φεβρουαρίου 2024

 

Θανάσης Καββαδάς: «Προχωράει το πιλοτικό πρόγραμμα για 174 ΚΑΕΚ στις περιοχές επαναπροσδιορισμού – Τέλος Μαρτίου αρχίζει η ψηφιοποίηση συμβολαίων και κτηματολογικών εγγράφων στη Λευκάδα»

 Ο Βουλευτής Θ. Καββαδάς για το πιλοτικό Κτηματολόγιο

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, είχε νέα συνάντηση στο Κτηματολόγιο με τον Πρόεδρο, κ. Στέλιο Σακαρέτσιο, τη Γενική Διευθύντρια, κ. Ολυμπία Μαρκέλλου και την Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Χωρικών Δεδομένων, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της πιλοτικής διαδικασίας σε επιλεγμένα γεωτεμάχια των περιοχών του επαναπροσδιορισμού.

Έπειτα από την επιλογή 4 ενοτήτων με 174 γεωτεμάχια σε Τσουκαλάδες (53 γτμχ), Απόλπαινα (104 γτμχ) και Αλέξανδρο (17 γτμχ) το Κτηματολόγιο επεξεργάζεται τα στοιχεία που παρέδωσε ο πρώην ανάδοχος και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει έτοιμους τους φακέλους με τα κτηματολογικά διαγράμματα, όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιδιοκτητών κατά τις αυτοψίες, με οδηγίες και λοιπά απαραίτητα έγγραφα, τους οποίους θα κληθούν να παραλάβουν οι ιδιοκτήτες.

Η παραλαβή θα γίνει από το Κτηματολογικό Γραφείο της Λευκάδας, από μηχανικό που θα προκύψει από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που αφορά και το τοπικό παράρτημα. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι όμοροι και έπειτα από τις απαραίτητες διαδικασίες, θα γίνει ανάρτηση των γεωτεμαχίων για τα οποία θα έχουν οριστικοποιηθεί τα όρια.

Έπειτα από πρόσκληση του Βουλευτή, κατά την εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος, θα επισκεφθεί τη Λευκάδα η ηγεσία του Κτηματολογίου μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες. Το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να τελειώσει εντός του 2024 και παράλληλα, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση και θετικά αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή, η διαδικασία θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του επαναπροσδιορισμού.

Κατά τη συνάντηση ο Βουλευτής έθεσε εκ νέου την ανάγκη να υπάρξουν λύσεις για τα μεμονωμένα γεωτεμάχια εκτός επαναπροσδιορισμού για τα οποία οι ιδιοκτήτες ζητούν αλλαγή ορίων, καθώς και για τα αγνώστου ιδιοκτησίας. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο ήδη εξετάζει νομοθετικές ρυθμίσεις εξωδικαστικής επίλυσης με χρήση ψηφιακών εργαλείων. Είναι ένα θέμα που ο κ.Καββαδάς είχε διεκδικήσει ήδη από την πρώτη του κοινοβουλευτική θητεία και έχει επανειλημμένα θέσει διαχρονικά στους αρμόδιους Υπουργούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στο νέο κτίριο που παρελήφθη πρόσφατα, ο Βουλευτής εξασφάλισε την αποστολή συντονιστή εκ μέρους του Κτηματολογίου, ο οποίος θα διευκολύνει τη διαδικασία της μεταφοράς, για την οποία υπάρχει ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και την προμήθεια νέων γραφείων και εξοπλισμού για το νέο κτίριο του Κτηματολογικού Γραφείου. Για τη στελέχωση του γραφείου θα υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω κινητικότητας και ενδεχόμενη συνεργασία με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ. Τέλος, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ψηφιοποίηση των συμβολαίων θα ξεκινήσει κατά προτεραιότητα στη Λευκάδα στο τέλος Μαρτίου.

Ο Βουλευτής Θ. Καββαδάς για το πιλοτικό Κτηματολόγιο

Επισημαίνεται ότι στο νέο Κτηματολόγιο έχει δοθεί παράταση μέχρι 1 Ιουλίου 2024 για εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *